Prof. Vladislav Brkić: Geotermalni potencijal sjevera Hrvatske i veći je od procijenjenoga

| 25.10.2021. u 17:27h | Objavljeno u Aktualno

Na Geotehničkom fakultetu u Varaždinu prije nekoliko dana osnovana je Hrvatska udruga geotermalne energije (HUGE), prva udruga takve vrste u Hrvatskoj, a okuplja stručnjake s varaždinskog i Rudarsko-naftno-geološkog fakulteta u Zagrebu.

Za predsjednika udruge izabran je dekan zagrebačkog fakulteta Vladislav Brkić, dok je dekan Geotehničkog fakulteta Hrvoje Meaški izabran za njegova zamjenika. Aktualna nestašica i poskupljenje nafte i plina ponovno je u fokus stavila obnovljive izvore energije poput geotermalne energije.

U razgovoru s prof. Brkićem doznali smo čime će se udruga baviti i koji su sve potencijali korištenja geotermalne energije u našoj zemlji, posebice na sjeveru Hrvatske.

Zašto su Varaždin i Geotehnički fakultet odabrani za osnivanje HUGE i čime ćete se baviti?

Područje sjeverne i sjeverozapadne Hrvatske predstavlja izuzetan potencijal geotermalne energije. Republika Hrvatska ima povoljnu startnu poziciju za iskorištavanje geotermalnog potencijala. Panonski bazen ima za čak 60 % viši geotermalni gradijent od europskog prosjeka. Na vašem području djeluje Geotehnički fakultet koji, isto kao i Rudarsko-geološko naftni fakultet iz Zagreba, u stručnom, istraživačkom i znanstvenom pogledu potiču projekte iskorištavanja geotermalnog potencijala što je u skladu sa započetom dekarbonizacijom energetskog sektora. Stoga je od iznimne važnosti da podrška za razvoj ovih projekata krene upravo od čelnika, dekana spomenutih fakulteta.

Koji su točno potencijali korištenja geotermalne energije u Hrvatskoj i na kojim područjima?

Na raspolaganju imamo podatke o nekoliko tisuća izbušenih istražnih i razradnih bušotina na području RH, u periodu od nekoliko zadnjih desetljeća i vlasnik tih podataka je RH. Na osnovu njih rađene su procjene da bi Hrvatska mogla izgraditi geotermalne elektrane ukupne snage i do 500 MW. Udruga smatra da je potencijal i veći te ćemo to nastojati dokazati znanstvenim i stručnim radovima. Naravno tu je još nedovoljno iskorišten potencijal glede korištenja geotermalne energije u toplinarstvu kao i poljoprivredi. U trenutku dok je cijena plina izuzetno visoka, korištenje geotermalne energije u energetske svrhe, osim ekoloških razloga (praktički ne zagađuje okoliš, obnovljiv je izvor energije, što znači trajan) postoji i ekonomski razlog jer se početna ulaganja mogu brzo vratiti, naročito ukoliko se mogu revitalizirati već postojeće bušotine koje su ranije imale za cilj pronalazak ugljkovodika, a nabušile su i ležišta pitke ili tople vode.
Inozemni investitori

Zašto prof. Vladislav Brkić ističe da je geotermalni potencijal sjevera Hrvatske i veći od procijenjenoga čitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...