Piškornica neće varaždinske bale, ali ni MBO u Brezju

vv / piškornica | 6.12.2018. u 11:39h | Objavljeno u Aktualno

Više od 100.000 tona baliranog otpada, koji leži u Brezju, neće se trajno zbrinuti na odlagalištu otpada Piškornica, koje ima kapacitet 152.000 tona i ne postoji mogućnost njegovog proširenja, poručuju iz poduzeća Piškornica nakon medijskih napisa vezanih uz izjavu varaždinskog župana Radimira Čačića za koju vele da je "izvučena iz konteksta njegovog izlaganja".

Bale - preveliki rizik

Naime, kako ukazuju, uopće se ne radi o tome da bi bale bile odložene na spomenuto odlagalište u Koprivničkom Ivancu, već da će Regionalni centar za gospodarenje otpadom Piškornica, sukladno Planu gospodarenja otpadom RH za razdoblje od 2017. – 2022. godine i Zakonu o održivom gospodarenju otpadom, zaprimati na obradu „svježi“ komunalni otpad i neopasni industrijski otpad s područja četiri županije sjeverozapadne Hrvatske pa tako i grada Varaždina.

- RCGO Piškornica jedan je od kapitalnih infrastrukturnih objekata unutar sustava gospodarenja otpadom, a početak njegovog rada je definiran terminskim planom 2023. godine. Sve općine i gradovi, pa tako i Varaždin, trebat će - sukladno važećoj regulativi i Sporazumu, koji je potpisan sa RCGO Piškornica - preostali otpad dopremati u Centa jer su te količine uračunate u studijsko projektnu dokumentaciju pa i studiju isplativosti njegova rada, naglašavaju u Piškornici.

Na pitanje s kojom su količinom otpada prije računali, a s kojom sada, nakon širenja primarne selekcije, ukazuju da je "studijsko – projektna dokumentacija izrađena na bazi cjelokupnih količina preostalog miješanog komunalnog otpada s područja obuhvata RCGO-a, a prihvat otpada u Centar računa se na temelju godišnje proizvodnje otpada na tom području i projekcijama količina, koje će se obraditi u primarnoj i sekundarnoj selekciji od dana otvaranja centra".

- Dakle „varaždinske bale“ nisu obrađivane u sklopu projekcija prihvata otpada na RCGO Piškornica jer je to otpad, koji je nastao u prijašnjem razdoblju i njegovo zbrinjavanje će se rješavati u drugom postupku, koji je najbliži sanaciji divljih odlagališta. Uz to, problem bala opterećen je brojnim sudskim procesima, čije vrijeme rješavanja i ishod su vrlo neizvjesni te stoga rješavanje te problematike u sklopu RCGO Piškornica donosi prevelike rizike za realizaciju projekta, koji je proglašen strateškim projektom Vlade RH i 85 posto je sufinanciran EU sredstvima, napominju u Piškornici u vaezi RCGO-a koji se godinama najavljuje, ali do njega još ništa..

Zašto ne MBO?

Budući je sva manje vremena do zabrane odlaganja otpada, a RCGO-a još nema, bivša je uprava Piškornice rješenje vidjela u kupnji varaždinskog MBO-a, ali nova uprava je od toga odsutala.

- U pogledu planova prethodne Uprave i namjeri preuzimanja MBO postrojenja u Varaždinu, Piškornica d.o.o. je početkom ove godine na prijedlog Uprave i uz suglasnost Skupštine društva donijelo odluku o odustajanju od namjere kupnje MBO postrojenja u vlasništvu C.I.O.S.-a.Društvo Piškornica – sanacijsko odlagalište d.o.o. bilo je, tijekom 2016. i 2017. godine, zainteresirano za akviziciju MBO postrojenja iz Varaždina te su na temelju toga i izrađeni pravni i financijski „due dilligence“ stanja u društvu C.I.O.S. MBO, koje upravlja navedenim postrojenjem. Nakon dolaska nove uprave, napravljena je dubinska i detaljna analiza navedenih dokumenata te je utvrđeno kako C.I.O.S. MBO ima značajne dugoročne i kratkoročne obaveze, posluje s negativnim kapitalom svake godine, izloženo je neizvjesnosti brojnih sudskih procesa, kao i da je potrebno uložiti još značajna sredstva da bi se stavilo u funkciju postrojenje, koje godinama nije radilo u punom kapacitetu i nema zaokružen sustav obrade, odnosno ne posjeduje završnu fazu biološke obrade otpada, navode u Piškornici.

Uz to, kako dodaju, MBO postrojenje nije prepoznato kao dio sustava gospodarenja otpadom u RH, odnosno nije uvršteno u Plan gospodarenja otpadom RH kao jedan od centara za gospodarenje otpadom upravo zato što nema druge faze biološke obrade otpada.

-To su potvrdili i odgovorni ljudi iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike. Uz sve navedeno, potpuno je nelogično provoditi pripremu i realizaciju suvremenijeg i cjelovitog postrojenja, koje ima potporu Ministarstva, države RH, EU i JASPERS-a, a u isto vrijeme ulaziti u kupoprodaju postrojenja, koje nema zaokružen sustav i koje Plan gospodarenja otpadom RH ne prepoznaje unutar propisanog sustava gospodarenja otpadom u RH, zaključuju.

Označeno u