Prekršaji se najčešće događaju oko ugostiteljskih objekata i na javnim površinama poput parkova Foto: Krešimir Đurić/VV arhiva

Manje prekršaja protiv javnog reda i mira, no više gospodarskog kriminala

| 30.11.2017. u 13:21h | Objavljeno u Aktualno

U prvih deset mjeseci ove godine, na području Policijske postaje Varaždin zabilježeno je čak 25 posto manje prekršaja protiv javnog reda i mira u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Podaci su to koje je tijekom današnje sjednice Vijeća za prevenciju kriminaliteta Grada Varaždina okupljenima iznio načelnik PP Varaždin Krešo Bosak. Štoviše, u padu su i ostali statistički pokazatelji temeljem kojih se ocjenjuje stanje sigurnosti.

- Općenito je manje kaznenih djela, lani ih je u prvih deset mjeseci evidentirano 689, a ove godine 665 što predstavlja pad od tri posto. Najveći broj kaznenih djela pritom se odnosi na opći kriminalitet, dakle krađe, teške krađe, razbojništva i ostalo kojih je u prvih deset mjeseci evidentirano 432, odnosno 16 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine - naveo je Bosak dodavši da najviše krađa, prvenstveno bicikala, bilježe tijekom ljetnih mjeseci, a niz je i krađa iz kuća i automobila.

Građani, dodaje, krađe mogu spriječiti zaključavanjem kuća i automobila, a savjetuje im i da pripaze na svoje novčanike kada su u "shoppingu".

Nadalje, za 17 posto manje je kaznenih djela iz domene organiziranog kriminala, dok je za osam posto manje kaznenih djela počinjenih na štetu mladeži. I nesreća je za 10 posto manje nego lani čemu je, ukazao je Bosak, vjerojatno pridonijelo i poboljšanje prometne infrastrukture u gradu Varaždinu.

Prekršaja protiv javnog reda i mira u prvih je deset mjeseci ove godine bilo 273, a pretežno su se odnosila na tučnjave, svađe, viku, vandalizam i pijančevanje oko ugostiteljskih objekata i na javnim površinama poput parkova.

- U porastu su kaznena djela iz domene gospodarskog kriminala. Lani ih je bilo 50, a ove godine 107 što predstavlja rast od 114 posto. Usto, za 13 posto bilježimo i porast kaznenih djela vezanih uz neovlaštenu proizvodnju i promet drogama - rekao je načelnik PP Varaždin dodavši kako je varaždinska policija temeljem statističkih podataka i dalje u vrhu po stanju sigurnosti, ali i razriješenosti kaznenih djela.

Naime, u prvih je deset mjeseci ove godine razriješeno 65 posto kaznenih djela, odnosno od njih 10 gotovo je sedam uspješno razriješeno.

- Zadovoljni smo, no želja nam je da postignemo još bolje rezultate - poručio je Bosak ujedno najavivši i niz preventivnih akcija.

Jedna od njih je "Mir i dobro" s ciljem smanjenja korištenja pirotehničkih sredstava tijekom nadolazećih blagdana i stradavanja djece i mladeži.

Gradonačelnik Ivan Čehok rekao je da je senzibilitet građana sve veći i veći te je ponovno pozvao građane da dojavljuju zatečene probleme.

- Šalio sam se kada sam rekao građanima da budu "tužibabe", no teško ćemo moći sami nešto učiniti ako nam građani u tome ne pomognu. Oni su uvijek najbolji izvor informacija i "nadzornik". Ponovno ih pozivam da bez ustezanja jave probleme, no to nije tužakanje već upoznavanje policije da se nešto događa - poručio je Čehok.

Ostali članovi Vijeća za prevenciju kriminaliteta izrazili su zadovoljstvo dobrim stanjem sigurnosti na području grada Varaždina i suradnjom s policijom.

- I brojne preventivne aktivnosti policije zasigurno su pridonijele poboljšanju javnog reda i mira, naročito videonazdor kojim se također bilježi niz mogućih prekršaja - ocijenio je direktor Arsenal-Ivezića Ilija Ivezić, dok je ravnatelj 6. OŠ Mario Stančić ukazao kako je osnovnim školama najveći problem zadržavanje mladih oko škola, ali i to što na dječja igrališta dolaze vlasnici pasa.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci