André Accary i Radimir Čačić Foto: Varaždinska županija

Predsjednik francuskog departmana o Varaždinskoj županiji: "Ova me regija šarmirala"

| 4.4.2018. u 14:58h | Objavljeno u Aktualno

Varaždinsku županiju danas je posjetila delegacija francuskog departmana Saône-et-Loire na čelu s predsjednikom Andréom  Accaryem.

Francuski departmani su upravne jedinice u Francuskoj. Ova zemlja ima ukupno 100 departmana od kojih su četiri u prekomorskom dijelu Francuske. Departmani se dijele na 342 okruga.

Inače, departman Saône-et-Loire se nalazi u južnom dijelu pokrajine Burgundija, ima malo više od 550 tisuća stanovnika, a glavni grad je Mâcon. Napomenimo, u departmanu je razvijeno vinogradarstvo i podrumarstvo te stočarstvo, zatim mnoge obitelji se bave uzgojem pšenice, prosa, krumpira, repe, a razvijena je i kemijska industrija; proizvodnja električne opreme i motocikla.

- Zadovoljstvo mi je i čast da nas je jedna visoka delegacija posjetila. Radi se o jednom od najvećih francuskih departmana poznatom po cijelom nizu znamenitosti u povijesnom, kulturnom i gospodarskom smislu. Povezuje nas veliki niz točaka na kojima možemo naći nekakvu mogućnost suradnje za sutra - istaknuo je župan Radimir Čačić, rekavši kako Saône-et-Loire ima jedan od najvećih street festivala u Francuskoj, nešto kao naš Špancirfest, samo u puno većim razmjerima.

Dodao je kako su razgovori tekli u smjeru definiranja nekoliko točaka suradnje, počevši od razmjene studenata zaposlenih u administraciji, posjete gospodarstvenika i pokretanje nekih inicjativa kao što je Festival studenata i studentica kazališnih akademija gdje bi akademija iz Saône-et-Loire bila jedan od stupova organizacije.

Predsjednik departmana, André Accary istaknuo je da se na ovaj posjet odlučio upravo zbog toga zato što departman Saône-et-Loire i Varaždinska županija imaju mnogo dodirnih točaka.

- Želja mi je aktivno sudjelovati u suradnji između naših regija. Vrlo sam zadovoljan razgovorima koje smo obavili jer su bili vrlo konstruktivni  - rekao je Accary te dodao kako ga je Varaždinska županija kao regija šarmirala.

Delegacija 040418 3