NS REFORMISTI Moždani udar drugi je uzrok smrtnosti, nužno je da se svima osigura kvalitetna zdravstvena skrb

Varaždinske vijesti | 2.2.2024. u 12:47h | Objavljeno u Aktualno

Svake 4 minute jedna osoba u svijetu umrijet će od moždanog udara. U 2022.godini moždani udar bio je uzrok smrtnosti 10% žena i 7,5% muškaraca a i danas je drugi uzrok smrtnosti i u Hrvatskoj i u svijetu, piše u priopćenju za medije, povodom Dana crvenih haljina, Narodna stranka Reformisti.

Podjednako pogađa oba spola, a procijenjeni broj osoba na godišnjoj razini u Hrvatskoj se kreće oko 12.000 do 14.000, ali je češći kod žena u nekim dobnim skupinama i razdobljima života, što je dijelom uzrokovano spolnim specifičnostima, a dijelom starenjem populacije te većim udjelom žena u starijoj populaciji.

Zbog specifičnosti simptoma moždanog udara te specifičnih rizičnih čimbenika, moždani udar u žena često ostaje neprepoznat i podcijenjen zdravstveni problem.

Svaka peta žena tijekom života dobije neki oblik moždanog udara, jedna od 3 žene umre od posljedica moždanog udara, a svake godine moždani ubije dvostruko više žena nego karcinom dojke.

Sve navedeno uistinu su dramatični podaci koji nas sve zajedno trebaju osvijestiti o važnosti prevencije, važnosti kontrola ali i važnosti kvalitetnog i sveobuhvatnog liječenja. Stoga je nužno da Vlada RH svim građanima osigura kvalitetnu zdravstvenu skrb.

No nažalost danas, Hrvatska za zdravstvo izdvaja 50% od europskog prosjeka po čemu smo četvrti najgori u Europi, a daleko smo najgori u Europi po učinkovitosti novca kojeg dajemo u zdravstvo, kažu u priopćenju iz Narodne stranke Reformista.