Predsjednik GO SDP-a Varaždin Miroslav Marković: „Glasnogovornik“ Kaniški i odgovor bez odgovora

Varaždinske vijesti | 3.4.2024. u 16:12h | Objavljeno u Aktualno

Priopćenje za javnost poslao je predsjednik GO SDP-a Varaždin Miroslav Marković. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Ako je suditi po odgovoru na pitanje koje smo na jučerašnjem susretu s novinarima uputili županu Stričaku, a na njega odgovorio zamjenski „župan“ Kaniški, čini se da je HDZ ipak donio odluku da dosadašnji župan Stričak odlazi u Sabor što i nije neko iznenađenje kada se sjetimo što je i kako radio župan Stričak u ove tri godine, od noćnih izlazaka do vrijeđanja svih političkih neistomišljenika na osobnoj razini te bez ijednog novog projekta osim onih naslijeđenih iz prethodnog mandata.

Ako je suditi po reakciji iz HDZ-a čini se da će nakon odlaska Stričaka u Sabor, u utrku za župana iduće godine njegov „glasnogovornik“ Kaniški koji voli odgovarati umjesto župana, ali na način da na postavljano pitanje ustvari ne odgovori.

Na naše izravno pitanje hoće li dosadašnji župan Stričak i prvi na listi koalicije HDZ-HNS- HSU u nadolazećim izborima za Hrvatski sabor, nastaviti obnašati funkciju župana ili dolazi za zastupnika u Hrvatski sabor, dobili smo neizravni odgovor županovog „glasnogovornika“ Kaniškog iz kojega bi se između ostaloga moglo zaključiti da je Stričaku sigurnije otići u Sabor nego za godinu dana izgubiti na izborima za župana.

Kako se „glasnogovornik“ Kaniški u svom odgovoru koji to nije, ne osvrće ni na jednu temu s jučerašnje konferencije za novinare, a bile su dvije – sramotne podzastupljenosti žena na svim HDZ-ovim listama u svim izbornim jedinicama (u našoj 3. Izbornoj jedinici su samo tri žene od 14 kandidata na listi!!) do eklatantnog gušenja akademskih sloboda i sveučilišne autonomije u vrijeme Vlade Andreja Plenkovića.

Zato radi lakšeg snalaženja s temom evo ponovo sasvim konkretnog pitanja za „glasnogovornika“ Kaniškog: Je li u duhu autonomije sveučilišta naslikavanje rektora i dekana javnih sveučilišta na predizbornim skupovima HDZ-a?

Nikada do sada, od hrvatske samostalnosti, rektori javnih sveučilišta nisu pohodili predizborne stranačke skupove. To je u demokratskim društvima potpuno nezamislivo i neprihvatljivo.

Takva je praksa koju je uveo Andrej Plenković pokazatelj sveopćeg zarobljavanja svih javnih ustanova, uključujući i akademiju, ono mjesto na kojemu po prirodi ove institucije, strankama nije mjesto.

Ne žalosti toliko spoznaja da na ovako grubo kršenje sveučilišne autonomije nema reakcije iz HDZ-a jer je to njima očito sasvim prihvatljivo i uobičajeno, ali rastužuje izostanak bilo kakve reakcije sveučilišne i akademske zajednice, koja je ostala nijema na stranački angažman rektora Sveučilišta Sjever na proslavi godišnjice HDZ-a u Varaždinu, kao i nekih drugih rektora na HDZ-ovoj proslavi u Lisinskom.

Rijeke pravde dolaze.