Novo vozilo varaždinske Čistoće za prikupljanje papira i plastike u centru grada Foto: Krešimir Đurić

Novo vozilo varaždinske Čistoće za prikupljanje papira i plastike u centru grada

Varaždinske vijesti | 20.11.2020. u 13:45h | Objavljeno u Aktualno

Pred Gradskom vijećnicom u Varaždinu u petak je na upotrebu gradskom komunalnom poduzeću Čistoća predano malo vozilo za prikupljanje papira i plastike. U prisustvu gradonačelnika Ivana Čehoka i njegovog zamjenika Zlatana Avara, o vozilu su govorili Željko Horvat iz Tehnixa i Davor Skroza, direktor Čistoće.

cistoca_varazdin_novo_vozilo_20112020_5.jpg

- Ovo će vozilo biti u upotrebi u središtu grada. Dva su razloga za to. Nećemo ulaziti sa teškim kamionima a ovo su mala vozila koja mogu ući u svaku ulicu te puno manje zagađuju okoliš. Čistoća obnavlja svoj vozni park, za što je osigurano preko milijun eura iz europskih fondova. Da nije tih sredstava iz Europe, to bi morali platiti građani. Ovim vozilima bit će omogućeno puno češće prikupljanje otpada kada su veće manifestacije, jer ovakvo vozilo ne smeta pješacima – zaključio je gradonačelnik Čehok i najavio da će za izgradnju nove sortirnice iz europskih fondova biti osigurano 50 milijuna kuna što će biti jedan od najvećih iznosa uloženih u tehnologiju ove godine.

cistoca_varazdin_novo_vozilo_20112020_2.jpg

Nakon što je početkom studenog ove godine Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja odobrilo projekt Čistoće za nabavu jednog "velikog" specijalnog vozila za prikupljanje otpada zapremine 23 m³, s tri osovine i posebnim kranom za podizanje podzemnih spremnika, te donijelo Odluku o financiranju kupovine tog vozila u visini od 85% ukupne vrijednosti vozila, odnosno 1,48 mil kuna bespovratnih sredstava, a što će se realizirati tijekom 2021. godine, tvrtka Čistoća je obavila službenu primopredaju jednog "malog" komunalnog vozila kupljenog putem financijskog leasinga.

cistoca_varazdin_novo_vozilo_20112020_4.jpg

Riječ je o vozilu koje je namijenjeno za prikupljanje reciklabilnog otpada (za sada isključivo papira i plastike) u užoj gradskoj jezgri s namjerom da se u što većoj mjeri pokuša umanjiti opterećenje ovog dijela grada sa vozilima većih nosivosti (16 tona). Zanimljivost ovog vozila je u tome što se njime može upravljati s vozačkom dozvolom B kategorije, dakle ukupne je nosivosti najviše do 3,5 tone, a posjeduje 100% vodonepropusnu nadogradnju zapremine 5 m³. S obzirom na svoje gabarite i tehničke karakteristike, vozilom će biti brže, pokretnije i okretnije sakupljanje papira i plastike u centru grada koje se obavlja svaki tjedan, a ponekad i češće, prema potrebama korisnika. Kada neće sakupljati otpad u centru grada, vozilo će se koristiti na području drugih općina i gradova gdje Čistoća pruža javne usluge, poglavito u brdovitim područjima. Vozilo je opremljeno i uređajem za podizanje spremnika od 120 – 1.100 litara, a motor je snage 110 kW s automatskim mjenjačem i čistoćom ispuha Euro-6. Nadogradnja je proizvedena u pogonima domaćeg proizvođača iz Donjeg Kraljevca, tvrtke TEHNIX d.o.o.

cistoca_varazdin_novo_vozilo_20112020_3.jpg

Ukupna vrijednost vozila sa PDV-om iznosi 579.053,00 kuna, a kupljeno je vlastitim sredstvima Čistoće, putem financijskog leasinga na rok otplate od 5 godina. Ovo je prvo takvo "malo" vozilo u voznom parku Čistoće u kojoj razmišljaju na nabavku još ovakvih vozila ako se u radu s ovim vozilom ostvare očekivani rezultati.

- Ovim nabavkama polako se obnavlja vozni park u Čistoći u kojoj je 5 vozila za skupljanje otpada starosti 17 godina, a koja svaki dan rade u dvije smjene. Kvaliteta voznog parka u ovoj djelatnosti je od izuzetne važnosti ako se napomene da Čistoća sakuplja otpad 313 dana u godini i to u dvije smjene (ne radi se samo nedjeljama). Posebno ističu kako će iduće godine biti neophodno zamijeniti i postojeće dvije motorne čistilice sa novima jer sadašnje koje čiste gradske ulice i trgove Varaždina, kojeg krasi titula najuređenijeg grada kontinentalne Hrvatske, kupljene su još davne 2004. godine te su dotrajale - priopćili su iz Grada.

cistoca_varazdin_novo_vozilo_20112020_6.jpg

cistoca_varazdin_novo_vozilo_20112020_1.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci