Medicinske sestre i tehničari OB Varaždin darivanjem krvi obilježili Svjetski dan bolesnika Foto: Opća bolnica Varaždin

Medicinske sestre i tehničari OB Varaždin darivanjem krvi obilježili Svjetski dan bolesnika

Varaždinske vijesti | 9.2.2018. u 11:04h | Objavljeno u Aktualno

U obilježavanje Svjetskog dana bolesnika i ove godine uključila se Opća bolnica Varaždin. U organizaciji Hrvatske udruge medicinskih sestara i Odjela za transfuzijsku medicinu OB Varaždin, jučer je tako u predvorju Službe za kirurške bolesti za sve zainteresirane korisnike bolničkih usluga organizirano mjerenje tlaka i razine šećera u krvi, dok su medicinske sestre i tehničari na transfuzijskom odjelu darivali krv.

– Svojim osmijehom, toplim pogledom i lijepom riječi, medicinske sestre i tehničari uvijek su uz bolesnike kako bi im i na taj način olakšali njihove bolničke dane ili umanjili strah kod određenih pretraga. Ovom akcijom dobrovoljnog darivanja krvi sestre još jednom žele pokazati kako su u svakom trenutku uz bolesnika – istaknula je pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo OB Varaždin Anica Sekovanić.

A da su medicinske sestre i tehničari nadasve humani u svom poslu, ističe i predsjednica Podružnice HUMS-a OB Varaždin Snježana Šobak.

– U Općoj bolnici Varaždin među medicinskim sestrama i tehničarima imamo 40-tak dobrovoljnih darivatelja krvi, koji redovito daju krv, te se na taj način još više povezuju sa svojim bolesnicima. To pokazuje da smo uvijek empatične i da prije svega pokušavamo biti ljudi, partneri svakom bolesniku i da svojim postupcima potvrđujemo da je čovjek čovjeku doista "lijek" – rekla je Šobak.

Ove godine akciji su se pridružili i buduće medicinske sestre i tehničari, učenici Srednje škole s pravom javnosti iz Maruševca, na što su iz OB Varaždin posebno ponosni jer se senzibiliziraju i potiču promišljanja o vlastitim mogućnostima sudjelovanja u skrbi oboljelih.

– U ovu akciju uključili smo se na poziv pomoćnice za sestrinstvo Anice Sekovanić i drago nam je što u njoj možemo sudjelovati. Inače se kao škola često priključujemo akcijama koje organiziraju bolnica ili Hrvatski zavod za javno zdravstvo, a koje imaju za cilj preventivno djelovati po pitanju određenih bolesti ili se njima žele naglasiti važni datumi koji se tiču zdravlja – objasnila je Sanja Premec iz Srednje škole Maruševec.

– Nešto najljepše je kad čovjek čovjeku može pomoći na način da daruje svoju krv. Stoga se i nadam da će ova donirana doza krvi poslužiti nekom pacijentu u izliječenju njegove bolesti – zadovoljno je komentirala učenica Srednje škole Maruševec Martina Oršuš.

Veliku zahvalu svim sudionicima akcije uputila je i voditeljica Odjela za transfuzijsku medicinu Gordana Jaklin.

– Medicinske sestre OB Varaždin, ali i sestre iz drugih ustanova s područja Varaždinske županije, kao i naši budući kolege koji su se uključiti u ovu akciju i na ovaj način pokazali su koliko su predani bolesnicima, te im zahvaljujem na ovoj humanoj gesti koja nije sporadična. Naime, oni ne daruju krv samo danas, nego i inače, posebice kada nam nedostaje određene krvne grupe, oni su uvijek tu, predani u brizi za svoje bolesnike – kazala je Jaklin.

Uz akciju darivanja krvi, zdravstveni djelatnici pridružit će se zajedno s bolesnicima na svetoj misi, koju će u Službi za plućne bolesti i TBC Klenovnik, 18. veljače, s početkom u 15.30, služiti varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak.

Inače, Svjetski dan bolesnika 1992. godine utemeljio je Sveti Otac Ivan Pavao II. Kao datum obilježavanja Svjetskoga dana bolesnika određen je 11. veljače na koji se u Katoličkoj Crkvi svetkuje Majka Božja Lurdska. Ovaj je izbor potaknut činjenicom da je marijansko svetište u Lourdesu poznato po brojnim čudesnim ozdravljenjima i kao okupljalište mnogih bolesnika koji ondje mole za svoje zdravlje.

opca_bolnica_varazdin_-_dan_bolesnika_1.JPG

opca_bolnica_varazdin_-_dan_bolesnika_2.JPG

opca_bolnica_varazdin_-_dan_bolesnika_3.JPG

opca_bolnica_varazdin_-_dan_bolesnika_4.JPG

opca_bolnica_varazdin_-_dan_bolesnika_5.JPG