Lepoglava sa 100.000 kuna potiče razvoj poljoprivredne proizvodnje Foto: ilustracija/Pixabay

Lepoglava sa 100.000 kuna potiče razvoj poljoprivredne proizvodnje

I.D./Varaždinske vijesti | 23.3.2017. u 14:28h | Objavljeno u Aktualno

Grad Lepoglava nastavlja s višegodišnjim programom poticaja poljoprivredne proizvodnje na gradskom području. Ovih je dana objavljen Javni poziv za dodjelu potpora male vrijednosti u poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2017. godinu koji je će biti otvoren do studenog ove godine odnosno do utroška planiranih sredstava. Riječ je o ukupno 100.000 proračunskih kuna koje će Grad Lepoglava dodijeliti poljoprivrednim gospodarstvima odnosno OPG-ima, obrtima, trgovačkim društvima i zadrugama s gradskog područja registriranima za obavljanje poljoprivredne djelatnosti.

U okviru Javnog poziva poticaji će se dodjeljivati kroz tri mjere. Prva je mjera Povećanje konkurentnosti gospodarskih aktivnosti u okviru koje će se dodijeliti ukupno 15.000 kuna za sufinanciranje nabave rasplodnih stada u govedarstvu, svinjogojstvu te ovčarstvu i kozarstvu te za sufinanciranje aktivnosti u svrhu modernizacije i postizanja što veće konkurentnosti. Potpore će se kretati u rasponu od 200 do 2.000 kuna odnosno do 25 posto vrijednosti opravdanih troškova.

Druga je mjera usmjerena očuvanju tradicionalnih proizvoda, obrta i usluga. Cilj joj je razviti i zaštiti tradicionalne proizvode, obrte i usluge i tako sačuvati vrijednu baštinu i običaje ruralnih sredina. U okviru navedene mjere dodijelit će se ukupno 15.000 kuna za poticanje tradicionalne proizvodnje i usluga te za razvoj turističke ponude temeljene na tradicionalnim vrijednostima. Potpora će se odobravati u visini do 50 posto dokumentiranih troškova.

Poticaji će se dijeliti i za umjetno osjemenjivanje plotkinja i to u okviru Mjere 3, za što je izdvojeno čak 70.000 kuna. Pravo na potporu za umjetno osjemenjivanje odobrit će se poljoprivrednom gospodarstvu koja za svoje krave i krmače koristi uslugu ovlaštene veterinarske organizacije. Subvencija će se isplaćivati u stopostotnom iznosu za prvo umjetno osjemenjivanje plotkinje. Vlasnici koji su završili tečaj za umjetno osjemenjivanje životinja i sami vrše umjetno osjemenjivanje životinje, ostvaruju subvenciju u iznosu od 100 posto za dvije doze po plotkinji godišnje.

Prijave za poticaje, uz obaveznu dokumentaciju, podnose se na propisanom obrascu Jedinstvenom upravnom odjelu Grada Lepoglave. Potrebni obrasci i detaljne informacije mogu se naći na službenoj internetskoj stranici Grada Lepoglave ili u prostorijama gradskog Jedinstvenog upravnog odjela.

Na potpore mogu računati samo ona poljoprivredna gospodarstva koja nemaju dugovanja prema Gradu Lepoglavi.