Položaj slovenske nacionalne manjine u RH: Ključno povezati ljude koji žive s obje strane granice Foto: Viktor Hranić

Položaj slovenske nacionalne manjine u RH: Ključno povezati ljude koji žive s obje strane granice

tb/vv | 25.11.2022. u 14:00h | Objavljeno u Aktualno

U četvrtak, 24. studenog, u mjestu Zavrč u Sloveniji konferenciju za medije održale su predstavnica Slovenaca u Varaždinskoj županiji i saborska zastupnica SDP-a Barbara Antolić Vupora, poslanica u Slovenskom parlamentu te predsjednica Komisije za Slovence uz granicu i Slovence van zemlje Suzana Lep Šimenko i zamjenik varaždinskog gradonačelnika Miroslav Marković. Predsjednica Saveza slovenskih društava u RH Barbara Riman ispričala se zbog nedolaska i uputila pismo potpore.

Govorilo se o slovenskoj nacionalnoj manjini u Hrvatskoj te projektima i aktivnostima koje provodi Slovensko društvo Nagelj iz Varaždina. Kako je istaknuto, u pograničnom području živi oko 500.000 ljudi, a susret na samoj slovensko-hrvatsko granici dokaz je da postoje zajednički interesi te potreba za suradnjom. Osobito važnom smatraju uspostavu autobusne linije Varaždin-Ptuj, kojom bi se povezala Hrvatska i Slovenija, Slovenci s obje strane granice.

- Krajnje je vrijeme da uspostavimo nove redovite linije među sobom, ne samo autobusne nego i one koje se tiču gospodarstva i turizma – poručila je Antolić Vupora.

- Ključno je povezati ljude koji žive i s jedne i s druge strane granice. Put do toga je dug, a potrebna su i financijska sredstva – dodala je Lep Šimenko. Marković podržava projekt i najavljuje podršku i drugim projektima koji će proizaći iz ove inicijative.

Prekogranični Slovenci i iseljenici su zajednica koja se na različitim područjima želi intenzivno povezati s matičnom državom. Povezivanje ide preko različitih područja kao što su kultura, gospodarstvo i turizam čija je veza i najintenzivnija. U Sloveniji se preko Ureda Republike Slovenije za Iseljeništvo osiguravaju sredstva kojima se pomaže rad slovenske zajednice, a ujedno se preko projekata vežu uz matičnu domovinu. Kao autohtona zajednica Slovenci žive na području Istre, Raškog zaleđa, Gorskog kotara i Međimurja, no većina ih je ipak u velikim gradovima – Zagrebu, Rijeci i Varaždinu. Jedan od glavnih projekata je uspostava autobusne linije Varaždin-Ptuj.

Projekt je podržao i Marković podržava, najavivši podršku i drugim projektima koji će proizaći iz ove inicijative.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci