Marković: Država reagira prekasno po pitanju mentalnog zdravlja djece i mladih

vv | 24.5.2024. u 10:39h | Objavljeno u Aktualno

- Službeni podatci govore o sve lošijem stanju mentalnog zdravlja kod djece, posebice nakon pandemije COVID-19. Dok nadležno ministarstvo problem zanemaruje - smatra SDP-ov saborski zastupnik Miroslav Marković koji je govorio u raspravi kako Varaždin rješava ovo važno pitanje i zašto je ključno da se država uključi.

- Mi smo reagirali sami i još prije godinu i pol dana zaposlili dodatne psihologe u školama tamo gdje ih nije bilo. Dva psihologa rade po pola radnog vremena na nekim školama jednostavno da pomognu toj djeci koja su ostala na milost i nemilost svemu ovome što im se dogodilo za vrijeme pandemije i smatramo da je to bio jedan dobar put. Naravno da treba biti Centara za mentalno zdravlje, naravno da kasnimo s tim i država je tu trebalo puno više i puno prije napraviti, a ne čekati i sad tek neke stvari rješavati. Varaždin nije čekao, Varaždin je to napravio sam iz svojih sredstava kao i puno drugih stvari. Mislim da bi drugi gradovi, ako imaju sredstava, trebali također to napraviti bez da čekaju državu - rekao je Marković.

- Grad Varaždin je zaposlio psihologe na Osnovnoj školi u Biškupcu, Donjem Kućanu, 5. OŠ i Centru Tomislav Špoljar gdje dva psihologa rade na pola radnog vremena. Za tu se svrhu za jednu školsku godinu izdvaja 40.000 EUR. Važno je naglasiti da je zastupnik Marković imenovan u Odbor za lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu i Odbor za informiranje, informatizaciju i medije Hrvatskog sabora, gdje će svojim znanjem i iskustvom pridonijeti rješavanju problema JLS-a, omogućit će da se njihov glas čuje na nacionalnoj razini i zalagat će se za daljnju digitalizaciju društva - zaključio je Marković