Kudelić: "Nismo ukinuli trijažu, samo za osobe koje posjeduju Covid putovnicu ubrzavamo postupak" Foto: Krešimir Đurić

Kudelić: "Nismo ukinuli trijažu, samo za osobe koje posjeduju Covid putovnicu ubrzavamo postupak"

IHR/Varaždinske vijesti | 16.8.2021. u 15:22h | Objavljeno u Aktualno

- S današnjim danom Opća bolnica Varaždin uvodi primjenu EU digitalnih Covid potvrda kojima se omogućava brži ulazak u bolnicu. Postupak trijaže na postojećem trijažnom punktu podrazumijeva mjerenje temperature i uzimanje epidemiološke anamneze, a uz Covid potvrdu taj se postupak ubrzava i pojednostavljuje, a razina sigurnosti se diže na dodatni nivo - rekao je dr. Nenad Kudelić, ravnatelj OB Varaždin na današnjoj konferenciji za novinare.

Iako smo već objavili kako OB Varaždin uvodi primjenu EU digitalnih Covid potvrda, dr. Kudelić je objasnio kako su u poslanom priopćenju nedovoljno pojasnili postupak primjene Covid potvrda te ovom konferencijom za novinare žele dati dodatno pojašnjenje.

- Opća bolnica Varaždin uvodi primjenu EU digitalnih COVID potvrda

- Naime, osobe s Covid putovnicom ne prolaze trijažni punk već se za njih trijaža provodi direktno na upisnim šalterima. Na ulazu u zgrade nalaze se infracrvene kamere koje mjere temepraturu i temperatura će se mjeriti na samim šalterima, a skeniranjem Covid putovnice dobiva se siguran i točan podatak o preboljenju bolesti, cijepljenju ili eventuralnom testiranju. Dakle, za osobe s Covid putovnicom možemo reći da je trijaža izmještena i da se ubrzava. Osobe koje nemaju EU digitalnu Covid potvrdu i dalje će se moći javiti na trijažno mjesto. Želimo naglasiti da je ovaj postupak u skladu s trenutno važećim smjernicama HZJZ, odnosno i dalje se primjenjuju sve važeće preporuke, što uključuje nošenje maski, držanje distance i obaveznu dezinfekciju. Vjerujem da će i ostale zdravstvene ustanove pratiti naš primjer i da će se savjetovanja s nadležnim epidemiološkim službama uključiti na isti ovakav način i uključiti Covid potvrde da bi se dodatno ubrzao i unaprijedio prijem pacijenata u bolnicu - rekao je dr. Kudelić.
Na pitanje što je sa zdravstvenim djelatnicima koji nisu cijepljeni, odnosno razmišljaju li u varaždinskoj bolnici da se i oni testiraju, odnosno prolaze kroz trijažu kako bi došli na posao, dr. Kudelić kaže kako prema važećim smjernicama HZJZ-a i ovisno o epidemiološkoj situaciji trijaža je obavezna, pa i svih zdravstvenih djelatnika. 

Još jednom je naglasio kako trijaža nije ukinuta, ona se i dalje provodi, samo je za osobe koje posjeduju Covid putovnicu ona ubrzana.

Dr. Kudelić rekao je kako su u bolnici trenutno četiri pacijenta sa srednje teškom kliničkom slikom.

- Imali smo 11 dana da nismo imali nijedne osobe u bolnicu, trenutno imamo četiri bolesnika na liječenju, no nijedna osoba nije na respiratoru - rekao je dr. Kudelić, no na pitanje je li riječ o cijepljenim osobama, ravnatelj OB Varaždin kaže kako u ovom trenutnu taj podatak ne može reći.