Što su arheolozi dosad našli na trasi buduće brze ceste Varaždin–Ivanec–Krapina? Foto: Luka Šalamun

Što su arheolozi dosad našli na trasi buduće brze ceste Varaždin–Ivanec–Krapina?

| 17.6.2024. u 18:30h | Objavljeno u Aktualno

Na trasi buduće brze ceste Varaždin - Ivanec – Krapina krajem svibnja počela su probna arheološka istraživanja te su iskopani tzv. probni rovovi, o čemu smo nedavno pisali.

>> BRZA CESTA Arheolozi iskopali rovove, ali izgradnja ceste uskoro počinje!

Radovi se izvode na Fazi I brze ceste, odnosno budućoj dionici Varaždin - Cerje Tužno, a više o radu arheologa na terenu upitali smo Ministarstvo kulture.

Kako su pojasnili, na trasi buduće brze ceste Varaždin – Ivanec – Krapina djelatnici Instituta za arheologiju iz Zagreba proveli su arheološki površinski terenski pregled, temeljem prethodnog odobrenja.

- Pri terenskom pregledu, prikupljena je i obrađena 271 skupina pokretnih arheoloških nalaza, s ukupno 3.532 pojedinačna arheološka nalaza. Osnovne kategorije nalaza čine ulomci keramičkih posuda, ulomci građevinske keramike (opeka/crijep), obrađeni kameni nalazi, željezni predmeti, šljaka (otpad od tehnoloških procesa) i staklo. Nalaze je kronološki moguće podijeliti od prapovijest (brončano doba) i antike (rimsko doba), preko kasnog srednjeg i novog vijeka do kasnog novog vijeka i recentnog doba (etnologija). Većinu prikupljenih ulomaka čine nalazi koje je moguće pripisati razdoblju koje seže od kasnog novog vijeka u recentno doba - napomenuli su iz ministarstva.

- Prema distribuciji pokretnih arheoloških nalaza bilo je moguće izdvojiti sedam prostorno odvojenih položaja na kojima se pojavljuju površinski arheološki nalazi koje je moguće pripisati razdoblju prapovijesti, antike, kasnog srednjeg i ranog novog vijeka, te je na tim lokacijama moguće očekivati očuvane arheološke strukture - pojasnili su.

- Na tih sedam lokacija sada se provode arheološka istraživanje probnim rovovima, kako bi se jasnije definirao arheološki potencijal tih prostora te prostorni obuhvat pretpostavljenih arheoloških struktura (dubina slojeva, rasprostiranje arheoloških objekata te stratigrafija). Planirana površina istraživanja je oko 9.000 m2, a traje od 27. svibnja do 5. srpnja 2024. godine - dodali su.

brza_cesta_arheolosko_istrazivanje_lipanj_2024_2.jpg

Ovisno o stvarnim nalazima prilikom tih istraživanja, Konzervatorski odjel u Varaždinu će za te lokacije utvrditi hoće li biti potrebno u potpunosti arheološki istražiti unutar obuhvata buduće brze ceste ili će prilikom izgradnje brze ceste biti dovoljno samo vršenje arheološkog nadzora.

- Za ostatak trase brze ceste propisano je provođenje arheološkog nadzora prilikom izvođenja zemljanih radova na terenu, zbog zaštite eventualne arheološke baštine. Sve to se radi prije početka gradnje i tijekom zemljanih radova na izgradnje ceste, kako bi investitor na vrijeme bio upoznat s eventualnim ograničenjima, pa arheološki radovi ne bi smjeli utjecati na izgradnju buduće brze ceste - navode iz ministarstva.

Što se tiče lokacije u Poljani Biškupečkoj, površinskim pregledom utvrđeno je postojanje pokretnih arheoloških nalaza, mahom iz razdoblja antike te nešto manje iz razdoblja prapovijesti.

- Je li tu riječ doista o arheološkom nalazištu, pokazat će probna arheološka istraživanja koja su u tijeku, no do sada se nije naišlo na kulturne slojeve ispod površine. Također, u blizini ovih lokacija nisu poznata druga arheološka nalazišta - dodali su za kraj.

brza_cesta_arheolosko_istrazivanje_lipanj_2024_1.jpg