Kišić: Smanjenjem plaće gradonačelnika do niže cijene vrtića

M.P./Varaždinske vijesti | 3.4.2017. u 10:13h | Objavljeno u Aktualno

Bolji standard dječjih vrtića ključna je točka programa SDP-ova kandidata za varaždinskog gradonačelnika Alena Kišića zbog čega će na prvoj sjednici novog saziva Gradskog vijeća, uz prijedlog proračuna, predložiti i smanjenje cijene vrtića za roditelje za 150 kuna po djetetu.

Najavio je to na jutrošnjoj pressici gdje su mu potporu dali i čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač i v.d. gradonačelnika Koprivnice Mišel Jakšić.

- Roditelji bi za smještaj djece u gradskim vrtićima ubuduće plaćali 550 kuna, a u privatnim vrtićima 700 kuna po djetetu. U tu bi svrhu u proračunu morali osigurati 2,8 milijuna kuna više, odnosno umjesto sadašnjih 17 milijuna kuna ta bi se stavka povećala na 20 milijuna kuna - pojasnio je Kišić.

Potrebnih će 2,8 milijuna kuna osigurati smanjenjem plaća gradonačelniku i zamjenicima, ali i efikasnijim upravljanjem gradskom imovinom te smanjenjem broja komunalnih projekata.

- Proteklih smo dana čuli da Varaždin ima treću najveću gradonačelničku plaću u Hrvatskoj što nije primjereno i predložit ću smanjenje. Nadalje, imamo velik broj gradskih prostora pri čemu Grad ne uprihoduje dovoljno od njih, a što se tiče komunalnih projekata, moja je vizija da je uvijek bolje da neka ulica pričeka asfaltiranje, a da roditelji imaju povoljniju cijenu vrtića - poručio je SDP-ov kandidat za varaždinskog gradonačelnika.

Do kraja njegova gradonačelničkog mandata bi se pak, najavljuje, poradilo na izjednačavanju cijena između gradskih i privatnih vrtića, a svi bi se vrtići ujedno energetski obnovili. Također, cilj je izgradnja novih dječjih vrtića u Hrašćici i Donjem Kućanu, moguće i novog vrtića u Grabanicama

- U ovom trenutku u Varaždinu je oko 170-ero djece na listi čekanja što je jako loša poruka. Cilj predloženih mjera jest bolji standard za djecu, ujednačenija cjenovna politika i treće, Varaždin bez liste čekanja za djecu u vrtićima - rekao je Kišić dodavši da će primjere dobre prakse Čakovca i Koprivnice implementirati u vođenje Grada Varaždina.

Kovač i Jakšić ukratko su naveli kakva je situacija u njihovim gradovima po pitanju dječjih vrtića ujedno pohvalivši Kišića. Obojica se slažu da on će za nešto više od mjesec dana preuzeti upravljanje Varaždinom.

- Pokazat će da zna kako voditi Grad i da Varaždin može bolje - ustvrdio je Kovač.

Označeno u