Ministrica Murganić u Vinici: Svako dijete treba imati svoje mjesto u vrtiću Foto: Općina Vinica

Ministrica Murganić u Vinici: Svako dijete treba imati svoje mjesto u vrtiću

Varaždinske vijesti | 21.11.2018. u 16:31h | Objavljeno u Aktualno

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić danas, 21. studenog, boravi u Varaždinskoj županiji pa je tako posjetila je i Općinu Vinica.

S načelnikom Općine Marijanom Kostanjevcom i potpredsjednicom Županijske organizacije HDZ-a Nadicom Dreven Budinski obišla je radove na dogradnji dječjeg vrtića. Ministarstvo projekt podržava s milijun i 22 tisuće kuna.

- Kako sam čula u razgovoru s načelnikom, za ovu namjenu apliciralo se također na mjeru 7.4.1. koju je raspisalo Ministarstvo poljoprivrede i ta sredstva će se povući iz Europskih fondova. Ovo naše sufinanciranje je iz državnog proračuna. Po prvi put se prošle godine s razine centralne države, dakle iz državnog proračuna, odlučilo ulagati sufinanciranjem u kapitalnu i materijalnu pomoć vrtićima koji su, u stvari, u nadležnosti jedinica lokalnih i područnih samouprava - izjavila je ministrica Murganić u Vinici te dodala da je Ministarstvo dodijelilo sredstva za unapređenje uvjeta rada, poboljšanja kapitalnih i materijalnih uvjeta u vrtiću.

Murganić je istaknula da je sklopljeno 250 ugovora, u vrijednosti od 117 milijuna kuna.

- Svakako da nam je cilj da se uvjeti rada u vrtićima poboljšavaju i da se proširuju kapaciteti vrtića. Uz tu investiciju, imamo i jedan hvalevrijedan projekt – poboljšanje kvalitete usluga, a sredstva povlačimo iz Europskog socijalnog fonda. Predviđeno je 300 milijuna kuna i gotovo po cijeloj Hrvatskoj imamo sklopljenih ugovora, a ta sredstva su namijenjena zapošljavanju novih kadrova i novim programima. Cilj nam je da gotovo svako dijete rane ili predškolske dobi ima i mjesto u vrtiću, i bude obuhvaćeno ranim i predškolskim odgojem i obrazovanjem - naglasila je ministrica.

Načelnik Kostanjevac istaknuo je nužnost adaptacije i dogradnje dječjeg vrtića te naglasio kako je potreba prisutna i upravo su zbog toga ovaj projekt kandidirali na raspisani natječaj Ministarstva i zatražili sredstva za izgradnju zasebne jedinice u sklopu dječjeg vrtića.

- Ovoga trenutka imamo više od 40 djece na čekanju, a kapaciteti su maksimalno popunjeni. Trenutno, u ovoj fazi dok se ne izgradi vrtić, djeca su zbrinuta u vrtićima na područjima drugih općina. Želimo da se vrtić završi i da sva djeca s našeg područja budu zbrinuta u našem vrtiću - rekao je načelnik Kostanjevac.

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u Vinici je komentirala i odlazak roditelja vrtićke djece na rad u inozemstvo.

- Problem odlaska na rad u, najvećim dijelom, zemlje zapadne Europe je aktualan i prisutan u cijeloj Hrvatskoj. Iskreno se nadam da je to privremeni rad i da će se svi vratiti. Radi se puno na oporavku same države, na povećanju plaća, na radnim mjestima i vjerujemo da je to na neki način privremeni period. Djece ima, a to znači da su obitelji ipak ovdje ostale. Svakako je važna briga lokalne zajednice da djeca imaju gdje boraviti dok roditelji rade. Mislim da će sva ova nastojanja koja radimo u ove dvije godine uroditi plodom - poručila je.

Posjetila je i dječji vrtić gdje su je veselo dočekala i pozdravila djeca sve tri vrtićke skupine uručivši joj tom prilkom prigodan poklon - njihovim ručicama izrađen adventski kalendar. Ministrica se zadržala nakratko i u Općini Vinica gdje je načelnik Općine prezentirao simulaciju budućeg dječjeg vrtića kao i nekoliko fotografija zgrade prije sanacije, rekonstrukcije i prenamjene u prostor dječjeg vrtića kakav je danas.

- Zahvaljujem ministrici kao i čitavoj Vladi predvođenoj premijerom Plenkovićem na dodijeljenoj novčanoj potpori za dogradnju dječjeg vrtića kao i ostaloj pomoći - izjavio je načelnik Općine te pozvao ministricu na svečanost otvorenja dograđenog vrtića.

Galerija slika