Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović posjetila i ivanečki Drvodjelac Foto: Grad Ivanec

Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović posjetila i ivanečki Drvodjelac

Lj. Risek/Grad Ivanec | 14.12.2016. u 14:12h | Objavljeno u Aktualno

U sklopu svoga dvodnevnog boravka u Varaždinskoj županiji, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović u srijedu je, 14. prosinca, posjetila tvrtku Drvodjelac u Ivancu. Uz sve gradske čelnike – gradonačelnika Milorada Batinića, dogradonačelnike Branka Putareka i Čedomira Bračka te predsjednika Gradskog vijeća Edu Rajha, predsjednicu su u krugu tvrtke dočekali i direktor Zdravko Marković i tehnički direktor Dominik Poljak.

Upućujući predsjednici izraze dobrodošlice u Ivanec, gradonačelnik Batinić u kratkim joj je crtama predstavio grad i gospodarstvo, osvrnuo se na suradnju gradske uprave s poduzetnicima i na dosad uspješno odrađene projekte te naglasio da je Ivanec zapadni industrijski subcentar Varaždinske županije u kojemu su koncentrirane velike prerađivačke tvornice koje većinu svoje proizvodnje izvoze na zapadna tržišta.

Direktor Drvodjelca Z. Marković potom je visokoj gošći predstavio svoju tvrtku koja na tri lokacije zapošljava blizu 300 radnika, izvozi 99 posto svoje proizvodnje, godišnje realizira oko 120 milijuna kuna prometa, a na godinu u razvoj usmjerava između 7,5 i 10 milijuna kuna vlastitih sredstava. Tvrtka nije kreditno zadužena i jedna je od najvećih proizvođača drvenih panela u Europi.

Više razgovora bilo je o problemima koje koče daljnju ekspanziju i razvoj tvrtke, a ponajviše se odnose na probleme s Hrvatskim šumama, koje su smanjile kvote za sirovinu pa se i Drvodjelac susreće s kroničnim nedostatkom drva (naročito hrasta i oraha), što je direktno negativno utjecalo na planirano širenje i povećanje proizvodnje.

Za potrebu rješenja ove problematike zainteresirala se i predsjednica Republike te, naročito, njezin savjetnik za gospodarstvo Marko Jurčić. Nakon sastanka, svi nazočni su uz vodstvo direktora Z. Markovića obišli pogone Drvodjelca.

Srdačno dočekana, gđa Grabar Kitarović usput se kratko s pojedinim radnicima zadržala u razgovoru. Za uspomenu na njen prvi dolazak u tvrtku, domaćini su joj poklonili kip sv. Josipa, zaštitnika stolara i drvodjelaca. Gradonačelnik Batinić predsjednici je uputio službeni poziv za cjelodnevni posjet gradu Ivancu.

kolinda1-drvodjelac-141216.jpg

kolinda4-drvodjelac-141216.jpg

kolinda7-drvodjelac-141216.jpg

kolinda-drvodjelac-141216.jpg