Obitelj Namjesnik iz Križovljana dobila čak tri zlatne medalje za kvalitetu meda u Londonu

J.Š./Varaždinske vijesti | 16.5.2019. u 11:33h | Objavljeno u Aktualno

Čak tri zlatne medalje za kvalitetu meda u Londonu na najvećem svjestkom ocjenjivanju meda dobila je obitelj Namjesnik iz Križovljana pokraj Ludbrega. Naime, na ovom natjecanju, pod nazivom International Honey Award, natjecali su se pčelari iz više od 30 zemalja te su na natjecanje pristigla 142 uzorka meda, a Mladen je bio jedini predstavnik iz Hrvatske i to s medom od lipe, vrijeska i bagrema.

- Jedini smo na svijetu dobili zlatnu medalju za med od lipe i med od vrijeska. Sada nam je potvrđeno da imamo jedan od najboljih i najkvalitetnijih proizvoda na svijetu - kaže vlasnik Mladen.
London international honey awards 2019 je prvo takvo organizirano natjecanje u kvaliteti meda, ali i dizajnu ambalaže. Javni natječaj je bio otvoren u veljači, a da bi se prijavili morali su ispuniti brojne stroge kriterije. Između ostalog, uvjet je bio poslati proizvod jednak onome kakav se prodaje u trgovinama, s istom ambalažom i deklaracijama. Uzimali su se u obzir rezultati analize napravljeni u domaćim laboratorijima, a rađene su i dodatne analize u Londonu.

- Petnaest međunarodnih sudaca napravili su organoleptičko ocjenjivanje, a konkurentski med je stigao iz raznih država s gotovo svih kontinenata Australije, Azije, Afrike, Sjeverne Amerike, kao i iz velikog broja europskih zemalja - nabraja Mladen, dodajući da se, od susjeda, Srbi i Slovenci nisu pojavili.
Inače, obitelj Namjesnik, sa 100-godišnjom tradicijom bavljenja pčelarstvom, najveći je proizvođač meda u Hrvatskoj. Imaju 500 košnica koje sele na pašu po svim djelovima Hrvatske pa u njihovoj ponudi možete naći osam vrsta meda.

- Hrvatska ima jako dobre uvjete za proizvodnju meda. Iako nemamo uvjete za veliku količinu, nadoknađujemo to raznovršću i kvalitetom jer imamo tri klimatska područja, svako sa svojim klimatskim karakteristikama i bogatim, raznovrsnim biljnim svijetom - kaže sugovornik. Na pitanje kako se nose s vremenskim neprilikama ukazuje na to da gubitaka ne bi smjelo biti jer je zima bila blaga.
- Većinom su gubici vezani uz nemar pčelara i tome se lako može stati na kraj. Činjenica je da se prepolovio broj pčela zbog klimatskih promjena, tretiranja biljaka i trovanja herbicidima i pesticidima, ali kod nas u pravilu nije bilo gubitaka - ukazuje sugovornik, dodajući da će zbog ovogodišnjih obilnih kiša u vrijeme cvatnje paša bagrema ipak podbaciti.

Uz med, proizvode propolis, cvjetni prah, voštane svijeće, alkoholna pića od meda i na bazi meda kao što su: medna rakija, višnjevac sa medom, orahovac sa medom.
- Za kvalitetu proizvoda u Hrvatskoj i Sloveniji osvojili smo više od 50 nagrada, diploma i medalja, a dvije godine je naša medna rakija bila šampion kvalitete i najbolja ocijenjena medna rakija u Hrvatskoj - kaže Mladen kojem u poslu pomažu supruga i sin te jedna zaposlenica.

Navedene proizode prodaju u svojoj trgovini, zatim na "kućnom pragu", i u nekoliko manjih trgovina.
- Tržište nam je maloprodajno jer za izvoz nemamo dovoljne količine proizvodnje. Proizvodni proces nam je zaokružen - sami proizvodimo i prodajemo. Općenito, Hrvatska može izvesti višak od maksimalno oko 1.000 tona, a primjerice samo Pariz godišnje pojede 9.000 tona meda, Njemačka uvozi 100.000 tona pa je domaćih 1.000 tona meda zapravo nula za takva tržišta - zaključuje, naglašavajući da Hrvatska ima po kvaliteti najbolji med, ali vrlo male količine za okvire većih država.

Označeno u