Avar: "Sada se pokazalo točnim ono što mi cijelo vrijeme govorimo, a župan je opstruirao" Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Avar: "Sada se pokazalo točnim ono što mi cijelo vrijeme govorimo, a župan je opstruirao"

IHR/Varaždinske vijesti | 9.12.2020. u 15:12h | Objavljeno u Aktualno

- Prije nego župan proglasi sebe spasiteljem Republike Hrvatske, meni je drago da je danas na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite najavljeno brzo testiranje u industrijskim zonama, odnosno u tvrtkama koje okružuju Varaždin. Ovdje kod sebe imam dokument koji smo još 19. studenog poslali gospodinu Božinoviću i gospodinu Berošu, u kojem apeliramo i molimo da se pokrene brzo testiranje o kojem smo mi stalno govorili ,u žarištima u Varaždinu i Varaždinskoj županiji. Znači, mi javno apeliramo već tri tjedna da su industrijski pogoni zapravo žarišta koronavirusa koja treba gasiti. To nisu kafići, sportski centri, muzeji, kultura, kazališta, a to je razvidno i iz odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite– rekao je načelnik varaždinskog Stožera civilne zaštite i zamjenik varaždinskog gradonačelnika Zlatan Avar vezano uz najavu ravnatelja HZJZ o početku brzih testova u tvornicama u Varaždinskoj županiji.

Avar kaže kako je u proračunu Grada Varaždina osiguran novac kako bi mogli sufinancirati dio tih troškova, naravno, ako se to prihvati.

- Sada se pokazalo točnim ono što mi cijelo vrijeme govorimo, a što je župan opstruirao i govorio da su žarišta negdje drugdje. Sjećamo se svi njegove izjave da on razumije one tvrtke koje skrivaju kontakte, da to ne podržava. I to je uzrok ove eskalacije na području Varaždina i Varaždinske županije. Danas isto imamo jedan zabrinjavajući trend rasta na području Hrvatske, ali i na području naše županije, što naravno govori da je gospodin Čačić, neki dan kada je govorio o izravnanju krivulje i blagom padu, zapravo malo uljepšao situaciju. Koliko mi imamo podatke, u zadnja dva tjedna, imamo rast broja zaraženih. Dakle dan kada smo u Varaždinskoj županiji zatvorili sve kafiće, sportske centre, tada je broj oboljelih bio 182. U dva tjedna prosječni broj zaraženih je 272 što pokazuje rast, a ne pad. Danas sam dobio i od Ministarstva unutarnjih poslova odgovor na ovaj naš upit koji je isto u tom smjeru u kojem je danas govorio gospodin Capak. Rekao je kako je Županiji isporučeno 1.500 komada testova, što smatramo da je premalo. Ipak je sve krenulo onako kako smo mi priželjkivali. Žao mi je što se to nije dogodilo ranije, jer mislim da smo mogli spriječiti ovakvu eskalaciju u Varaždinu i Varaždinskoj županiji, ali evo, dočekali smo i taj dan – komentirao je Avar.

Dodao je da prema podacima kojima raspolažu, s obzirom na to da su epidemiolozi i članovi gradskog Stožera, da u industrijskim pogonima postoji oko 25 posto onih koji su zaraženi.

- Ti naši podaci nisu izvučeni iz rukava, "isisani” iz prsta nego se temelje podacima. Mi smo stalno baratali istim podacima kao i Varaždinska županija, međutim mi nismo željeli žmiriti na situaciju u industrijskim pogonima - rekao je Avar i ustvrdio da je ovo samo početak jednog novog poglavlja.

- S ovim načinom nadam se da ćemo dobiti određeni broj ljudi koji su nažalost pozitivni, ali koje ćemo moći brže obraditi, zbrinuti i poslati u samoizolaciju kako ne bi bilo daljnje eskalacije - rekao je.

Na pitanje zašto se s testiranjima počinje baš u Calzedoniji, Avar kaže da te informacije nema.

- Možda su se oni prvi javili, možda zato što je najveća tvrtka, ali osobno smatram da treba krenuti s testiranjima u Calzedoniji, Boxmarku i Wollsdorfu. Imam informacije da su i neki drugi poduzetnici u gradu krenuli u tom smjeru, da istestiraju svoje djelatnike - rekao je Avar.