Radnicima tvrtki u stečaju iz naše županije agencija isplatila 31,2 mil. kn

M.P./Varaždinske vijesti | 22.3.2017. u 17:27h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Gotovo 600 milijuna kuna isplatila je od 2008. godine do danas Agencija za osiguranje radničkih potraživanja u slučaju stečaja poslodavaca (AORPS) za 15.165 radnika koji su nakon otvaranja stečajnih postupaka nad njihovim tvrtkama završili na burzi rada. Od tog broja, za 349 radnika s područja Varaždinske županije isplaćeno je 31,2 milijuna kuna.

Podaci su to koje je na današnjoj radionici organiziranoj u Županijskoj komori Varaždin iznio ravnatelj agencije mr.sc. Ivan Madunić.

- Zakonom o osiguranju potraživanja radnika u slučaju stečaja poslodavca regulirana su prava radnika i u slučaju stečaja poslodavca, a od 2015. godine i u slučaju blokade računa poslodavca zbog neisplate plaća. U slučaju stečaja poslodavca radnici imaju pravo na isplatu naknade za tri minimalne plaće, na isplatu naknade za plaće koje su bile na teret poslodavca za vrijeme korištenja bolovanja, na naknadu za otpremnine, za ozljede na radu te za neiskorišteni godišnji odmor. Kod blokade računa poslodavca zbog neisplate plaća radnici imaju pravo na isplatu do tri minimalne plaće i pravo na isplatu do tri naknade plaće za bolovanje koje je bilo na teret poslodavca - pojasnio je Madunić.

U slučaju blokade računa poslodavca zbog neisplate plaća od 2015. godine do danas radnicima je isplaćeno 11 milijuna kuna, od čega radnicima u Varaždinskoj županiji 139.924 kuna. Međutim, radnici, a naročito poslodavci nisu upoznati s pravima koje im pruža spomenuti zakon.

- Lani je otvoreno 878 stečajnih postupaka, no agencija je zaprimila zahtjev od svega 96 poslodavaca. Ako uzmemo u obzir da od tih 878 oko polovica nije imala nijednog zaopslenog, a od tih preostalih 400 polovica je imala zaposlenog samo direktora koji ne ostvaruje pravo na naknadu, opet ostaje dosta veliki broj poslodavaca koji nisu podnijeli zahtjev agenciji. To se vjerojatno dogodilo iz neznanja. Usto, u cijelom lancu važna su karika i stečajni upravitelji koji bi trebali reći radnicima da postoji agencija koja im osigurava isplatu naknada - naveo je Madunić.

Što se tiče radnika čije su tvrtke u predstečajnom postupku, kaže da će njihova prava biti regulirana donošenjem novog zakona.

- Prijedlog novog zakona je prije desetak dana prošao prvo čitanje u Saboru, za mjesec dana očekujem da će doći na drugo čitanje, a potom i vrlo brzo u primjenu. Njime će biti regulirana pravo radnika čije su tvrtke u predstečajnim postupcima i oni će se voditi kao i radnici u slučaju blokade računa poslodavca. U slučaju ako iz predstečaja njihove tvrtke ipak završe u stečaju, vodit će upravni postupak za slučaj stečaja poslodavca. Svi radnici čiji su poslodavci trenutno u predstečaju, sada nažalost moraju čekati ili da ode tvrtka u stečaj ili da opet krene s normalnim radom, a ako će poslodavac opet kasniti s isplatom plaća, onda će biti blokiran zbog neisplate plaća - pojasnio je ravnatelj agencije dodavši da će se novim zakonom istovremeno poboljšati uvjeti radnika čije su tvrtke u stečaju ili u blokadi zbog neisplate plaća.

- Naknade će biti izuzete od ovrhe budući da iz prakse znamo da je većina radnika koji ne primaju plaću pod ovrhama i blokirani su im računi. Naknade će im se isplaćivati na zaštićene račune, no visina naknada zasad će ostati ista - najavio je Madunić.

20170322 131545