Patafta: Varkom naplaćuje skupu vodu, a na računu ima između 40 i 50 milijuna kn viška

D.P./Varaždinske vijesti | 18.5.2017. u 14:06h | Objavljeno u Aktualno

- Na računu Varkoma se nalazi između 40 i 50 milijuna kuna. To je tvrtka koja je u vlasništvu građana, između ostalog i umirovljenika i nije normalno da se na njima zarađuje takav novac - kazao je na današnjoj konferenciji za novinare Davor Patafta, kandidat za zamjenika gradonačelnika Varaždina s nezavisne liste Vlade Sevšeka.

Zaključio je kako je to sramotno.

- U Varaždinu žive ljudi s niskim prosječnim plaćama i umirovljenici s niskim mirovinama koji moraju plaćati skupe račune za vodu, a Varkom gomila taj novac na računu i ne zna što bi s njim. Pa to je nečuveno - kazao je Patafta koji smatra kako bi Varkom, kao servis građana, trebao smanjiti račune za vodu.

- Ako Varkom ima milijune kuna viška s kojima ne zna što bi i koje oročava u banci s kamatom 0,1 posto, onda bi bilo bolje da se smanji račun za vodu. Mogli su smanjiti cijenu za 30 posto, jer čini se da su građani previše platili i da im taj novac ne treba - kazao je Patafta koji smatra da je uprava Varkoma neodgovorna prema građanima koji su vlasnici Varkoma.

- Taj način kako se radi u Varkomu. Da se umirovljeniku nepravedno oduzima novac, to je izrabljivanje umirovljenika - dramatičan je bio Patafta koji je pozvao birače da stanu tome na kraj.

Izrabljivanje umirovljenika

- Umirovljenici su najbolji platiše i oni iako s malim mirovinama, plaćaju svoje račune na dan. Je li to njima zahvala - pita se Patafta kojem je žao da se o tome više ne govori.

Uz to, upozorio je Patafta, u Varkomu su propali brojni natječaji oko Aglomeracije i direktna šteta za tu tvrtku zbog toga je oko 40 milijuna kuna.

- To su teme o kojima se treba pričati u ovoj predizbornoj kampanji, no o tome ne slušamo. Mi slušamo o nekim projektima iz kulture i obrazovanja koji su prema vrijednosti u novcu mnogo manji od kapitalnih projekata o kojima mi govorimo i to je apsurdno. Treba se i o tim projektima pričati, ali treba relevantnim stvarima dati adekvatan prostor - smatra Patafta koji želi da se progovori o tome gdje nestaju milijuni kuna koje građani uplaćuju u gradski proračun, ali i kroz račune uplaćuju na račune gradskih komunalnih tvrtki.

- Mi slušamo o projektima teškima 10 milijuna kuna, a ništa o onima koji uzrokuju štete od 200 milijuna kuna - pojasnio je te to plastično pokazao s dva stupca blokova papira.

DSC 8967

Istaknuo je i kako mu je nepojmljivo kako je direktor Vlado Vlašić i dalje na čelu Varkoma.

- Gospodin Vlašić je suodgovoran za štetu oko Aglomeracije i propalih natječaja i u svakoj privatnoj tvrtki se direktor koji je napravio štetu može odmah opozvati. No gospodin Vlašić je i dalje direktor, a pitanje je hoće li dobiti i kakvu otpremninu, ako ga smijene - upozorio je Patafta koji je istaknuo kako nije upoznat s detaljima menadžerskog ugovora.

- Tražili smo taj ugovor, ali nismo ga dobili, a trebao bi biti javan - kazali su nam Davor Patafta i Vlado Sevšek.