Pčelari upozoravaju na opasnost od pomora pčela u Varaždinskoj županiji Foto: ilustracija

Pčelari upozoravaju na opasnost od pomora pčela u Varaždinskoj županiji

Varaždinske vijesti | 17.6.2021. u 11:14h | Objavljeno u Aktualno

Iz Udruge pčelara i građana Pčelarstvo online hitno su reagirali na obavijest iz Općine Gornji Kneginec o provođenju mjera adulticidne dezinsekcije komaraca, najavljene za danas, 17. lipnja, u terminu od 19:00 – 21:00 sati.

>> Zaprašivanje komaraca na području općine Gornji Kneginec, ne izlazite

Kako kažu, reagirali su zbog "opasnosti o novom pomoru pčela u Varaždinskoj županiji, zbog očitog propusta Zavoda za javno zdravstvo" te s ciljem da se spriječi novi mogući pomor pčela u Varaždinskoj županiji, poput nedavnog u Međimurskoj županiji.

- Zbog ne provođenja mjera predviđenih Pravilnikom, udruga pčelara Pčelarstvo online zatražila je od ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo Marina Bosilja hitan prekid i odgodu tretiranja komaraca najavljeno za 17.6.2021. godine zbog propusta u proceduri slanja obavijesti pčelarima najmanje 48 sati prije tretmana. Naime, niti je obavijest poslana pčelarima, niti je Općina Gornji Kneginec na svoje web stranice tu obavijest stavila kako je predviđeno 48 sati prije - napominju iz udruge, pojašnjavajući da se obavijest objavljuje putem sredstava javnog priopćavanja, najkasnije 48 sati prije prskanja, navođenjem vrste bilja, područja i površine koja će se prskati te vremena kada će se ono obaviti.

- Osim toga, jednostavno je nemoguće DANAS u 19h pozvati sve pčele da se vrate u košnicu! Ne ulazimo u to da li je bolje raditi tretmane u ranim jutarnjim satima u vremenu od 4-6h kao u ostalim županijama ili od 21-01h. Nemoguće je “pozvati” pčele da se vrate iz prirode do 19h kako je predviđeno u ovom tretmanu. Odmah nakon dojave savjesnih građana, danas je poslan email ravnatelju Marinu Bosilju sa zahtjevom hitne obustave i odgode tretmana zbog neprovođenja predviđene procedure i opasnosti od mogućeg pomora pčela u okolici Gornjeg Kneginca - priopćili su iz udruge.

- Email udruge pčelara Pčelarstvo online upućen na adresu ravnatelja Marina Bosilja koji bi sa tom procedurom itekako trebao biti upoznat s obzirom da je na mjesto ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo došao upravo s radnog mjesta voditelja dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije, glasi: "molimo Vas da obavijesti o provođenju mjera dezinsekcije komaraca u Varaždinskoj županiji kako je i zakonski predviđeno (obaveza obavještavanja pčelara) na vrijeme prosljeđujete na email Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. kako bi tu informaciju na vrijeme stavili pčelarima na uvid na nacionalnu domenu pcelarstvo.hr. Obavijest se prema PRAVILNIKU O DRŽANJU PČELA I KATASTRU PČELINJE PAŠE, VI. ZAŠTITA PČELA Članak 14. objavljuje putem sredstava javnog priopćavanja, najkasnije 48 sati prije prskanja, navođenjem vrste bilja, područja i površine koja će se prskati te vremena kada će se ono obaviti. Stoga Vas ovim putem molimo da zbog zaštite pčela i mogućeg pomora akciju tretmana hitno prekinete i odgodite!” - naveli su iz udruge sadržaj maila poslanog ravnatelju Zavoda za javno zdravstvo.