Novi rekordi u turizmu Varaždinske županije: u 2019. ostvareno gotovo 190.000 noćenja i rast od 10,5 posto Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Novi rekordi u turizmu Varaždinske županije: u 2019. ostvareno gotovo 190.000 noćenja i rast od 10,5 posto

VV | 14.2.2020. u 13:42h | Objavljeno u Aktualno

U turizmu Varaždinske županije su u 2019. godini oboreni novi rekordi: ostvareno je gotovo 190.000 noćenja, čime je postignut dvoznamenkasti rast od 10,5 %. Po tome je Varaždinska županija u samom vrhu Hrvatske, s većim rastom od susjednih Krapinsko-zagorske i Međimurske županije.

Zagorske vile totalni hit

- Mi smo naš mandat započeli prije 2,5 godine i tada je turizam u Varaždinskoj županiji doista bio na vrlo niskim granama te su nas debelo "prešišale" sve županije u okruženju tako da moramo reći da smo krenuli s jedne vrlo zahtjevne i izazovne pozicije. Ideja je bila stvoriti poticajno okruženje za razvoj različitih oblika turizma te u četiri godine imati rast od 50 % u broju noćenja u odnosu na 2016. godinu. Sa zadovoljstvom mogu reći da smo, već nakon dvije i pol godine, uspjeli postići naš cilj. Prošle godine bilježimo izvanserijski rast u broju noćenja te smo iznad 10 % u porastu broja noćenja i po tome smo u prvih pet županija u Hrvatskoj. To znači da smo doista postigli veliki uspjeh i sve što radimo na brendiranju i promoviranju naše Varaždinske županije -  naše povijesti, prirodnih i kulturnih ljepota, tradicije, autohtonih proizvoda, domaćih proizvođača i poljoprivrednih obiteljskih gospodarstava, bučinog ulja i Varaždinskog zelja – urodilo je plodom i to su prepoznali naši domaći i strani gosti – istaknula je Natalija Martinčević, predsjedavajuća TZ Varaždinske županije u petak, 14. veljače na predstavljanju rezultata postignutih u turizmu zajedno s direktorom TZ Varaždinske županije Miranom Bojanićem Morandinijem. 

Predstavljnje_KZOP-29012020ZG-9.jpg

Zagorske vile sve su popularnije među domaćim i stranim gostima

Među važnijim projektima su "Kuće za odmor s pričom“. Riječ je o originalnom proizvodu naše Županije koja je privukla veliki broj stranih turista.

- Putem javnog poziva dodijelili smo 1.000.000 kuna te smo potaknuli otvaranje 40-tak novih smještajnih objekata, a uz to smo već registriranim smještajnim kapacitetima omogućili da podignu kvalitetu i produže sezonu. Riječ je o najvećem direktnom ulaganju u povećanje i podizanje kvalitete smještajnih kapaciteta na kontinentu Hrvatske i sada već govorimo o pravim zagorskim vilama te smo po tom projektu postali prepoznatljivi – istaknula je Martinčević.

"Kuće za odmor s pričom“ ponovno su se potvrdile kao biser u turističkoj ponudi Varaždinske županije, ali i cijele regije. 

- Interes za takve smještajne kapacitete je izniman te je ostvaren rast broja noćenja od čak 230 %. U takvim visokokvalitetnim objektima, koji postižu i veću cijenu, prošle godine je ostvareno je gotovo 5 % svih noćenja u Varaždinskoj županiji, a cilj nam je doseći udio od 15 % do 20 % svih noćenja – istaknula je predsjedavajuća TZ-a.

Stoga ne iznenađuje da će posebna pozornost, ali i aktivnosti te ulaganja u ovoj godini biti usmjereni upravo na projekt "Kuće za odmor s pričom“. U 2020. godini Varaždinska županija će nastaviti s poticanjem ulaganja u turizam, raspisan će biti novi javni poziv na kojem će ponovno biti osigurano 1.000.000 kuna za otvaranje novih smještajnih objekata, odnosno za ulaganja u već registrirane smještajne objekte.

- Dosad su se u projekt uključila 34 objekta, koja su ujedno nositelji certifikata koji jamči vrhunsku kvalitetu. Naime, da bi pojedini objekt dobio certifikat, mora zadovoljiti 42 različita kriterija, od arhitektonskih i ekoloških, preko uređenosti interijera, pa sve do mobilnosti. Upravo to naše „Kuće za odmor s pričom“ izdvaja iz sve ostale turističke ponude na kontinentu. Raduje nas da je interes za otvaranje novih, vrhunskih objekata i dalje velik, tako da moramo pohvaliti naše obrtnike i poduzetnike u turizmu koji žele napredovati, učiti i turistima osigurati vrhunsku ponudu i uslugu – rekao je direktor TZ-a Bojanić Morandini.

Još bolje i bogatije

Drugi dio turističke priče Varaždinske županije su brojne manifestacije i događanaj koja su pokrenuli i osmislili, pa je tako održano ukupno 31 manifestacija i događanja te će se s time i dalje nastaviti.

Bucograd_dan_8_1.jpg

"Bučograd" je bila jedna od najposjećenijih manifestacija

- Organizirali smo nekoliko predstavljanja u Hrvatskoj i inozemstvu, podržali i bili suorganizator brojnih događanja i manifestacija u atriju Županijske palače, ali i na drugim lokacijama diljem županije. Uz "Kuće za odmor s pričom", intenzivirali smo još projekte Okusi varaždinskog kraja i razvoj cikloturizma – navela je Martinčević.

Građane Varaždinske županije i turiste i ove godine očekuje više od 20 kulturnih, glazbenih, gastronomskih i humanitarnih manifestacija, među kojima su “Okusi varaždinskog kraja”, “Županija na dva kotača”, “Bučograd”, Međunarodna izložba bučinih ulja Alpe – Adria. 

- Smjerovi u turizmu se mijenjaju. Do prije nekoliko godina svi su razmišljali samo o moru, no mi u Varaždinskoj županiji puno smo uložili i u istraživanja što turisti žele. Oni žele izbjeći gužvu, vrućine, mir, žele se odmoriti i uživati u domaćim namirnicama i jelima. Mi smo svoju ponudu bazirali upravo na tome i na tome ćemo ustrajati. Kroz turizam podižemo cjelokupno gospodarstvo Varaždinske županije – zaključila je Martinčević.  

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci