Projekt se sufinancira kroz program „Europa za građane“ Foto: Mario Šamec

Projekt "Cense 2020": Habuš najavio skoru podjelu vreća za plastiku, staklo i metal

| 18.11.2015. u 10:50h | Objavljeno u Aktualno

U varaždinskom hotelu Turist jutros je otvorena dvodnevna konferencija na temu organizacije sustava gospodarenja otpadom.

Konferencija se održava u sklopu EU projekta „Cense 2020“ vrijednog 180.000 eura pri čemu je grad Varaždin jedan od sedam partnera. Projekt se sufinancira kroz program „Europa za građane“, a cilj mu je razmjena iskustava i primjeri dobre prakse na temama smanjenja emisija stakleničkih plinova, postizanja „zero waste“ cilja odnosno postizanja što veće razine tzv. cirkularne ekonomije te organizacijom sustava gospodarenja otpadom.

Predstavnici Grada Varaždina tako su partnerima iz Malte, Švedske, Italije, Nizozemske, Grčke i Rumunjske predstavili projekt primarne selekcije otpada te uvođenje sljedeće faze.

- Ova konferencija nema veze s problemom baliranog otpada budući da je to stari otpad, već predstavljamo primarnu selekciju otpada koji smo prvi u Hrvatskoj uveli još 2003. godine, a sada ćemo ga nadograditi. Naime, početkom prosinca građanima ćemo podijeliti vreće u koje ćemo posebno izdvajati tekstil, staklo te plastiku i metal. No, da zadovoljimo primarnu selekciju moramo riješiti i problem izdavajanja biološke komponente otpada i odvoženje na kompostanu - kazao je gradonačelnik Goran Habuš dodavši pritom da problem rješavanja baliranog otpada stoji.

- Izbori su iza nas, no nemamo Vladu i ne znamo tko će biti novi ministar. Mi smo pokazali da nećemo prihvatiti nerješavanje i paušalne ocjene bilo kojeg ministra ili direktora Fonda za zaštitu okoliša i čekamo da vidimo tko će biti s druge strane, prijatelj ili neprijatelj. O tome će ovisiti naši daljnji koraci - najavio je Habuš.

Goranka Grgić, pročelnica gradskog Odjela za gospodarstvo, ističe pak da je grad Varaždin, za razliku od ostalih partnera, u zlatnoj sredini što se tiče gospodarenja otpadom.

- Ovo je hvalevrijedan projekt u kojem se upoznajemo s dobrim praksama od sjevera Europe, od Švedske, do juga Europe, do Malte. Naravno, Švedska predvodi u zelenoj energiji, zelenoj ekonomiji, zelenoj nabavi, u svim zelenim energijama, u obnovljivim izvorima energije i energetskoj učinkovitosti, dok primjerice Malta ima oskudnije resurse. Mi smo, dakle, zlatna sredina
 - ističe Grgić.

Mihaela Neagoe iz Malte smatra pak da njena zemlja nikad neće postići „zero waste“ no raznim mjerama i modelima mogu smanjiti količinu nastalog otpada.

- Osmislili smo projekt zbrinjavanja otpada u razdoblju od 2014. do 2020. godine koji uključuje više mjera. Jedna od njih je „organic waste“ kojom pokušavamo smanjiti otpad koji nastaje od hrane. Stanovnicima tako dajemo vreće u koje mogu sortirati takav otpad - ističe Neagoe te dodaje da provode kampanje za građane, ali i za škole.

Od projekta „Cense 2020“ mnogo očekuje.

- Projekt završava 2017. godine i uvjereni smo da će postići dobre rezultate. Osim što ćemo izdati brošuru s primjerima dobre prakse, organizirat ćemo i natjecanje za svaku zemlju. Primjerice, stanovnici Hrvatske moći će posjetiti web stranice ostalih partnera i predložiti kako smanjiti otpad. Tako da projekt nije namijenjen samo lokalnim vlastima već uključuje i građane koji su pozvani da se uključe - dodaje.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci