SPAJANJE OPĆINA Ima li u Varaždinskoj županiji dobrovoljaca za funkcionalno povezivanje na lokalnom nivou?

| 8.11.2021. u 16:06h | Objavljeno u Aktualno

Općine Varaždinske županije zasad se uglavnom ne izjašnjavaju kao kandidati za najavljeno dobrovoljno spajanje općina, koje Vlada od sljedeće godine nastoji stimulirati konkretnim novčanim poticajima. Kako je najavljeno, Vlada je počela pripremu cjelovite reforme lokalne samouprave čiji je krajnji cilj stvarno ili funkcionalno spajanje manjih općina, pri čemu bi se funkcionalno spajanje odnosilo na zajedničku administraciju određenih javnih servisa poput dječjih vrtića, komunalne službe ili vatrogastva. 

Iako se o reformi lokalne samouprave govori već desetljećima, nismo se pomaknuli s mrtve točke, prvenstveno zbog otpora “na terenu”. Okolnosti su sada ipak drukčije jer su za realizaciju ovog zadatka stigli novci iz Bruxellesa. Stoga ne čudi da je Vlada već od sljedeće godine odlučila nagraditi one općine koje se dobrovoljno jave za spajanje sa svojim susjedima, bilo stvarno ili funkcionalno.

Pokušali smo doznati na koji način po ovom pitanju “dišu” u općinama Varaždinske županije te jesu li spremni na dobrovoljna povezivanja. Od 22 općine, odgovore smo dobili samo iz njih šest, od kojih su tek tri spremne razgovarati o eventualnom funkcionalnom spajanju sa susjedima.

Više o ovoj temi možete pročitati u novom broju Varaždinskih vijesti