Podolnjak: Drago mi je što je Sveučilište Sjever dobilo dodatna sredstva, ali to je milostinja

| 15.11.2019. u 13:10h | Objavljeno u Aktualno

- Drago mi je da je Sveučilište Sjever dobilo dodatnih 10 milijuna kuna, ali to je milostinja - rekao je saborski zastupnik MOST-a Robert Podolnjak na konferenciji za medije na kojoj je govorio o dva amandmana koja je MOST uložio na državni proračun za 2020. godinu, ali su oba odbijena. Prvi se odnosio na financiranje Sveučilišta Sjever, a drugi na izbrisana sredstva za sanaciju bala u Brezju iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Most je uložio amandman kojim je tražio da se redovno financiranje Sveučilišta Sjever povisi na 57.901.012 kn, čime bi se sufinanciranje države po upisanom studentu izjednačilo s onim koje dobiva Sveučilište u Puli.

Također je priložio tablicu prema kojoj je Sveučilište Sjever, unatoč dobivenih 10 milijuna i dalje daleko na začelju po dobivenim sredstvima. Primjerice, čak i s dodatnih 10 milijuna kuna, po studentu će dobivati oko 8.700 kuna, dok je sljedeće na tabeli Sveučilište u Puli koje dobiva oko 14.000 kuna po studentu dok Sveučilište u Dubrovniku dobiva gotovo 29.000 kuna, iako ima najmanji broj studenata.

Podolnjak je opisao kronologiju događanja tijekom rasprave o državnom proračunu ističući kako je upravo on u raspravi iznio brojke koje pokazuju nesrazmjer u financiranju sveučilišta uz opasku da je država svim sveučilištima majka, a samo Sveučilištu Sjever maćeha. Zato je uložio amandman kojim je tražio da se financiranje izjednači barem s onim sveučilištem koje, osim Sjevera, dobiva najmanje novca po studentu, a to je Pula.

- Na kraju su HDZ-ovi zastupnici uložili amandman i nije prošao MOST-ov, nego njihov. No, oni nisu sudjelovali u raspravi. To je također jedini amandman koji je uložio HDZ i jedini koji je prošao dok je svih ostalih 300-njak oporbenih amandmana odbijeno - ističe Podolnjak.

Drugi MOST-ov amandman odnosi se na stavku od 20 milijuna kuna za sanaciju bala u Brezju, koja se ranijih godina nalazila u financijskom planu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, ali ga više nema u proračunu za sljedeću godinu i u projekcijama za naredne godine.

Kaže kako je čekao skoro do ponoći kako bi čuo objašnjenje državnog tajnika zbog čega je njegov amandman odbijen. U obrazloženju stoji da se prijedlog ne prihvaća zbog postojećih pravnih sporova oko ranija dva ugovora o zbrinjavanju otpada, a riječ je o Ugovoru o interventnom zbrinjavanju iz 2008. potpisan s tvrtkom Vis te o Ugovoru o koncesiji iz 2013. godine.

- U obrazloženju stoji da je DKOM poništio odluku Gradskog vijeća o stavljanju van snage Ugovora o koncesiji, što znači da u Fondu ne znaju da je Visoki upravni sud ljetos poništio rješenje DKOM-a - komentira Podolnjak. Također smatra da takvo obrazloženje nema previše smisla jer su i ranijih godina navedeni pravni sporovi bili aktualni, ali je u Fondu svejedno bila zavedena stavka od 20 milijuna kuna za sanaciju Brezja. Kaže da se ta sredstva neće moći tek tako vratiti rebalansom jer se rebalans za državni proračun, za razliku od lokalnih proračuna, radi tek jednom godišnje i to obično krajem godine.

- To znači da ukoliko gradske vlasti postignu neki dogovor oko navedenih sporova i nađu rješenje za bale, da će se morati čekati na rebalans državnog proračuna da se dobiju potrebna sredstva za sanaciju bala. Očekivao sam više zalaganja saborskih zastupnika HDZ-a iz Varaždinske županije oko ove teme. Uglavnom dobili smo 10 milijuna kuna, a izgubili 20 milijuna - rezimira Podolnjak.

Pritom spominje da je ministru zaštite okoliša i energetike Tomislavu Ćoriću uputio pitanje može li država intervenirati i zbrinuti bale temeljem ugroze ljudskog zdravlja i okoliša (jer tako, tvrdi, stoji i u hrvatskom ustavu), ali nije dobio nikakav odgovor.