Položaj slovenske nacionalne manjine u RH: Ključno povezati ljude koji žive s obje strane granice Foto: Viktor Hranić

Položaj slovenske nacionalne manjine u RH: Ključno povezati ljude koji žive s obje strane granice

tb/vv | 25.11.2022. u 14:00h | Objavljeno u Aktualno

U četvrtak, 24. studenog, u mjestu Zavrč u Sloveniji konferenciju za medije održale su predstavnica Slovenaca u Varaždinskoj županiji i saborska zastupnica SDP-a Barbara Antolić Vupora, poslanica u Slovenskom parlamentu te predsjednica Komisije za Slovence uz granicu i Slovence van zemlje Suzana Lep Šimenko i zamjenik varaždinskog gradonačelnika Miroslav Marković. Predsjednica Saveza slovenskih društava u RH Barbara Riman ispričala se zbog nedolaska i uputila pismo potpore.

Govorilo se o slovenskoj nacionalnoj manjini u Hrvatskoj te projektima i aktivnostima koje provodi Slovensko društvo Nagelj iz Varaždina. Kako je istaknuto, u pograničnom području živi oko 500.000 ljudi, a susret na samoj slovensko-hrvatsko granici dokaz je da postoje zajednički interesi te potreba za suradnjom. Osobito važnom smatraju uspostavu autobusne linije Varaždin-Ptuj, kojom bi se povezala Hrvatska i Slovenija, Slovenci s obje strane granice.

- Krajnje je vrijeme da uspostavimo nove redovite linije među sobom, ne samo autobusne nego i one koje se tiču gospodarstva i turizma – poručila je Antolić Vupora.

- Ključno je povezati ljude koji žive i s jedne i s druge strane granice. Put do toga je dug, a potrebna su i financijska sredstva – dodala je Lep Šimenko. Marković podržava projekt i najavljuje podršku i drugim projektima koji će proizaći iz ove inicijative.

Prekogranični Slovenci i iseljenici su zajednica koja se na različitim područjima želi intenzivno povezati s matičnom državom. Povezivanje ide preko različitih područja kao što su kultura, gospodarstvo i turizam čija je veza i najintenzivnija. U Sloveniji se preko Ureda Republike Slovenije za Iseljeništvo osiguravaju sredstva kojima se pomaže rad slovenske zajednice, a ujedno se preko projekata vežu uz matičnu domovinu. Kao autohtona zajednica Slovenci žive na području Istre, Raškog zaleđa, Gorskog kotara i Međimurja, no većina ih je ipak u velikim gradovima – Zagrebu, Rijeci i Varaždinu. Jedan od glavnih projekata je uspostava autobusne linije Varaždin-Ptuj.

Projekt je podržao i Marković podržava, najavivši podršku i drugim projektima koji će proizaći iz ove inicijative.