Projekt ABCitiEs: Kolektivno poduzetništvo za revitalizaciju centra Varaždina i Čakovca

| 7.11.2018. u 08:43h | Objavljeno u Aktualno

Predstavnici Fakulteta organizacije i informatike, Grada Varaždina i Grada Čakovca u utorak su na inicijalnoj konferenciji za medije u vijećnici FOI-ja predstavili projekt ABCitiEs, u kojem sudjeluje pet europskih urbanih regija: Amsterdam, Atena, Manchester, Vilnius i gradsko područje Varaždin-Čakovec.

Izv.prof.dr.sc. Nina Begičević Ređep, prodekanica FOI-ja za znanstvenoistraživački rad i međunarodnu suradnju, na početku je navela da je ovaj projekt jedan od najvećih među ukupno 26 projekata koje FOI trenutačno provodi, a njihova ukupna vrijednost iznosi preko 60 milijuna eura.

Projekt ABCitiEs započeo je 1. lipnja i traje do 31. svibnja 2022. godine, a istražuje kako razvijati nove vrste poduzetničih zajednica i revitalizirati središte grada. Vrijednost projekta je 1,59 milijun eura, od čega se 85 posto sufinancira iz Interreg Europe programa financiranja Europskog fonda za regionalni razvoj. Ukupna vrijednost dijela projekta koji se odnosi na FOI, Varaždin i Čakovec iznosi gotovo 240.000 eura (FOI 103.415 eura, Grad Varaždin 76.572 eura te Grad Čakovec 57.098 eura).

- Riječ je o projektu u kojem uglavnom sudjeluju veliki ili glavni gradovi, a mi smo odlučili da u Hrvatskoj partneri budu Varaždin i Čakovec, dva grada koji nisu glavni grad, ali zajedno čine svojevrsnu urbanu aglomeraciju s velikom koncentracijom stanovnika. Temeljni cilj projekta je pronalaženje i promoviranje novih oblika kolektivnog poduzetništva koji se mogu vezati uz određenu lokaciju i tako revitalizirati gradove i gradske jezgre. Dvije su komponente, jedna su poticaji malom i srednjem poduzetništvu, a druga je revitalizacija gradske jezgre, što je usklađeno s nekoliko ciljeva operativnog programa - istaknuo je prof. dr. sc. Vjeran Strahonja s FOI-ja, voditelj projekta.

Pojasnio je da prvu fazu, koja traje do svibnja 2020. godine, u dijelu projekta koji se odnosi na Hrvatsku čini istraživanje kojim će se utvrditi stanje u prostoru i problemi gradova te socio-ekonomska i demografska slika. Istaknuo je da Varaždin i Čakovec dijele sudbinu mnogih europskih gradova, a to je odumiranje gradske jezgre u društvenom i gospodarskom smislu. Naveo je tako da se razvojem POS naselja i Grabanica težište stanovanja u Varaždinu pomaknulo 800 metara prema periferiji, a težište poslovnog života još više.

- Nakon toga proučit ćemo instrumente politika koji bi morali pomoći da se razviju oblici kolektivnog poduzetništva, odnosno zadrugarstva, a potom će se izraditi zajednička europska studija, uz prijenos primjera dobre prakse naših partnera koji su već provodili slične projekte, a na kraju će uslijediti implementacija dobivenih rješenja. Konkretno, mi ćemo razraditi nekoliko studija slučajeva, pronaći potencijalne lokacije u Varaždinu i Čakovcu te potencijalne oblike poduzetništva kojima bi takve lokacije mogli oživjeti - rekao je Strahonja, dodavši da je istraživanje demografskog, prostornog i gospodarskog stanja već počelo.

Razmatraju se četiri oblika kolektivnog poduzetništva: Uslužni/proizvodni centar, Zajednički prostor za rad, Laboratorij uživo i Gradska soba, za koje zasad postoje četiri prijedloga u zaštićenoj povijesnoj jezgri: Centar kreativnih industrija, Male usluge, Gradska soba i Urbana istraživačka tvornica.

- Ovaj projekt neće dati novac za izgradnju, već samo za istraživanje koncepta i pripremu projektnih ideja s kojima bi se kasnije moglo prijavljivati na neke druge natječaje, što će biti dobar temelj budućim projektima - napomenuo je Strahonja.

Za Centar kreativnih industrija razmatra se prostor bivšeg kina Dom za koji već postoji projekt za rekonstrukciju. Za koncept Malih usluga razmatra se prostor bivše Željezare u Kukuljevićevoj ulici, koji je u državnom vlasništvu i već dugo zjapi prazan, a mogao bi poslužiti za potrebe malog obrtništva i poticanje kolektivnog poduzetništva dijeljenjem prostora i infrastrukture.

Gradska soba trebala bi biti multifunkcionalan prostor za građane, studente, posjetitelje i edukatore, a potencijalna lokacija za tu svrhu mogla bi se dobiti prenamjenom predvorja kina Gaj. Urbana istraživačka tvornica zapravo je otvoreni model koji se može primijeniti u bilo kojem gradskom okruženju, a predstavlja sinergiju znanosti, industrije, udruženja, grada i građana, prije svega u novim oblicima digitalnog poduzetništva.

- Ovaj projekt znači jako puno za grad Varaždin i rezultirat će studijom koja će objediniti sve što znamo i planiramo, a to će biti jedan dobar početak za dugoročno strateško planiranje ne samo urbane jezgre, već i svega onoga što danas jedna gradska jezgra mora imati. U naš se grad 20. prosinca vraća vojska koja će zauzeti oko 80 posto vojarne u Optujskoj. To je bitno za nas jer dugo nismo znali koliko će prostora vojska zauzeti, a ispostavilo se da će zauzeti i prostor koji je bio namijenjen Državnom arhivu, kojeg po zakonu treba zbrinuti Grad koji pak nije imao odgovarajući prostor te ga je država smjestila u Centar kreativnih industrija u bivšoj vojnoj pekari u Miškininoj ulici. Stoga smo i prostor bivšeg kina Dom namijenili za Centar kreativnih industrija. Smatram da će urbanu dinamiku dosta promijeniti i nova knjižnica u bivšoj Varteksovoj robnoj kući, koja se uklapa i u koncept predviđen ovim projektom, kao i Centar za mlade u Preradovićevoj ulici - rekla je zamjenica varaždinskog gradonačelnika Sandra Malenica.

Što se tiče Čakovca, jedan koncept vezan je uz poljoprivrednu tržnicu, dok je drugi orijentiran na socijalno poduzetništvo - Socijalni centar Čakovec, koji bi odgovarao na potrebe građana i organizacija u Međimurju.

- Ovo je zanimljiv i hvalevrijedan projekt, jer su u njega uključeni i veliki europski gradovi poput Amsterdama, Atene, Manchestera i drugih, od kojih možemo puno naučiti te njihove primjere dobre prakse primijeniti i na našem području. U sklopu projekta ćemo raditi zajedno s poduzetnicima kako bismo vidjeli na koji način možemo revitalizirati središte grada. Trendovi su kod nas takvi da se veliki trgovački centri sele na periferiju, za razliku od inozemstva gdje se taj trend preokrenuo te se sve ponovno vraća u centar grada. Pokušat ćemo iskoristiti njihova iskustva i projekte kako bismo zajedno s poduzetnicima, ali i širom javnosti vidjeli kako revitalizirati naše javne projekte. U Čakovcu trenutačno imamo nekoliko projekata koji jako interesiraju javnost. Radimo projektnu dokumentaciju za novi Trg republike, tu su i revitalizacija bivšeg MTČ-a te perivoja Zrinskih, kao i teniski tereni i Macanov dom. Sve su to, osim MTČ-a, javne površine koje bude interes javnosti i bitno je da vidimo kako ih najbolje iskoristiti, odnosno revitalizirati i dati ih građanima, a ovo je dobar projekt koji uključuje i privatni sektor - rekao je čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač.

FOI_abcities__1.jpg