Rumunjski veleposlanik Constantin Mihail Grigorie sastao se s varaždinskim županom Radimirom Čačićem

Rumunjski veleposlanik posjetio Varaždinsku županiju

Varaždinske vijesti | 27.6.2018. u 14:58h | Objavljeno u Aktualno

Rumunjski veleposlanik u Republici Hrvatskoj NJ.E. Constantin Mihail Grigorie  posjetio je danas Varaždinsku županiju te održao sastanak s županom Varaždinske županije Radimirom Čačićem, posebnom savjetnicom župana Natalijom Martinčević i zamjenicom gradonačelnika Grada Varaždina Sandrom Malenicom. U pratnji veleposlanika bio je i Narcis Daniel Seiceanu, ministar savjetnik u Rumunjskoj ambasadi.

Veleposlanik Grigorie izrazio je zadovoljstvo današnjim sastankom te naglasio  kako je i prije nekoliko godina bio u posjetu Varaždinskoj županiji te održao sastanak s predstavnicima i Grada i Županije, no nažalost nije došlo do suradnje.

Istaknuo je kako vjeruje da će se ovaj puta ta suradnja pokrenuti i dovesti do konkretnih rezultata na obostrano zadovoljstvo. Istaknuo je rezultate koje iza sebe ima župan Čačić, te ga nazvao i legendom.

U svom kratkom izlaganju istaknuo je želju povezivanja županije Bihor koja se nalazi u Rumunjskoj u povijesnoj pokrajini Transilvaniji i glavnog grada Oradea sa Varaždinskom županijom i Gradom Varaždinom te razmjene dobrih iskustava po pitanju gospodarstva, ekonomije i obrazovanja.

U ožujku ove godine župan Čačić u rumunjskom je gradu ARAD-u jednoglasno izabran za novog predsjednika Odbora za kulturu, obrazovanje i mlade te člana Izvršnog odbora Skupštine europskih regija (SER, engl. Assembly of European Regions), najvišeg upravljačkog tijela SER-a zaduženog za upravljanje ovom organizacijom koja okuplja regije iz čak 35 država, iz Europske unije, ali i izvan EU-a.

Župan Čačić predstavio je bogatu povijest Varaždina I Varaždinske županije,  ukratko ispričao o rezultatima u godinu dana mandata, a kao činjenicu posebno je istaknuo uspjeh Varaždinske županije u povlačenju EU novca što nas čini daleko najuspješnijom Županijom u Hrvatskoj.

Također, istaknuo je važnost povezivanja sličnih zemalja i regija te priliku za gospodarsko povezivanje.  Varaždinska županija ima mnogo toga za ponuditi, a na ovom našem području dijeluju tvrtke koje proizvode za izvoz i tako su otvorene i za suradnju na rumunjsko tržište.    

Zamjenica varaždinskog gradonačelnika Sandra Malenica istaknula je spremnost i otvorenost Grada Varaždina za svaku suradnju. Istaknula je kako je Grad Varaždin početkom lipnja predao prijavnicu za drugi krug kandidature Varaždin for European Youth Capital 2021.