"Ni varaždinski gradonačelnik, ni šef gradskog Stožera nisu spominjali Calzedoniju kao izvor zaraze" Foto: Ilustracija/Arhiva VV

"Ni varaždinski gradonačelnik, ni šef gradskog Stožera nisu spominjali Calzedoniju kao izvor zaraze"

VV | 17.12.2020. u 19:49h | Objavljeno u Aktualno

- U svojem priopćenju tvrtka Calzedonia bez ikakvih je dokaza čelništvo grada Varaždina i Stožer civilne zaštite javno optužila da smo mi tvrtku Calzedonia navodili kao izvor zaraze. Gradonačelnik Grada Varaždina, a niti voditelj Stožera uopće nisu spominjali tvrtku Calzedonia kao izvor zaraze, što je jasno već i po tome što je testiranje u Calzedoniji najavio ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo dr. Capak, dakle niti je Grad predložio, niti je mogao izabrati Calzedoniju - reagirali su iz Grada Varaždina nakon što je Calzedonia poslala priopćenje u kojem je prozvala čelnike Grada Varaždina i Stožera Civlilne zaštite kako su putem medija uputili neargumentirane optućbe da su tvornice Grupe Calzedonia u Varaždinskoj županiji izvor zaraze SARS-Cov-2 virusom s incidencijom od 25 do 40 %.

- CALZEDONIA "Nitko iz Grada Varaždina nije ponudio testiranja našim tvrtkama, nismo izvor zaraze!"

Podsjećaju kako je Grad Varaždin još u studenome tvrdio da se po broju zaraženih u pojedinim općinama jasno vidi kako je najviše zaraženih osoba u onim gradovima i općinama u kojima su najveće gospodarske zone (Varaždin, Ludbreg, Kneginec i Trnovec).

- Da se tada krenulo s testiranjem, moglo se učinkovitije spriječiti zarazu. Zašto se upravo tvrtka Calzedonia smatra prozvanom nije nam poznato. Također, Grad Varaždin nije osnivač zdravstvenih ustanova, pa nije ni mogao ponuditi testiranje nego je mogao samo ponuditi sufinanciranje kupnje testova. Što se pak tiče tvrdnje o odnosu grada prema stranim investitorima, Calzedonia sama sebi skače u usta jer su upravo na području grada u roku od nekoliko mjeseci ostvarili svoju investiciju 2006. Na kraju, ako netko smatra da i 50 zaposlenika kojima je otkrivena zaraza nije vrijedno testiranja, možemo mu samo poručiti da ljudi, osobito bolesni nisu statistički podaci nego osobe - poručuju iz Grada Varaždina.

Iz Grada Varaždina podsjećaju kako je na pitanje novinara, zašto je Nacionalni stožer odlučio početi brza testiranja upravo u toj tvornici, načelnik gradskog stožera Civilne zaštite Zlatan Avar odgovorio je da nema podatak zašto baš Calzedonia.

- Avar: "Sada se pokazalo točnim ono što mi cijelo vrijeme govorimo, a župan je opstruirao"