Počela isplata plaća u državnoj i javnim službama, veće su za 32% nego lani Foto: Pexels/ilustracija

Počela isplata plaća u državnoj i javnim službama, veće su za 32% nego lani

Varaždinske vijesti | 6.4.2024. u 13:02h | Objavljeno u Aktualno

Službenicima i namještenicama u državnoj službi i javnim službama započela je isplata plaća prema novim, uvećanim koeficijentima.

Kako je priopćilo Ministarstvo pravosuđa i uprave, plaće zaposlenih u državnoj službi i javnim službama u travnju povećane su u prosjeku za 32% u odnosu na isto razdoblje lani.

- Uvećanje plaća u državnoj službi i javnim službama rezultat je reforme sustava plaća kojom je Vlada Republike Hrvatske nakon gotovo tri desetljeća uvela novi sustav plaća, pravedniju i jednostavniju kategorizaciju i konsolidaciju radnih mjesta u državnoj službi i javnim službama - navodi se u priopćenju.

Za najveće povećanje plaća službenika i namještenika izdvojeno je 1,63 milijardi eura.

- Donošenje jedinstvenog Zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama rezultat je socijalnog dijaloga Vlade i sindikata i nastavak politike rasta plaća - dodaju iz ministarstva.

Naveli su i da je osnovica za obračun plaća za državne i javne službenike i namještenike od 2016. godine porasla za više 40%, povećani su iznosi za božićnice, regres i dar za djecu te je uvedeno novo pravo na uskrsnicu u iznosu od 100 eura.

Reformom sustava plaća doneseni su i novi koeficijenti u Hrvatskoj vojsci čime su plaće hrvatskim vojnicima uvećane za oko 38%.

- Uz to, 1. travnja stupile su na snagu izmjene i dopune Zakona o plaći i drugim materijalnim pravima pravosudnih dužnosnika zahvaljujući kojima će suci i državni odvjetnici dobiti uvećane plaće i materijalna prava - poručili su iz Ministarstva pravosuđa i uprave.