Potpisivanje ugovora za pročistač u veljači: "Treća sreća - idemo završiti taj projekt" Foto: Krešimir Đurić

Potpisivanje ugovora za pročistač u veljači: "Treća sreća - idemo završiti taj projekt"

Varaždinske vijesti | 19.1.2024. u 12:22h | Objavljeno u Aktualno

Varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj i direktor Varkoma Bruno Ister na današnjoj su se konferenciji za medije osvrnuli na odluku Državne komisija za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM), vezano uz odabir izvođača radova za dogradnju i rekonstrukciju varaždinskog pročistača, te ukazali na važnost cijelog projekta.

procistac_varazdin_19012024_1.jpg

- Ovaj je događaj izuzetno važan za naše društvo i građane našeg grada. Riječ je o tome da smo konačno uspjeli doći do izvođača za naš uređaj za pročišćavanje otpadnih voda - istaknuo je Ister.

Naime, kako smo izvijestili, DKOM je ovaj tjedan konačno donio rješenje kojim se žalba austrijske tvrtke Strabag AG na odluku o odabiru izvođača radova za dogradnju i rekonstrukciju varaždinskog pročistača odbija kao neosnovana. To je ujedno bila druga žalba Strabaga u postupku odabira izvođača.

>> Odbijena druga žalba Strabaga, hoće li konačno početi dogradnja varaždinskog pročistača?

- DKOM je potvrdio naš odabir izvođača koji je dao ponudu od 39 milijuna eura, što je pet milijuna eura manje od žalitelja. To je izuzetno važno s obzirom na to da smo došli pred kraj s ostalim dijelovima Aglomeracije Varaždin. Ostalo nam je još mjesec-dva određenih administrativnih poslova i usklađivanja koja su na takvim gradilištima normalna, te je krajnje vrijeme da započnemo s rekonstrukcijom i dogradnjom pročistača - istaknuo je direktor Varkoma.

Dodao je da je postojeći uređaj za pročišćavanje otpadnih voda u funkciji te da već prihvaća dijelove aglomeracije koji su dovršeni.

- Međutim, to se događa uz izuzetno velik napor naših djelatnika i visoke troškove održavanja, jer uređaj je bio izgrađen '80-ih godina prošlog stoljeća i prošli su svi životni vijekovi predviđeni za takve uređaje. Osim što je problem s održavanje tog uređaja, problem je i s neugodnim mirisima koji se ponekad osjećaju na obljižnjem izletištu, Aquacityju, a i i naselju Trnovec. To više neće biti slučaj, nakon što završimo naš projekt - naglasio je Ister.

- Ovaj posao započeli smo prije pet godina, i ovo je bio treći pokušaj. Dva su neslavno završila, nećemo sad ulaziti u razloge, nećemo se baviti prošlošću. Ovo je, dakle, početak jednog posla i treba nam sinergija svih sudionika u gradnji. Osigurali smo dodatna sredstva, jer znate da su u tih pet godina cijene u građevinarstvu više nego dvostruko porasle, tako da smo morali tražiti odobrenje i dobili smo ga od posredničkih i upravljačkih tijela projekta Aglomeracije. Sredstva su osigurana - podsjetio je Ister.

procistac_varazdin_19012024_2.jpg

Napomenuo je da je Varkom za upravljanje projektom osigurao vlastiti tim.

- Učinili smo to poučeni iskustvom koje smo imali u dosadašnjem dijelu projekta. Tim je dvostruko manji, ali vjerujem da će biti trostruko učinkovitiji od prethodnog, tako da ćemo i tu nešto uštedjeti i ostat će neki novac u našoj tvrtci i u samom projektu - napomenuo je.

Najavio je da će se ugovor s novim izvođačem radova na varaždinskom pročistaču potpisati tijekom veljače.

- Ugovor ćemo potpisati sljedeći mjesec, jer potrebno je još prikupiti određene dokumente i jamstva, a i sam izvođač upravo je pred završetkom jednog takvog sličnog projekta, malo većeg od našeg, te su zamolili da im damo neko vrijeme da se konsolidiraju. Bez obzira na to, snažno ćemo krenuti od prvog dana u realizaciju tog projekta - istaknuo je Ister.

Rok za završetak radova je kraj 2026. godine.

- Tada još ostaje vrijeme pokusnog pogona te vrijeme za otklanjanje nedostataka, koje će trajati još dvije godine. No sada krećemo - treća sreća. Idemo završiti taj projekt i uspješno privesti kraju našu Aglomeraciju, projekt koji je inače ocijenjen kao jedan od najuspješnijih takvih velikih projekata na razini države i koji je, kao takav, ušao je u novu koheziju u koju je ušlo svega devet takvih projekta, najvećih i najznačajnijih za Republiku Hrvatsku - naglasio je direktor Varkoma.

Na ovaj se podatak nadovezao i gradonačelnik Bosilj.

- Sama ta činjenica da se uspjelo izlobirati da taj projekt, koji je vremenski već trebao završiti, zbog izuzetne važnosti uđe u novu razdoblje kohezije, pokazuje kakav je posao odrađen - istaknuo je Bosilj.

- Iako se direktor Varkoma nije htio osvrtati na probleme u prošlosti, moram reći da, kao i u puno drugih stvari - od sporova sa zemljištima i balama do ovog pročistača - u ovome mandatu moramo rješavati nekakve naslijeđene "mahalojke". Prvi ugovor za ovaj pročistač bio je 2019. i već je trebao biti završen, no tadašnji direktor Varkoma raskinuo je taj ugovor zbog straha od penalizacije, a za što smo dobili papir da ne bi bilo penalizacije, dakle mogli smo ga imati za 162 milijuna kuna, a ne za ovih 295 milijuna, jer cijene su toliko otišle gore, i mogli smo već imati funkcionalni pročistač. Na drugom natječaju ugovor je raskinut zbog akcije Ureda europskog javnog tužitelja, i sad smo konačno u trećem pokušaju dobili izvođača - rekao je gradonačelnik.

Osvrnuo se i na sam postupak javne nabave.

procistac_varazdin_19012024_3.jpg

- Moram reći da ti procesi javne nabave možda zaista traju predugo. Naime, tu su žalbe, DKOM mora donijeti odluke. Ovaj natječaj je bio raspisan u veljači prošle godine, a ugovor ćemo potpisati u veljači ove godine - dakle, 12 mjeseci je trajalo početka do konačnog pravorijeka DKOM-a - kazao je Bosilj.

Spomenuo je i benefite novog uređaja.

- Što se tiče pročistača, dio kod Motičnjaka je mehanički pročistač i ovaj novi će biti zatvoren, cjevovodima spojen s onim kod Aquycityja. To će biti najmodernija tehnologija i vjerujem da ćemo, kad se to završi, 2027. konačno imati kupališnu sezonu na Aquacityju bez ikakvih neugodnih mirisa, i to daje jednu novu mogućnost razvoja Aquacityja, jer je upravo to dosad odbijalo potencijalne investitore. Postoje zainteresirani koji bi taj vrlo vrijedan prostor oplemenili u sportsko-rekreacijskom smislu, da taj prostor služi Varaždincima i šire, ali zapreka je uvijek bio taj miris. Ovim projektom to bi trebalo nestati i vjerujem da će to, uz moderan pročistač, zaštitu podzemnih voda i osiguranja pitke vode za buduće generacije, donijeti taj dodatan benefit koji je jako bitan - poručio je Neven Bosilj.

procistac_varazdin_19012024_4.jpg

procistac_varazdin_19012024_5.jpg

procistac_varazdin_19012024_6.jpg

procistac_varazdin_19012024_7.jpg