Na prosvjed zbog povučene tužbe s troškom od 1.900 kuna i - dopisa?! Foto: Arhiva VV

Na prosvjed zbog povučene tužbe s troškom od 1.900 kuna i - dopisa?!

| 22.4.2019. u 15:03h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Za ovaj petak najavljen je novi prosvjed na varaždinskom središnjem trgu gdje su ove godine već dva puta prosvjedovali nezadovoljni novom cijenom i novim načinom zbrinjavanja komunalnog otpada, kao i netransparentnošću rješavanja problema bala u Brezju. Ovaj put, međutim, nešto drugo je povod prosvjedu nazivom „Kaj je preveč, je preveč!“, iako se i dalje gotovo samo u Varaždinu na otpad obračunava stopa PDV-a i od 25 posto, a o najavljenom rješenju za bale se više ne govori, iako se o njemu odlučivalo i na Gradskom vijeću…

- Neposredni povod za treći prosvjedni skup je objava dokaza o pritisku na članove grupe! Umjesto da rješavaju probleme i prestanu ignorirati prijedloge građana i dopise nadležnih tijela, Grad i Čistoća d.o.o. bacaju novac i srozavaju vlastiti ugled pokušajima zastrašivanja članova grupe, navodi Damir Šilec iz FB grupe Varaždinsko smeće, koji poziva na prosvjed s početkom u 17 sati sve koji su „na bilo koji način nezadovoljni gradom“.

A o kakvim se to dokazima o pritiscima radi zbog kojih bi na Korzo trebali izaći ne samo članovi grupe, nego i svi nezadovoljni s gradskom vlašću? Sudeći prema onime što se ovih dana objavljivalo na društvenim mrežama, glavni povod je dopis koji je zamjenik gradonačelnika Zlatan Avar uputio Sveučilištu Sjever na kojem radi Matija Mikac, jedan iz FB grupe Varaždinsko smeće.

U tom dopisu, napisanom još početkom veljače, Avar rektoru Marinu Milkoviću skreće pozornost da je Mikac na društvenim mrežama, kao i sastanku u Gradskoj vijećnici, nazvao Sveučilište Sjever „muljatorskom“ ustanovom i „kaljužom koju nije uspio srediti ni DORH“, odnosno spominje „kvaziznanost“, „kvaziznanstvenike“ i niz „ drugih kvalifikacija kojima je zajednički nazivnik tvrdnja da je Sveučilište Sjever institucija koja je na rubu kriminala“.
Slijedom toga Avar ukazuje da Grad Varaždin - koji je bio osnivač Sveučilišta Sjever prije nego je potpala pod državnu nadležnost, a danas je najveći donator prostora nužnog za odvijanje djelatnosti Sveučilišta i partner razvitku visokog školstva - ne može „šutke prijeći preko ozbiljnih optužbi o radu Sveučilišta“ te stoga traži informaciju o tome „ima li takvo mišljenje zaposlenika ikakvog pokrića, odnosno, ako nema, što će se poduzeti protiv ovakvog javnog sramoćenja i klevete, ne samo ustanove, nego i svih vrijednih djelatnika ustanove“.

Na kraju Avar moli Sveučilište Sjever da Grad Varaždin obavijesti jesu li razmotrene izjave Mikca, odnosno je li Sveučilište bilo što poduzelo da za njih odgovara. Međutim, nikakav odgovor za sada nije došao u Grad Varaždin, a ni na naš upit tajništvu jer, kako nam je telefonski rečeno, nemaju saznanja o Mikčevim izjavama.

Više pročitajte u novom broju Varaždinske vijesti...