BRZA CESTA Arheolozi iskopali rovove, ali izgradnja ceste uskoro počinje! Foto: Luka Šalamun; HC

BRZA CESTA Arheolozi iskopali rovove, ali izgradnja ceste uskoro počinje!

| 10.6.2024. u 18:00h | Objavljeno u Aktualno

Na trasi buduće brze ceste Varaždin - Ivanec – Krapina krajem svibnja počela su probna arheološka istraživanja. Tako su kroz polja kukuruza neposredno pokraj Poljane Biškupečke te uz samu jugozapadnu obilaznicu Varaždina iskopani tzv. probni rovovi.

- Radovi se izvode na Fazi I brze ceste, odnosno budućoj dionici Varaždin - Cerje Tužno, točnije na sedam lokacija koje su definirane posebnim uvjetima Konzervatorskog odjela u Varaždinu. Radove izvodi tvrtka Lupercal M.T. d.o.o. iz Zagreba, s rokom od jednog mjeseca – odgovorili su nam iz Hrvatskih cesta, investitora izgradnje brze ceste.

Naime, kako se navodi u Studiji utjecaja na okoliš za projekt izgradnje brze ceste, valja imati na umu činjenicu da dijelovi područja kroz koje prolazi trasa nisu u cijelosti istraženi, te su na njemu do sada poduzimana tek sporadična rekognosciranja, odnosno ciljani pregledi terena radi utvrđivanja mogućih novih nalazišta, i zabilježeni su poneki slučajni nalazi, stoga je moguće da postoje i do sada neevidentirana arheološka nalazišta i unutar zone s izravnim utjecajem na okoliš (do 250 m obostrano od osi trase).

Jedan od ranijih slučajnih nalaza je i kamena sjekira, pronađena u koritu Plitvice kod Jalkovca pa se razmatra i mogućnost postojanja dodatnih arheoloških nalazišta na ovom području.

No, kako kažu iz Hrvatskih cesta, arheološka istraživanja neće utjecati na trasu brze ceste, a radovi će započeti odmah po ishođenju potrebnih građevinskih dozvola.

Što točno obuhvaća Faza I , ali i ostale faze izgradnje brze ceste, kada počinju radovi na ovoj dionici, ali i u kojoj je fazi nastavak radova na sljedećim dionicama, pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...