FOTO/VIDEO Potpisan Razvojni sporazum za sjever: "Ovo je doprinos investicijskom boom-u i napretku hrvatskog sjevera"

VV | 27.12.2021. u 13:42h | Objavljeno u Aktualno

U Varaždinu je danas potpisan Razvojni sporazum sjever Hrvatska koji će omogućiti ulaganja vrijedna više od 15 milijardi kuna na području pet sjevernih županija: Varaždinske, Krapinsko-zagorske, Međimurske, Koprivničko-križevačke i Bjelovarsko-bilogorske županije.

U prisustvu predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, sporazum su ispred osam ministarstva potpisali ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak, ministar mora, prometa i infrstrukture Oleg Butković, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar zdravstva Vili Beroš i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, a potpisnici sporazuma su i petorica župana: domaćin varaždinski župan Anđelko Stričak, međimurski Matija Posavec, koprivničko-križevački Darko Koren, krapinsko-zagorski Željko Kolar i bjelovarsko-bilogorski Marko Marušić

viber_slika_2021-12-27_11-54-45-854.jpg

U fokusu Razvojnog sporazuma su aktivnosti s izravnim učinkom na gospodarstvo, jačanje konkurentnosti i uravnoteženiji regionalni razvoj i standard stanovnika pet sjevernih županija.

- Bolji poklon za obljetnilcu, 840. godina prvog spomena Varaždinske županije u Povelji hrvatsko-ugarskog kralja Bele III., od ovog Razvojnog sporazuma nismo mogli dobiti. Zahvaljujem se premijeru Plenkoviću i ministrima na realizaciji projekata važnih za Varaždinsku županiju, ali i za cijeli sjever Hrvatske. Isto tako, veliko hvala svima koji su sudjelovali u stvaranju neovisne i suverene međunarodno priznate Hrvatske, posebno hrvatskim braniteljlima, jer da nije bilo njihove žrtve, teško da bi se danas nalazili ovdje. Koliko je ovaj Razvojni sporazum važan govori podatak da u posljednja tri desetljeća u Varaždinskoj, a i u drugim županijama sjevera Hrvatske nikad nije bilo ovakve podrške ulaganjima u prometnu infrastrukturu, zdravstvenu infrastrukturu, suvremenu medicinsku i dijagnostičku opremu, podizanje kvalitete obrazovanja na još višu razinu, zaštitu prirodne baštine i okoliša te poticanje korištenja zelene energije. To će donijeti dosad najveći iskorak u podizanju kvalitete života naših sugrađana. Moramo istaknuti i to da će svi ovi projekti doprinijeti otvaranju niza novih radnih mjesta. Pritom treba napomenuti da su ogromna sredstva za gospodarstvo sjevera Hrvatske predviđena i Planom za industrijsku tranziciju – rekao je varaždinski župan Stričak i dodao kako će ovaj sporazum doprinijeti jednom velikom investicijskom boomu i napretku cijelog sjevera Hrvatske.

viber_slika_2021-12-27_15-09-35-412.jpg

Dodao je kako smo na pojedine projekte, što se tiče Varaždinske županije, čekali 20 do 30 godina.

- Projekti Varaždinske županije uvršteni u Razvojni sporazum sjever Hrvatske vrijedni su gotovo 1,5 milijardi kuna, a riječ je o ukupno sedam projekata: projekt Opća bolnica Varaždin - Centralni operacijski blok vrijednosti 460.000.000 kuna, Sveučilišni kampus Varaždin – faza II vrijednosti 186.787.177 kuna, projekt umjetničko-obrazovnog centra sjeverne Hrvatske Glazbena škola Varaždin - Palača Erdődy Patačić vrijednosti 110.000.000 kuna, izgradnja geotermalne elektrane za eksploataciju geotermalne vode eksploatacijskog polja “Lunjkovec - Kutnjak” s proizvodnim i utisnim bušotinama, vrijednosti 615.000.000 kuna, Revitalizacija Arboretuma Opeka u Marčanu vrijednosti 58.492.550,92 kuna, obnova i prenamjena dvorca Šaulovec u Europski talent centar – Centri izvrsnosti Varaždinske županije vrijednosti 25.000.000 kuna te Znanstveno-nastavno-tehnologijski STEM centar Sveučilišta Sjever u Varaždinu, projekt “težak” 32.000.000 kuna - rekao je Stričak i pozvao premijera da već u siječnju ili veljači obiđe jedan od centara izvrsnosti Varaždinske županije.

- Možda onaj pri Elektrostrojarskoj školi Varaždin gdje ćemo otvoriti zvjezdarnicu. Prije nego smo ju izgradili, naša učenica je na olimpijadi iz astronomije već osvojila brončanu medalju - rekao je Stričak.

