Prekršaji se najčešće događaju oko ugostiteljskih objekata i na javnim površinama poput parkova Foto: Krešimir Đurić/VV arhiva

Manje prekršaja protiv javnog reda i mira, no više gospodarskog kriminala

| 30.11.2017. u 13:21h | Objavljeno u Aktualno

U prvih deset mjeseci ove godine, na području Policijske postaje Varaždin zabilježeno je čak 25 posto manje prekršaja protiv javnog reda i mira u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Podaci su to koje je tijekom današnje sjednice Vijeća za prevenciju kriminaliteta Grada Varaždina okupljenima iznio načelnik PP Varaždin Krešo Bosak. Štoviše, u padu su i ostali statistički pokazatelji temeljem kojih se ocjenjuje stanje sigurnosti.

- Općenito je manje kaznenih djela, lani ih je u prvih deset mjeseci evidentirano 689, a ove godine 665 što predstavlja pad od tri posto. Najveći broj kaznenih djela pritom se odnosi na opći kriminalitet, dakle krađe, teške krađe, razbojništva i ostalo kojih je u prvih deset mjeseci evidentirano 432, odnosno 16 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine - naveo je Bosak dodavši da najviše krađa, prvenstveno bicikala, bilježe tijekom ljetnih mjeseci, a niz je i krađa iz kuća i automobila.

Građani, dodaje, krađe mogu spriječiti zaključavanjem kuća i automobila, a savjetuje im i da pripaze na svoje novčanike kada su u "shoppingu".

Nadalje, za 17 posto manje je kaznenih djela iz domene organiziranog kriminala, dok je za osam posto manje kaznenih djela počinjenih na štetu mladeži. I nesreća je za 10 posto manje nego lani čemu je, ukazao je Bosak, vjerojatno pridonijelo i poboljšanje prometne infrastrukture u gradu Varaždinu.

Prekršaja protiv javnog reda i mira u prvih je deset mjeseci ove godine bilo 273, a pretežno su se odnosila na tučnjave, svađe, viku, vandalizam i pijančevanje oko ugostiteljskih objekata i na javnim površinama poput parkova.

- U porastu su kaznena djela iz domene gospodarskog kriminala. Lani ih je bilo 50, a ove godine 107 što predstavlja rast od 114 posto. Usto, za 13 posto bilježimo i porast kaznenih djela vezanih uz neovlaštenu proizvodnju i promet drogama - rekao je načelnik PP Varaždin dodavši kako je varaždinska policija temeljem statističkih podataka i dalje u vrhu po stanju sigurnosti, ali i razriješenosti kaznenih djela.

Naime, u prvih je deset mjeseci ove godine razriješeno 65 posto kaznenih djela, odnosno od njih 10 gotovo je sedam uspješno razriješeno.

- Zadovoljni smo, no želja nam je da postignemo još bolje rezultate - poručio je Bosak ujedno najavivši i niz preventivnih akcija.

Jedna od njih je "Mir i dobro" s ciljem smanjenja korištenja pirotehničkih sredstava tijekom nadolazećih blagdana i stradavanja djece i mladeži.

Gradonačelnik Ivan Čehok rekao je da je senzibilitet građana sve veći i veći te je ponovno pozvao građane da dojavljuju zatečene probleme.

- Šalio sam se kada sam rekao građanima da budu "tužibabe", no teško ćemo moći sami nešto učiniti ako nam građani u tome ne pomognu. Oni su uvijek najbolji izvor informacija i "nadzornik". Ponovno ih pozivam da bez ustezanja jave probleme, no to nije tužakanje već upoznavanje policije da se nešto događa - poručio je Čehok.

Ostali članovi Vijeća za prevenciju kriminaliteta izrazili su zadovoljstvo dobrim stanjem sigurnosti na području grada Varaždina i suradnjom s policijom.

- I brojne preventivne aktivnosti policije zasigurno su pridonijele poboljšanju javnog reda i mira, naročito videonazdor kojim se također bilježi niz mogućih prekršaja - ocijenio je direktor Arsenal-Ivezića Ilija Ivezić, dok je ravnatelj 6. OŠ Mario Stančić ukazao kako je osnovnim školama najveći problem zadržavanje mladih oko škola, ali i to što na dječja igrališta dolaze vlasnici pasa.