Na Belim kipima prvo sklonište za mačke, a zatim novo sklonište za pse i divlje životinje

| 13.2.2020. u 11:17h | Objavljeno u Aktualno

Na lokaciji nekadašnjih vojnih objekata uz Dravu, poznatih pod nazivom Beli kipi, krenulo se u realizaciju uređenja skloništa za mačke.

Predstavnici Grada Varaždina i gradskog komunalnog poduzeća Čistoća predstavili su danas početak projekta.

Čistoća je već preuzela brigu o napuštenim mačkama te je registrirana za tu djelatnost pa će ta gradska tvrtka upravljati i skloništem za mačke. U budućnosti bi se tu trebalo preseliti i sklonište za pse Udruge Spas, dok bi između skloništa za mačke i pse trebao biti prostor u kojem će se zbrinjavati divlje životinje i potom puštati natrag u prirodu.

- Udruga Spas dobro radi svoj posao i povećali smo im za duplo proračunska sredstva, ali nije uvijek stvar samo u novcima nego i u adekvatnoj lokaciji. Duže smo čekali da se riješe Beli kipi i sad bismo mogli sustavno riješiti zbrinjavanje mačaka, pasa i divljih životinja. Čistoća je registrirana za tu djelatnost i očekujemo da oni to vode. Gledamo li širu priču, moći ćemo projekt prijaviti na EU fondove, ali će inicijalnu fazu financirati Grad Varaždin. Imamo više modela, i razmišljamo da tu imamo veterinara i ambulantu kako bi cijela priča bila samoodrživa - rekla je danas na Belim kipima zamjenica gradonačelnika Sandra Malenica, dok je predsjednik Gradskog vijeća Damir Habijan istaknuo kako se brzo krenulo u realizaciju projekta, nakon što je država prije nekih mjeseca dana konačno dodijelila Gradu Varaždinu ovu lokaciju.

DSC_2775.jpg

Direktor Čistoće Davor Skroza kaže da se zakonska regulativa dosad uglavnom odnosila na pse ali se sada pojavila potreba za brigom i o napuštenim mačkama te su JLS-ovi, prema zakonu, dužni osigurati skloništa za životinje.

- Bivša vlast za ovo nije imala razumijevanja i sada smo uspjeli doći do realizacije projekta da se na ovom prostoru od oko 9 hektara urede sadržaji potrebni ne samo za grad Varaždin nego i za cijelu županiju. U prvoj je fazi sada najvažnije i najhitnije napraviti sklonište za mačke. U drugoj će se fazi napraviti i preseliti sklonište za pse i oporavilište za divlje životinje, ako se nađe životinja u problemu, moći će se ovdje oporaviti i pustiti natrag u prirodu - pojasnio je Skroza. 

Natalija Svrtan, ispred Udruge prijatelja životinja i nacionalne mreže za zaštitu životinja istaknula je da je ovo jako dobro rješenje jer sve više ima napuštenih mačaka koje predstavljaju javno zdravstveni problem. 

- U varaždinskoj Čistoći su prepoznali taj problem, kao i važnost zaštite zdravlja ljudi i kućnih ljubimaca. Kao Udruga i nacionalna mreža za zaštitu životinja podržavamo projekt da se što brže realizira. Sve je više mačića rođenih po leglu pa se njihov broj povećava - rekla je Svrtan.

DSC_2780.jpg

DSC_2788.jpg