OPG Veić, uz podršku LAG-a Sjeverozapad, jedan od naših najvećih proizvođača haskapa

| 28.5.2018. u 14:48h | Objavljeno u Aktualno

- Kada smo prije pet godina osnovali obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo, razmišljali smo o poljoprivednoj kulturi čiji bi se uzgoj isplatio na maloj poljoprivrednoj površini. Tako smo se odlučili za sibirsku borovnicu, a pri donošenju te odluke, koja se pokazala dobrom, pomogli su nam stručnjaci Savjetodavne službe i LAG-a Sjeverozapad, veli to Nataša Veić, vlasnica obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva, koje je bespovratan novac, dobiven na nacionalnom natječaju za Mjeru 6.3., utrošilo na kupnju novih sadnica sibirske borovnice.

"Dopunski mirovinski fond"

Ovo obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo iz Vulišinca kraj Lepoglave vlastitim je sredstvima kupilo prvih 180 sadnica sibirske borovnice, a budući da se pokazalo da ova kultura tu dobro uspijeva, odlučili su proširiti nasade u okolici Lepoglave.

- Sibirska borovnica ili haskap, kao što govori i njezino ime, porijeklom je iz Sibira pa dobro podnosi niske temperature. Tijekom zime može podnijeti i temperaturu od 47 stupnjeva Celzijusovih ispod nule, a njeni otvoreni cvjetovi i - 10 stupnjeva Celzijusovih.

Stoga haskap dobro uspijeva u našoj, oštroj kontinentalnoj klimi, a pokazalo se je da joj odgovara i tlo i pozicija na kojoj smo zasadili prve sadnice. Ova biljka otporna je na mraz, bolesti i štetnike, pa je pogodna za uzgoj upravo na položaju kakav je ovaj u Vulišincu, objašnjava vlasnica OPG-a Veić.

Što treba učiniti da bi biljka uspjela i kakvi su planovi ovog OPG-a čitajte u tiskanom izdanju Varaždinskih vijesti