Nastavak tenzija zbog odlagališta u Jerovcu: "Koliko puta je ta ista inspekcija bila u Brezju? Obilaze li i i Zagreb?" Foto: Krešimir Đurić

Nastavak tenzija zbog odlagališta u Jerovcu: "Koliko puta je ta ista inspekcija bila u Brezju? Obilaze li i i Zagreb?"

tb/vv | 24.6.2022. u 17:25h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

- Pritisci na Grad Ivanec po pitanju odlaganja otpada iz gradova i općina Varaždinske županije na odlagalištu otpada u Jerovcu se nastavljaju - istaknuo je gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić.

- Nedavno je u Ivkomu d.d. opet bio inspekcijski nadzor pri čemu je inspektor izdao rješenje kojim je ponovno naredio Ivkomu da digne rampu za odlaganje smeća iz drugih gradova i općina, pod prijetnjom nove penalizacije i tvrtki i odgovornoj osobi. Ne znam kakve se to igre igraju, ali pitam se je li inspektor jednako toliko revan bio i kod bala u Brezju i koliko puta je tamo vršio nadzor. O stanju s otpadom u Zagrebu da se i ne govori – istaknuo je u petak, odgovarajući na pitanja novinara o toj tematici, Milorad Batinić.

Ističući da će se ovih dana napuniti godina dana otkako su krenuli pritisci da se u Jerovec dovozi miješani komunalni otpad s područja grada Varaždina i 12 okolnih gradova i općina, rekao je da se sada ponavlja slična situacija kao i u ovo doba lani.

"Non-stop se vrši pritisak kroz inspekcijski nadzor"

- To su isti pritisci kakvi su bili u početku. U međuvremenu smo i resornom ministarstvu i inspektoratu uputili dopise, a pokrenut je i upravni spor na Višem upravnom sudu, koji nikako da krene u rješavanje. Priložena je sva potrebna dokumentacija iz koje nedvojbeno proizlazi da je Grad Ivanec vlasnik odlagališta u Jerovcu i da je Ivkom d.d. od strane Grada Ivanca dobio pravo građenja odlagališta na koje se može odlagati otpad samo iz šest gradova i općina bivše Općine Ivanec i nitko drugi. Ne znam kakve se igre igraju, inspektor tu redovito dolazi. Non-stop se vrši pritisak kroz inspekcijski nadzor. Samo me zanima koliko puta je ta ista inspekcija bila u Brezju na balama, a obilaze li i u Zagreb, jer vidimo da, nažalost, Zagreb postaji Napulj. Ili je to samo pritisak prema Ivancu da se deponij, koji više nema mjesta, a upitno je hoće li građani Grada Ivanca i ovih šest lokalnih samouprava u narednih dvije, tri godine imati gdje odlagati. Problem je velik – rekao je Batinić.

"To je neka vrsta eksproprijacije"

Dodao je da se, s obzirom na revolt i visoke tenzije koje među građanima Jerovca i cijelog područja Ivanca i okolice izazivaju ovakvi pritisci, pokušava uspostaviti kontakt radi sastanka s novim ministrom gospodarstva, budući da je na tu temu održan samo jedan sastanak krajem prošle godine sa sada već bivšim ministrom. 

- Nažalost, održan je samo jedan sastanak krajem prošle godine, sa sada već bivšim ministrom. Tražim kontakte i prema novom ministru. Hoću li uspjeti nisam siguran, ali nastojim. Što se tiče upravnog spora, želio bih da se što prije donese pravorijek. To je neka vrsta eksproprijacije – tvoje zemljište, a netko drugi želi upravljati s njime mimo svega što je propisano – kazao je gradonačelnik Ivanca.