FOTO Počelo uređenje korita i obale Plitvice u sklopu dva milijuna eura vrijednog projekta

vv | 22.3.2024. u 12:14h | Objavljeno u Aktualno

Plitvica se više ne bi trebala izlijevati kod Varaždina i za vrijeme visokog vodostaja prijetiti južnom dijelu grada  te okolnim mjestima Gojanecu i Jalkovcu, štoviše, njezine će, povišene i proširene obale od Varaždina do Gojanca imati biciklističko-pješačke staze.

Naime, danas su započeli radovi na uređenju korita i obale u sklopu dva milijuna eura vrijednog projekta “Uređenje Plitvice od Varaždina do Gojanca”, koji se provodi temeljem Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava iz NPOO-a, a odobrenog od strane Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Početku radova, koji moraju završiti do kraja iduće godine, bili su nazočni ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, direktor Hrvatskih voda VGO za Muru i Dravu Milan Rezo te predstavnici ministarstva.

- Ovim projektom zaštitit ćemo od poplava preko 1000 stanovnika naselja Gojanec, Jalkovec i Brezja, dijela grada Varaždina te doprinijeti ciljevima upravljanja rizicima od poplava sukladno Planu upravljanja vodnim područjima do 2027. godine. Osigurat će se stabilnost nasipa tijekom provedbe preventivnih, redovnih i izvanrednih mjera obrane od poplava. Odličnom suradnjom Hrvatskih voda i jedinica lokalne samouprave, kroz drugu fazu ovog projekta, omogućit će se i uređenje pješačko-biciklističke staze i na taj način unaprijediti turistička ponuda grada Varaždina i Varaždinske županije“, naglasio je ministar Habijan prilikom obilaska gradilišta.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković istaknuo je kako je riječ o projektu financiranom temeljem Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava iz NPOO, ukupne vrijednosti (s PDV-om) preko 2 milijuna eura. „Drago mi je da se nastavlja s izvođenjem radova na uređenju korita obale Plitvice, što će bitno utjecati na sigurnost građana, ali i dati dodatnu turističku vrijednost Gradu“, dodao je generalni direktor Đuroković.