FOTO/VIDEO Potpisan Razvojni sporazum za sjever: "Ovo je doprinos investicijskom boom-u i napretku hrvatskog sjevera"

VV | 27.12.2021. u 13:42h | Objavljeno u Aktualno

U Varaždinu je danas potpisan Razvojni sporazum sjever Hrvatska koji će omogućiti ulaganja vrijedna više od 15 milijardi kuna na području pet sjevernih županija: Varaždinske, Krapinsko-zagorske, Međimurske, Koprivničko-križevačke i Bjelovarsko-bilogorske županije.

U prisustvu predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, sporazum su ispred osam ministarstva potpisali ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak, ministar mora, prometa i infrstrukture Oleg Butković, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar zdravstva Vili Beroš i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, a potpisnici sporazuma su i petorica župana: domaćin varaždinski župan Anđelko Stričak, međimurski Matija Posavec, koprivničko-križevački Darko Koren, krapinsko-zagorski Željko Kolar i bjelovarsko-bilogorski Marko Marušić

viber_slika_2021-12-27_11-54-45-854.jpg

U fokusu Razvojnog sporazuma su aktivnosti s izravnim učinkom na gospodarstvo, jačanje konkurentnosti i uravnoteženiji regionalni razvoj i standard stanovnika pet sjevernih županija.

- Bolji poklon za obljetnilcu, 840. godina prvog spomena Varaždinske županije u Povelji hrvatsko-ugarskog kralja Bele III., od ovog Razvojnog sporazuma nismo mogli dobiti. Zahvaljujem se premijeru Plenkoviću i ministrima na realizaciji projekata važnih za Varaždinsku županiju, ali i za cijeli sjever Hrvatske. Isto tako, veliko hvala svima koji su sudjelovali u stvaranju neovisne i suverene međunarodno priznate Hrvatske, posebno hrvatskim braniteljlima, jer da nije bilo njihove žrtve, teško da bi se danas nalazili ovdje. Koliko je ovaj Razvojni sporazum važan govori podatak da u posljednja tri desetljeća u Varaždinskoj, a i u drugim županijama sjevera Hrvatske nikad nije bilo ovakve podrške ulaganjima u prometnu infrastrukturu, zdravstvenu infrastrukturu, suvremenu medicinsku i dijagnostičku opremu, podizanje kvalitete obrazovanja na još višu razinu, zaštitu prirodne baštine i okoliša te poticanje korištenja zelene energije. To će donijeti dosad najveći iskorak u podizanju kvalitete života naših sugrađana. Moramo istaknuti i to da će svi ovi projekti doprinijeti otvaranju niza novih radnih mjesta. Pritom treba napomenuti da su ogromna sredstva za gospodarstvo sjevera Hrvatske predviđena i Planom za industrijsku tranziciju – rekao je varaždinski župan Stričak i dodao kako će ovaj sporazum doprinijeti jednom velikom investicijskom boomu i napretku cijelog sjevera Hrvatske.

viber_slika_2021-12-27_15-09-35-412.jpg

Dodao je kako smo na pojedine projekte, što se tiče Varaždinske županije, čekali 20 do 30 godina.

- Projekti Varaždinske županije uvršteni u Razvojni sporazum sjever Hrvatske vrijedni su gotovo 1,5 milijardi kuna, a riječ je o ukupno sedam projekata: projekt Opća bolnica Varaždin - Centralni operacijski blok vrijednosti 460.000.000 kuna, Sveučilišni kampus Varaždin – faza II vrijednosti 186.787.177 kuna, projekt umjetničko-obrazovnog centra sjeverne Hrvatske Glazbena škola Varaždin - Palača Erdődy Patačić vrijednosti 110.000.000 kuna, izgradnja geotermalne elektrane za eksploataciju geotermalne vode eksploatacijskog polja “Lunjkovec - Kutnjak” s proizvodnim i utisnim bušotinama, vrijednosti 615.000.000 kuna, Revitalizacija Arboretuma Opeka u Marčanu vrijednosti 58.492.550,92 kuna, obnova i prenamjena dvorca Šaulovec u Europski talent centar – Centri izvrsnosti Varaždinske županije vrijednosti 25.000.000 kuna te Znanstveno-nastavno-tehnologijski STEM centar Sveučilišta Sjever u Varaždinu, projekt “težak” 32.000.000 kuna - rekao je Stričak i pozvao premijera da već u siječnju ili veljači obiđe jedan od centara izvrsnosti Varaždinske županije.

- Možda onaj pri Elektrostrojarskoj školi Varaždin gdje ćemo otvoriti zvjezdarnicu. Prije nego smo ju izgradili, naša učenica je na olimpijadi iz astronomije već osvojila brončanu medalju - rekao je Stričak.

