Ugovori su potpisani u prostorijama Općine Maruševec Foto: Krešimir Đurić

Stiže 20 milijuna kuna za Vodotoranj, OBV i pet škola

M.P./Varaždinske vijesti | 8.6.2018. u 13:42h | Objavljeno u Aktualno

Čak bespovratnih 20 milijuna kuna stići će ovih dana u Varaždinsku županiju za energetsku obnovu pet škola, dva objekta u sklopu Opće bolnice Varaždin te za objekt Vodotornja, projekte ukupne vrijednosti veće od 39 milijuna kuna.

Naime, u prostorima Općine Maruševec danas je prvi potpredsjednik Vlade RH i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar sa zamjenikom župana Robertom Vugrinom, ravnateljem OBV Nenadom Kudelićem i ravnateljima škola potpisao ugovore o sufinanciranju.

Varaždinska županija dobit će bespovratnih 6,4 milijuna kuna za energetsku obnovu Vodotornja, projekta ukupne vrijednosti 14 milijuna kuna, a približno je isti iznos dobila i OBV. Za obnovu zgrade poliklinike stiže 3,86 milijuna kuna, a za zgradu psihijatrije 2,6 milijuna kuna. Nadalje, Srednjoj školi Ivanec odobreno je 4,5 milijuna kuna, Osnovnoj školi u Donjoj Voći 972.000 kuna, Područnoj školi u Lovrečanu 614.000 kuna, a Područnim školama u Cvetlinu i Nedeljancu oko 500.000 kuna.

DSC_6687.JPG

- Uštede energije koje će biti ostvarene ovim projektima kreću se od 50 do čak 80 posto u odnosu na godišnju potrošnju energije za grijanje/hlađenje prije provedbe, u prosjeku one iznose 62,84 posto, dok je najčešći prijelaz iz energetskog razreda D u B. Prijave na poziv za energetsku obnovu i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora bile su moguće od 15. siječnja do 5. veljače kada je poziv, zbog velikog interesa potencijalnih prijavitelja, obustavljen do 4. rujna. Tada će se načelnici i gradonačelnici opet moći javiti - rekao je Štromar.

Zadovoljan dobivenim sredstvima za projekt Vodotornja bio je i zamjenik župana Robert Vugrin.

- Ovim se projektima ne investira samo u energetsku obnovu koja ima pozitivan učinak na uštedu energenata i zaštitu okoliša već se indirektno investira i u obrazovanje i u zdravstvo. Poboljšavaju se uvjeti boravka djece, boravka pacijenata, a Vodotoranj će doprinijeti i općoj vizuri. Treba napomenuti da je ovo prvi val. Naime, mi smo prijavili još pet škola za koje smo dobili odluke o financiranju. Idući se mjesec otvara šest gradilišta, a dva mjesca kasnije još četiri. Do kraja godine namjeravamo imati završene tri, a do kraja sljedeće godine sedam škola. Završena je energetska obnova SŠ Novi Marof, OŠ Bednja će biti gotova ovaj mjesec, a OŠ Veliki Bukovec sljedeći mjesec. Usto, u devetom mjesecu imamo najavu da će slijediti novi poziv za energetsku obnovu i tu ćemo biti spremni s novih devet škola i dva objekta Opće bolnice, ovaj put Klenovnik - rekao je Vugrin.

DSC_6675.JPG

Označeno u