Poticanje poduzetništva žena glavni cilj inicijative "Here we grow"

| 19.11.2017. u 15:08h | Objavljeno u Aktualno

U četvrtak 17. svibnja u Tehnološkom parku je održano predstavljanje inicijative koja se bavi temama žena u poduzetništvu pod nazivom “Here we grow”, na temu „Put ka uspjehu iz rodne perspektive“.

Osnovni ciljevi HERE WE GROW ženske inicijative su promicanje i poticanje ženskog poduzetništva, umrežavanje žena na lokalnoj/regionalnoj razini kroz evente/druženja, pružanje podrške i potpore ženama u poslovanju, upoznavanje s relevantnim projektima, inicijativama iz tema ženskog poduzetništva. Inicijativa je usko povezana sa EU projektima "We Grow" i Enterprise Europe Network.

Nositelj inicijative je Tehnološki park Varaždin kao član EEN – Europske poduzetničke mreže te provoditelj projekta "We Grow". Inicijativu ispred Tehnološkog parka Varaždin je vodila Emilija Stručić Skočibušić, članica sektorske grupe za Žensko poduzetništvo pri Europskoj poduzetničkoj mreži, te voditeljica projekta "We Grow" za Hrvatsku i zemlje Dunavske regije.

- Okupili smo se s ciljem poticanja ženskog poduzetništva odnosno stvaranja jednog ženskog communityja u gradu Varaždinu i šire. Cilj je povezivanje s međunarodnom mrežom žena poduzetnica te ohrabrivanje žena da svoje poduzetničke pothvate započinju kao rezultat nekih svojih inovacija i inovativnih rješenja, ali i potaknuti ih da se javljaju što više na SME instrument za dobivanje sredstava u okviru Europskog programa Obzor2020 - rekla je Emilija Stručić Skočibušić.

Ujedno je navela i nedavno istraživanje koje je proveo Deutsche Welle u kojem stoji da se danas još uvijek ženama nameću neke tradicionalne uloge odnosno tradicionalni ženski poslovi tako.

- Ako se žene odluče za poduzetništvo, one se više odlučuju za poslove čuvanja djece i nekakve poslove pomaganja u kući. Vrlo rijetko nailazimo na žene koje u poduzetničke vode ulaze zato što su, recimo, došle do neke inovacije - rekla je Stručić Skočibušić, te dodala da ova inicijativa sama ne može promijeniti takvu situaciju, no može ukazati na to da postoji određeni problem.

Među gostima bile su Ivana Radić, predsjednica Međunarodne mreže ženskog poduzetništva, zatim Asja Lajtman Bosilj, poslovna savjetnica i trenerica te direktorica tvrtke Avus d.o.o., ali i Karla Čović koja je trostruka Iron (Wo)me, sportašica i kineziologinja. Uz njih, bile su to i Nina Begičević Ređep, prodekanica FOI kao predstavnica znanstvene zajednice, zatim Kaja Pavlinić, studentica FER-a kao predstavnica studentske zajednice te Janja Banić, ravnateljica Prve gimanzije, kao predstavnica obrazovne zajednice.

20171116 180652

Označeno u