Marijan Škvarić i Radimir Čačić Foto: VV arhiva / ilustracija

Škvarić: Čačić kokošari, a po pitanju moći je naprosto bolestan

| 20.10.2017. u 14:00h | Objavljeno u Aktualno

Nakon što je Radimir Čačić, predsjednik Narodne stranke – Reformisti i župan Varaždinske županije, na Izbornoj skupštini Gradske organizacije Reformista Lepoglava prozvao lepoglavskog gradonačelnika Marijana Škvarića (HNS) za nesposobnost te ustvrdio da HNS kao stranka više ne postoji, Škvarić mu odgovorio na današnjoj konferenciji za medije.

- Čačić se u svom neviđenom političkom divljanju i verbalnom bičevanju svih koji mu nisu po volji obrušio i na mene. U svom dugogodišnjem političkom radu vidio sam i doživio svašta pa sam i dosad retoriku Radimira Čačića promatrao s distance, kao kad imate posla s nečim što ne želite dirati jer biste se time mogli zaprljati - rekao je Marijan Škvarić na početku, dodavši kako je Čačić "tragična i po uljuđen politički i demokratski dijalog pogubna pojava na političkoj sceni sjevera Hrvatske" te stoga ne zaslužuje da ga oslovljava "gospodinom".

- Želim se osvrnuti na laži koje je Čačić iznio u Lepoglavi. Naglasit ću samo dvije jer za sve ostale trebale bi nam čitav dan. Prva je laž da HNS više ne postoji. Ako ništa drugo, onda ja sam demantiram tu laž jer ja sam i sada član HNS-a, a i inače sam član od 1991. godine i tada nisam imao nikakve veze sa Čačićem. Kada govorimo samo o Varaždinskoj županiji, to demantira i 10-ak mojih kolega gradonačelnika i načelnika, što je, govoreći sportskim rječnikom, 10:0 za HNS protiv Reformista. Ako tu još uključimo dva saborska zastupnika i Potpredsjednika Vlade onda to govori o snazi stranke i to je prava činjenica, a ne nekakve kvazi ankete kojima maše Čačić - istaknuo je lepoglavski gradonačelnik.

Škvarić je Reformiste nazvao strankom koja "počiva na jednom čovjeku".

- Uz svakodnevne slučajeve političke korupcije, vidimo da je Čačić počeo i kokošariti. Pošto na izborima za predstavnička tijela općina i gradova uglavnom nigdje nije uspio dobiti nijednog vijećnika, počeo je ucjenama uzimati samo HNS-ove vijećnike. Kad ne možeš sam - ukradi. I još se s ukradenim slikaj i javno pohvali. Kako to nazvati? - osvrnuo se Škvarić na prelaske HNS-ovih vijećnika u Reformiste.

Dodao je kako Čačić i Reformisti ujedno izmišljaju funkcije.

- Gdje ste još čuli za "posebne savjetnike župana"? Izmišljaju takve funkcije samo da bi dobili na važnosti. Sam župan je na svečanoj sjednici rekao da županu dnevno treba 15 minuta da napravi sve što treba. Zar mu savjetnik treba da ga savjetuje u njegovom neradu ili nesposobnosti? Tu zdrava logika govori sama za sebe - komentirao je Škvarić.

- Kad Čačić govori o gospodarstvu, sjetite se Coninga. Usto, Čačić je jedini župan u Hrvatskoj koji je smijenjen prije isteka svog mandata. U protekla četiri mjeseca Čačić potpisuje samo ugovore koje je Štromar pripremio, bez da se barem zahvali na tome, kiti se tuđim perjem. eka barem nešto radi, neka, na primjer, što prije raspiše natječaj za izgradnju podizne platforme i uređenja ambulante u Lepoglavi – projekt je inicirao grad Lepoglava i Štromar. Neka osigura ŽUC-u sredstva za klizišta u Kameničkom Podgorju i neka napokon započne brzo cestu prema Lepoglavi - oštro je odgovorio Čačiću.

Škvarić se potom osvrnuo na Čačićevu tvrdnju da je lepoglavski gradonačelnik "definitivno najveća pogreška od svih pogrešaka koje je napravio" te da "usprkos svojoj nesposobnosti on uspijeva ovdje dobiti ponovno mandat".

- Od Čačića sam doživio svašta, ali još uvijek me može iznenaditi ovakvim izjavama. Ističem ipak da je ovo moj četvrti mandat u kontinuitetu na kojem su me izabrali građani grada Lepoglave, a ja ne dam da se njih vrijeđa, što implicira njegova izjava. Zar on misli da su građani grada Lepoglave nesposobni procijeniti ljude koji žive za svoj grad i spremni su nesebično raditi za dobrobit svoga grada? Tražim da se javno ispriča građanima Lepoglave - rekao je Škvarić i napomenuo da je, kada mu Čačić kaže da je on za njega najveća pogreška, njemu to zapravo veliko priznanje.

- Nikada nisam dopustio da sa mnom manipulira u svom bahatom stilu. Nikada nisam dopustio da mi nameće svoje kvazi vizionarske ideje, posebno nisam dopustio da preko mene svoje bolesne težnje projicira na javni prostor, kada se s divljačkom strašću, bezobrazlukom i neviđenim uvredama na osobnoj razini obračunava s ljudima koji mu ništa osobno nisu krivi, već samo politički razmišljaju drukčije ili su s druge strane političkog spektra, onda je to nešto totalno bolesno i nešto što zahtijeva stručnu pomoć. Jer zdrava težnja za političkim uspjehom je jedno, dok je patološka žudnja za moći nešto sasvim drugo. Radimir Čačić po pitanju moći je naprosto bolestan - ustvrdio je Škvarić.

Lepoglavski gradonačelnik je kazao da je Radimira Čačića "žudnja za političkom moći toliko izludila da ne uvažava nikog", a pozvao je oprez i sadašnje Čačićeve suradnike.

- Poštovani suradnici Čačića, upamtite što vam danas govorim – on vas treba tek kao sredstvo koje će mu poslužiti ostvarenju svog cilja. Ukoliko mu ne poslužite, Čačić će vas prožvakati i ispljunuti, kao što je dosad učinio sa svima koji su odbili bespogovorno mu služiti. Još bih spomenuo neka se Čačić sjeti tko je stajao uz njega i tko ga je branio dok je otišao u zatvor, a tko ga je napadao pa neka onda veli tko je čovjek, a tko gad. Neka se samo prisjeti konferencije za medije od prije četiri godine nakon lokalnih izbora, kada nas je obasipao hvalospjevima, a sada nam govori da smo nesposobni - rekao je Škvarić.

- Ovoga puta iznimno ću učiniti i reći sljedeće: Od nekih pogrešaka koje je u svom političkom djelovanju učinio HNS, definitivno najveća, najtragičnija i najpogubnija zove se Čačić - zaključio je Škvarić.

Ipak, pozvao je Čačića da, bez obzira na sve, pruži ruku suradnje za razvoj i dobrobit Lepoglave i svih gradova i općina u Varaždinskoj županiji.

- Želimo da vas se povezuje s Lepoglavom putem suradnje i projekata za koje bi morali znati i želim Vas s njima upoznati, jer moto je Lepoglave "Dođite zato što želite, a ne zato što morate" - poručio je Škvarić.