Ministrica Tramišak je ustvrdila kako su potpisivanjem Razvojnog sporazuma dali jedan zajednički okvir u vrijednosti od 15 milijardi kuna različitih strateških projekata.

viber_slika_2021-12-27_15-09-35-821.jpg

- Zajedno sa županima pet županija sjevera Hrvatske definirali smo jasne strateške kapitalne projekte koji će podići razvoj konkurentnosti i kvalitetu života na ovom području. Važno je istaknuti da smo proteklih mjeseci u suradnji sa županima identificirali da su to projekti u segmentu prometa i mobilnosti, kako unutar samih županija, tako i projekata koje povezuju međusobno županije. Osim toga, regionalna obrazovna infrastruktura, zdravstvena infrastruktura, obnova kulturne baštine u svrhu razvoja kulturnog turizma i svi drugi gospodarski projekti zasigurno će promjeniti kvalitetu života, podići sliku regije sjevera Hrvatske - istaknula je ministrica Tramišak koja je ustvrdila kako je završen i Plan industrijske tranzicije sjevera.

- Uz već spomenute velike strateške projekte zasigurno će svoje mjesto i svoj prostor u izvorima financiranja dominantno iz fondova EU pronaći i gospodarstvenici s ovog područja - istaknula je.

Premijer Plenković zahvalio se svim ministrima i županima koji su proteklih godinu i pol vrijedno radili na ovom sporazumu za razvoj sjevera Hrvatske.

viber_slika_2021-12-27_15-09-36-022.jpg

- Zahvaljujem na inicijativama, sugestijama i predloženim srateškim projektima, zahvaljujem saborskim zastupnicima koji su ovu temu stavljali u fokus i na taj način pomogli Vladi RH da u partnerstvu i dijalogu pripremi ovaj sporazum vrijedan 15 milijardi kuna. To je sporazum za cijelo razvojno desetljeće sjevera Hrvatske, ali i za razvoj cijele Hrvatske. Naša zemlja je riješila sve ključne nacionalne zadaće i naš je cilj, nakon članstva u EU i NATO-u, da doprinosimo gospodarskom razvoju i boljoj kvaliteti života naših građana. Upravo to je smisao ovog sporazuma koji je inspiriran sporazumom za Slavoniju, Baranju i Srijem. Sada smo i za sjever Hrvatske uspostavili sličan razvojni okvir. Upravo stoga korištenje i nacionalnih i europskih sredstava i sredstava javnih poduzeća bit će prioritet u sljedećem razdoblju  i očekujem da se već kroz nekoliko godina za ovih pet županija osjeti poboljšana kvaliteta života i ulaganja. Ono što je važno je da shvatimo i financijske okvire. Za Bjelovarsko-bilogorsku županiju riječ je o dvije milijarde kuna, Koprivničko-križevačku županiju 788 milijuna kuna, Krapinsko-zagorsku županiju 875 milijuna kuna, Međimursku županiju 816 milijuna kuna, Varaždinsku 1,5 milijardi kuna, plus zajednički projekti koji onda dovode cijeli okvir na 15,2 milijarde kuna. Tu je naravno i puno sufinanciranja projektno-tehničke dokumentacije za strateške projekte koji će se realizirati. Sveobuhvatnost pristupa govori o tome da je ovdje osam ministara, koji su potpisali ovaj sporazum, i to znači da smo sagledali sve što je važno u ovom desetljeću za sjever Hrvatske koje je pred nama - ustvrdio je premijer i dodao kako je prosjek razvijenosti ovih pet županija, u odnosu na EU, između 41 i 51 posto, pri čemu je Varaždinska županija najrazvijenija.

- Zbog toga smo danas i ovdje kako bismo naglasili centrallnu ulogu ove županije na sjeveru Hrvatske, a i naši današnji raniji posjeti, prije svega Vindiji kao jednoj od naših najvećih prehrambenih kompanija koja zapošljava više od 4000 ljudi, izvozno orijentiranoj i koja u svojoj grupaciji ima 12 kompanija, poruka je uspješnoj priči koja ovdje postoji već više od 60 godina - rekao je Plenković.

FOTO Premijer Plenković s ministricom Vučković posjetio Vindiju

Dodao je i to kako je to bio njegov prvi posjet Vindiji nakon smrti Dragutina Drka, koji je niz godina uspješno vodio ovu kompaniju.

- Uvijek je imao osjećaj za širu društvenu odgovornosti, onome što krasi velike ljude i ovom prilikom mu se još jednom zahvaljujem. Drago mi je da smo posjetili i gradilište Regionalnog centra kompetencija pri Medicinskoj školi Varaždin, veliki projekt od 90 milijuna kuna, što je doprinos profiliranju Grada Varaždina kao grada mladih i grada obrazovanja i sveučilišta. Mislim da je to profiliranje, uz sve ono što nam baština i kultura znače na sjeveru Hrvatske, pravi put konkurentnosti i lovljenja koraka s četvtom industrijskom revolucijom - rekao je Plenković.

FOTO Premijer obišao gradilište budućeg Regionalnog centra kompetentnosti pri Medicinskoj školi

Na potpisivanju sporazuma bili su i zamjenica župana Silvija Zagorec, predsjednik Županijske skupštine Josip Križanić, kao i gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj, europski i saborski zastupnici te bivši župan Radimir Čačić.

viber_slika_2021-12-27_11-54-46-139.jpg

Video sadržaj
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci