Gužva u Vidovcu: svi su željeli doznati više o potporama za projekt "Kuće za odmor s pričom" Foto: Ivana Dreven

Gužva u Vidovcu: svi su željeli doznati više o potporama za projekt "Kuće za odmor s pričom"

| 27.2.2019. u 19:00h | Objavljeno u Aktualno

Predstavljanje Javnog poziva za dodjelu bespovratnih potpora u turizmu Varaždinske županije za 2019. godinu i projekta županijske Turističke zajednice "Kuće za odmor s pričom", održano jučer u Vidovcu, izazvalo je velik interes ne samo mještana vidovečkog kraja nego i šire okolice.

Tribinu o privatnom smještaju, koja je okupila 50-ak osoba, organiziralo je Povjerenstvo za ruralni razvoj Općine Vidovec, a predavači su bili direktor županijske Turističke zajednice Miran Bojanić Morandini te pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, financije i europske poslove Varaždinske županije Mladen Jakopović koji je ujedno, kao vlasnik imanja Pijevci, jedan od najuspješnijih privatnih iznajmljivača u Varaždinskoj županiji. Okupljene je uvodno pozdravio općinski načelnik Bruno Hranić, koji je istaknuo da se Općina Vidovec svojim projektima uključuje u razvoj ruralnog turizma, kao i da će i Općina sufinanciranjem pomoći razvoju privatnog smještaja na svom području.

- Iznajmljivanje smještaja može biti, ako ne primarni, onda barem izvrstan dodatni izvor prihoda, no potrebno je urediti svoju nekretninu, što je osobito zanimljivo onima su naslijedili vinograde, klijeti ili kuće za odmor, a nemaju vremena za rad u tom vinogradu. Interes je izuzetno velik. U proteklih godinu dana pokazala se i velika potreba za privatnim smještajem, no potrebno je prije postići razinu opremljenosti koju turisti iz ciljanih tržišta, a to su skandinavsko i zapadno-europsko, očekuju - istaknuo je Miran Bojanić Morandini.

Ukazao je pritom na podatak da u Varaždinskoj županiji čak osam općina nema ni jednog objekta koji nudi takav smještaj: Vinica, Vidovec, Sveti Đurđ, Mali Bukovec, Ljubešćica, Breznički Hum, Visoko i Breznica, dok još nekoliko općina (Beretinec, Sveti Ilija, Sračinec, Trnovec Bartolovečki, Veliki Bukovec, Martijanec, Jalžabet) ima tek po jedan objekt te se može reći da u više od 50 posto općina uopće nema turizma koji se temelji na noćenjima.

Cilj - 1000 kreveta

Naveo je da Varaždinska županija trenutno ima 200-tinjak kreveta, a cilj je dostići optimalan broj od 1000 kreveta, što se u županijskoj Turističkoj zajednici nadaju postići kroz 2-3 godine. Optimizmu pridonosi i uspjeh iznajmljivača koji su u posljednje dvije-tri godine  ozbiljnije krenuli u taj posao, pa je tako broj noćenja s 1053 u 2016. godini (uz 12 kuća za odmor, odnosno 37 kreveta) porastao na 2363 noćenja u 2017. (15 objekata, 66 kreveta) te na 8542 noćenja u 2018. godini (45 objekata, 197 kreveta).

- Kao županija imamo puno toga za ponuditi, osobito zbog geografske raznolikosti, imamo planine, ravnice, brda i rijeke na malom prostoru, što je idealno za pješačke i biciklističke rute. Privatni smještaj je primjeren za kontinent i moramo početi prodavati naš način života te na kućnom pragu prodati svoju uslugu ili robu po višoj cijeni. Mi nemamo sunce i more, stoga moramo prodati dobru kvalitetu, dobru priču... no tom tržištu primarni cilj odmora ni nisu more i sunce, nego nešto drugo. Glavni motivi dolaska gostiju u obiteljskom smještaju su odmor i opuštanje, gastronomija, nova iskustva, zabava, upoznavanje prirodnih ljepota - naglasio je Bojanić Morandini.

Istaknuo je i da u takvoj ponudi smještaja nema konkurencije, s obzirom na to da je svaki iznajmljivač ograničen brojem kreveta, ali i da je važno da turisti budu u našem susjedstvu u koje će se, ako budu zadovoljni, vratiti i preporučiti drugima. Povezivanjem iznajmljivača, OPG-ova, vinogradara, udruga... stvara se ponuda usluga i proizvoda koji čine autentičan, kvalitetan i tržišno prepoznatljiv turistički proizvod – kuće za odmor.

- U ruralnom područjuje minimum boravka je 7-10 dana, za razliku od Varaždina u kojem su, primjerice, dva noćenja dobar rezultat - istaknuo je Bojanić Morandini te spomenuo da je, prema važećim hrvatskim zakonima, najpovoljnija opcija za građane, kao i najmanji porezi, ako se iznajmljivanjem počnu baviti kao fizičke osobe, budući da je u većini naših općina, pa tako u Vidovcu, paušal za iznajmljivače najniži mogući i iznosi 150 kuna.

Mladen Jakopović je naglasio da je Varaždinska županija prošle godine u Hrvatskoj imala najveći rast u noćenjima u postotku, zahvaljujući upravo kućama za odmor koje su na tržištu ponuđene u posljednje dvije godine.

- Kad nam dođe veći broj turista, nemamo kamo s njima pa ih moramo smještati u susjedne županije. Cilj je u narednih 5-7 godina imati 1000 kreveta, a za to nam treba rast od 25-35 posto godišnje, što znači barem 15-20 novih objekata ove godine - rekao je Jakopović i dodao kako natječaj koji je raspisala Županija ima četiri cilja.

Za strane turiste - bazen

- To su povećanje broja kreveta, kvalitete i broja noćenja te produljenje sezone. Nažalost, i kod nas sezona traje kao i na moru, jer cijela Europa na godišnji ide od lipnja do listopada. No, uz 2,8 dana koliko iznosi prosječni boravak u Varaždinskoj županiji, u kućama za odmor je to više, strani turisti ljeti uglavnom ostaju 10-14 dana. Cilj nam je dobiti višu razinu kvalitete, jer time dobivate i drugačiju strukturu gostiju, a to su gosti koji imaju novaca pa odlaze van na ručak, večeru... i imaju veliki krug kretanja pa odlaze i na izlete na Balaton, Plitvička jezera, Postojnsku jamu. Naravno da je nama cilj da u kući imate letke od prvog susjeda, OPG-a, kafića ili restorana. Svi susjedi će imati interes i podržavati vas, jer će tom turistu i oni prodati nešto. Takvi turisti vole kupovati domaće stvari, ne zanima ih grad, žele upoznati ruralne krajeve, kulturu, način života... - napomenuo je Jakopović odgovarajući na brojna pitanja okupljenih.

Cijenu smještaja i strukturu gostiju uvjetuje razina usluge, a za višu razinu, napomenuo je Jakopović, gostima treba ponuditi bazen, jacuzzi, spa i wellness sadržaje, igračke, ljuljačke, dodatne sadržaje... S takvim dodatnim sadržajima cijena može biti oko 1000 kuna po objektu za noćenje osam osoba. Dodao je da strani turisti obavezno traže da kuća ima bazen, dok je domaćim turistima važniji jacuzi.

- Ima i objekata koji se iznajmljuju po 300 kuna. Oni jesu puni, ali uz kraće boravke veže i puno više posla kao što su čišćenje, uređivanje... nego s gostima koji ostaju 14 dana. Mnogi iznajmljivači imaju minimum od 2-3 dana boravka kako bi to izbjegli ili se plaća više. Uglavnom se takvim kraćim boravcima, kao što su i momačke i djevojačke večeri, puni pred- i posezona - rekao je Jakopović, dodavši kako osobito veliki interes vlada za smještaj oko dočeka Nove godine, koji se obično i skuplje naplaćuju.

Veliki interes za potpore

Napomenuo je da su, uz oglašavanje na online platformama za oglašavanje kao što su Airbnb, TripAdvisor i druge, najvažnije preporuke samih gostiju te njihov ponovni dolazak.

- Turisti se vraćaju zbog vas, vaših susjeda, hrane... možemo reći da se kod takvog smještaja sve vrti oko hrane - naglasio je.

Podsjetio je da je natječaj otvoren do 28. ožujka, a Županija će sufinancirati do maksimalno 50 posto prihvatljivih troškova, pri čemu je maksimalan iznos potpore 30.000 kuna bez PDV-a. Prihvatljivi troškovi su manji građevinski i zemljani radovi, ulaganja u cikloturističku ponudu (npr. biciklistički stalak, informacijski kutak, spremište za bicikle, alat za osnovne biciklističke popravke, mjesto za pranje bicikla i ostala slična ulaganja, uređenje i opremanje objekta te tisak promotivnih materijala.

- U ovom trenutku ne morate biti čak ni registrirani, možete se prijaviti kao fizička osoba. Nije bitno ni na koga objekt stoji, znamo kakav nam je registar i gruntovnica, ali do 30. studenoga morate dokazati da je taj objekt registriran, bilo apartman, kuća za odmor, stan... - rekao je Jakopović, zadovoljan već iskazanim interesom za ove potpore.

- Želimo stvoriti županijski brend kuća za odmor, iskoristiti infrastrukturu koju imamo i ići dalje - istaknuo je.

Detalji natječaja, kriteriji i potrebna dokumentaciji dostupni su na internetskoj stranici Varaždinske županije.

vidovec-tribina-iznajmljivanje_9.jpg