N. Kudelić o podršci Stručnog vijeća S. Zember: Struka je izmanipulirana

D.P./Varaždinske vijesti | 27.1.2017. u 13:55h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

- Teško je u par rečenica reći što se događalo u varaždinskoj bolnici zadnjih nekoliko tjedana, odnosno zadnjih mjeseci. Bolnica se našla se u jeku političkih zbivanja, a u cijeloj toj priči zaboravili smo na ono što je najbitnije, a to je struka. Stalno se pozivamo na struku, a bavimo se anketiranjem, glasanjem, lobiranjem, “fejsbukima” i slično. Zaboravili smo na naše pacijente i na našu primarnu djelatnost i mislim da je došlo krajnje vrijeme da se s time prestane, da se prestane bolnica dijeliti na podobne i nepodobne na stare i mlade, na sposobne i nesposobne, mislim da je vrijeme da se svi zajedno okrenemo budućnosti bolnice - kazao je neurokirurg Nenad Kudelić nakon što ga je danas Upravno vijeće bolnice postavilo za v.d. ravnatelja bolnice smijenivši Sanju Zember.

"Očito je došlo do velikih nesporazuma"

Kudelić je kazao kako se slaže s Upravnim vijećem da dosadašnja Uprava na čelu s dr. Zember nije odradila neke stvari u skladu sa zakonskim propisima.

- Mi smo bili ustanova koja je bila u sanaciji pod kapom Ministarstva, izašli smo iz sanacije i vraćeni smo osnivaču, odnosno Županiji. Očito je da je došlo do velikih nesporazuma na relaciji osnivač i dosadašnja Uprava što se nije dobro odrazilo na poslovanje i na međuljudske odnose i na ukupni rad koji se odvija u ovoj bolnici - kazao je Kudelić dodavši kako će mu biti cilj vratiti nekadašnji ugled bolnici.

Upitan da komentira činjenicu kako je upravo struka, odnosno Stručno vijeće bolnice, posljednjoj sjednici dalo podršku dr. Zember, Kudelić je bio kratak, ali jasan.

- Ne bi htio komentirati načine na koji je struka podržala ravnateljicu, ali ću vam reći samo jedno, a to je da je struka izmanipulirana u ovom slučaju i prikazana kao kao netko tko podržava ravnateljicu - kazao je Kudelić te dodao kako struka nažalost ne postavlja ravnatelja nego ga postavlja Upravno vijeće.

"Nekorektno prema struci"

- Nije bilo korektno prema struci što se ispolitizirala i uvukla i to da se donose neke odluke - smatra Kudelić koji je komentirao i slučaj magnetske rezonance, odnosno navoda koji se ovih dana pojavljuju kako uređaj neće doći u Varaždin, već u Čakovec.

- Što se tiče magnetske rezonance nema potrebe zaplašivati ljude da će magnetska rezonanca otići u neku od drugih susjednih ustanova i ja kao specijalist neurokirurgije odgovoreno tvrdim kako ću se posebno truditi da je mi dobijemo. Hoće li ju dobiti Čakovec ili ne to je stvar njihove bolnice, i njihove Županije i pozdravljam i tu odluku jer će u krajnjoj liniji i to olakšati dostupnost pretrage i žiteljima Međimurske, a i Varaždinske županije - kazao je Kudelić te zaključio kako pitanje magnetske rezonance nije političko, već stručno pitanje.

- Kudelić je zaključio kako je varaždinska bolnica svakako bolnica od regionalnog značaja što joj je “ i famozni nekadašnji masterplan nam nekad priznao” i u tom smislu, kazao je Kudelić, bolnicu treba i razvijati.

"Odbijao sam mjesto ravnatelja"

- Imamo puno nedovršenih projekata koji su trebali biti u poodmakloj fazi, a sve zbog političkih interesa pojedinaca. Politici nije mjesto u bolnici i ja nisam politička osoba kao što mi se htjelo proglasiti. Ja sam osoba od struke koja je dvije godine radila posao zamjenika sanacijskog upravitelja. Upoznat sam s načinima poslovanja i vjerujem da ću uz ljude oko mene uspjeti pokrenuti bolnicu koja trenutno nalazi na mrtvoj točki - istaknuo je Kudelić.

Novinarima je kazao i kako o mjestu v.d. Ravnatelja uopće nije razmišljao, već štoviše, kako je to i odbijao.

- Informacija da ću biti v.d. ravnatelji je krenula od dana kada smo se usudili reći na Stručnom vijeću da nešto ne valja. Ja sam davno odbijao to mjesto no vidjevši u kojem smjeru naša bolnica kreće odlučio sam da ću prihvatiti. No, o tome nisam htio niti razmišljati dok se ne vidi kakav će biti ishod današnje sjednice - kazao je Kudelić