Ministrica Tramišak je ustvrdila kako su potpisivanjem Razvojnog sporazuma dali jedan zajednički okvir u vrijednosti od 15 milijardi kuna različitih strateških projekata.

viber_slika_2021-12-27_15-09-35-821.jpg

- Zajedno sa županima pet županija sjevera Hrvatske definirali smo jasne strateške kapitalne projekte koji će podići razvoj konkurentnosti i kvalitetu života na ovom području. Važno je istaknuti da smo proteklih mjeseci u suradnji sa županima identificirali da su to projekti u segmentu prometa i mobilnosti, kako unutar samih županija, tako i projekata koje povezuju međusobno županije. Osim toga, regionalna obrazovna infrastruktura, zdravstvena infrastruktura, obnova kulturne baštine u svrhu razvoja kulturnog turizma i svi drugi gospodarski projekti zasigurno će promjeniti kvalitetu života, podići sliku regije sjevera Hrvatske - istaknula je ministrica Tramišak koja je ustvrdila kako je završen i Plan industrijske tranzicije sjevera.

- Uz već spomenute velike strateške projekte zasigurno će svoje mjesto i svoj prostor u izvorima financiranja dominantno iz fondova EU pronaći i gospodarstvenici s ovog područja - istaknula je.

Premijer Plenković zahvalio se svim ministrima i županima koji su proteklih godinu i pol vrijedno radili na ovom sporazumu za razvoj sjevera Hrvatske.

viber_slika_2021-12-27_15-09-36-022.jpg

- Zahvaljujem na inicijativama, sugestijama i predloženim srateškim projektima, zahvaljujem saborskim zastupnicima koji su ovu temu stavljali u fokus i na taj način pomogli Vladi RH da u partnerstvu i dijalogu pripremi ovaj sporazum vrijedan 15 milijardi kuna. To je sporazum za cijelo razvojno desetljeće sjevera Hrvatske, ali i za razvoj cijele Hrvatske. Naša zemlja je riješila sve ključne nacionalne zadaće i naš je cilj, nakon članstva u EU i NATO-u, da doprinosimo gospodarskom razvoju i boljoj kvaliteti života naših građana. Upravo to je smisao ovog sporazuma koji je inspiriran sporazumom za Slavoniju, Baranju i Srijem. Sada smo i za sjever Hrvatske uspostavili sličan razvojni okvir. Upravo stoga korištenje i nacionalnih i europskih sredstava i sredstava javnih poduzeća bit će prioritet u sljedećem razdoblju  i očekujem da se već kroz nekoliko godina za ovih pet županija osjeti poboljšana kvaliteta života i ulaganja. Ono što je važno je da shvatimo i financijske okvire. Za Bjelovarsko-bilogorsku županiju riječ je o dvije milijarde kuna, Koprivničko-križevačku županiju 788 milijuna kuna, Krapinsko-zagorsku županiju 875 milijuna kuna, Međimursku županiju 816 milijuna kuna, Varaždinsku 1,5 milijardi kuna, plus zajednički projekti koji onda dovode cijeli okvir na 15,2 milijarde kuna. Tu je naravno i puno sufinanciranja projektno-tehničke dokumentacije za strateške projekte koji će se realizirati. Sveobuhvatnost pristupa govori o tome da je ovdje osam ministara, koji su potpisali ovaj sporazum, i to znači da smo sagledali sve što je važno u ovom desetljeću za sjever Hrvatske koje je pred nama - ustvrdio je premijer i dodao kako je prosjek razvijenosti ovih pet županija, u odnosu na EU, između 41 i 51 posto, pri čemu je Varaždinska županija najrazvijenija.

- Zbog toga smo danas i ovdje kako bismo naglasili centrallnu ulogu ove županije na sjeveru Hrvatske, a i naši današnji raniji posjeti, prije svega Vindiji kao jednoj od naših najvećih prehrambenih kompanija koja zapošljava više od 4000 ljudi, izvozno orijentiranoj i koja u svojoj grupaciji ima 12 kompanija, poruka je uspješnoj priči koja ovdje postoji već više od 60 godina - rekao je Plenković.

FOTO Premijer Plenković s ministricom Vučković posjetio Vindiju

Dodao je i to kako je to bio njegov prvi posjet Vindiji nakon smrti Dragutina Drka, koji je niz godina uspješno vodio ovu kompaniju.

- Uvijek je imao osjećaj za širu društvenu odgovornosti, onome što krasi velike ljude i ovom prilikom mu se još jednom zahvaljujem. Drago mi je da smo posjetili i gradilište Regionalnog centra kompetencija pri Medicinskoj školi Varaždin, veliki projekt od 90 milijuna kuna, što je doprinos profiliranju Grada Varaždina kao grada mladih i grada obrazovanja i sveučilišta. Mislim da je to profiliranje, uz sve ono što nam baština i kultura znače na sjeveru Hrvatske, pravi put konkurentnosti i lovljenja koraka s četvtom industrijskom revolucijom - rekao je Plenković.

FOTO Premijer obišao gradilište budućeg Regionalnog centra kompetentnosti pri Medicinskoj školi

Na potpisivanju sporazuma bili su i zamjenica župana Silvija Zagorec, predsjednik Županijske skupštine Josip Križanić, kao i gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj, europski i saborski zastupnici te bivši župan Radimir Čačić.

viber_slika_2021-12-27_11-54-46-139.jpg

Video sadržaj