Alen Kišić, Vesna Dušak i Nina Begičević Ređep predstavili program obrazovanja

VV | 4.5.2017. u 20:08h | Objavljeno u Aktualno

Na današnjoj konferenciji za novinare Alen Kišić, kandidat za gradonačelnika Varaždina, kandidatkinja za zamjenicu Vesnu Dušak i kandidatkinja na listi za Gradsko vijeće, Nina Begičević Ređep, predstavili su program za obrazovanje koalicije SDP-HNS- HSS-HSU- HL.

Prof. Vesna Dušak naglasila je važnost prilagodbe STEM-u.
- Kao i škole i fakulteti se prilagođavaju STEM području i pokretljivosti na tržištu rada. Tako je FOI već prijavio tri nova radna okvira. Kroz suradnju znanosti i privatnog sektora, a u smislu prijenosa znanja i vještina koje doprinose društvenom i gospodarskom razvoju, potrebno je sustavno poticanje mladih znanstvenika i istraživača i pružanje novčane pomoći za zatvaranje projekata. Ovakav razvoj obrazovanja bitan je dio infrastrukture za razvoj poduzetništva i ekonomski napredak, a to znači koristiti modernija postrojenja i tehnologije, prijenos znanja s fakulteta u poduzetništvo i rezultati dobiveni sinergijom znanstvenih i poduzetničkih snaga - istaknula je Dušak.

Prof. dr.sc. Nina Begičević Ređep, prodekanica FOI-a, istaknula je da je cilj omogućiti da djeca nakon završetka srednje škole ostanu studirati u Varaždinu, ali i pronađu posao. Mogućnost za to se vidi prije svega u otvaranju novih studijskih programa u području STEM-a, te usklađivanje programa studiranja s potrebama tržišta rada.

- U Varaždin je potrebno privući i studente izvan Varaždina, a to možemo podizanjem studentskog standarda. Poticati deficitarna zanimanja, otvarati nove studijske programe i revidirati postojeće. Važno je početi koristiti EU fondove, koji su do sada vrlo malo iskorišteni. To moramo promijeniti. Potrebni su prostorni kapaciteti, moramo dati punu podršku izgradnji nove zgrade FOI-a, jer studenti nemaju mogućnosti za nikakve sadržaje. Sveučilište Sjever također treba nove prostore i u tome ćemo dati punu podršku. Isto vrijedi i za škole gdje djeca rade na računalima starim 13 godina. Ministarstvo deset godina nije uložilo u opremu, pa će to preuzeti grad i dati potrebnu IKT opremu za naše škole i djecu. Naš cilj je povući 30 milijuna eura iz EU fondova upravo za osiguranje navedenog i to ćemo napraviti. Za to ćemo restrukturirati naše agencije kako bi pomogle institucijama u tome. To se da i treba učiniti - istaknula je Begičević.

Naglasila je i dio programa koji se odnosi na ustrojavanje Fonda za financiranje i predfinanciranje projekata, što će pomoći u povlačenju sredstava iz EU fondova. Također, osvrnula se i na nužnost povećanja iznosa za stipendiranje učenika i studenata, davanje kredita studentima, kao i uvođenje novih vrsta stipendija koje će potaknuti obrazovanje deficitarnih zanimanja. Kao još jedan projekt koji planiraju provesti je i Fond za potporu znanstvenom istraživanju i patentiranju.

Alen Kišić naglasio je zadovoljstvo svojim timom za obrazovanje koje danas zajedno s njim predstavlja program i garantira da će se navedeno i odraditi.
- Da bi Varaždin bio grad sretnih ljudi, moramo imati kvalitetne i vrtiće i škole. Pri tome želim naglasiti nešto što je nažalost prošlo ispod radara, a želim to istaknuti. Grad će osigurati besplatno učenje stranih jezika u vrtićima što sada roditelji plaćaju privatno u iznosima od 150-200 kn. To se može provesti u suradnji s državom, bez prevelikih sredstava, kroz programe stručnog osposobljavanja. Što se tiče osnovnih škola, tu imamo prednost jer sam bio u timu župana Štromara gdje smo na razini županije razvijali mehanizme kako treba raditi u osnovnim školama. Primjer su Microbitovi koji su apsolutna budućnost. U županiji ih imaju 33 škole, a sedam gradskih ih nema. Postavlja se i pitanje VI.osnovne škole. Najprije moramo napraviti reviziju mreža škola, a nakon toga ćemo vjerojatno donijeti odluku o dogradnji škole. Ali ćemo isto tako investirati i u V. osnovnu školu. No, tu nije toliki problem kao kod vrtića. Problem je u soft vještinama, a tu županija može biti primjer. Danas sami ravnatelji stvaraju EU projekte jer im je županija omogućila edukaciju za to. Između razvojne agencije, grada i škola nema dovoljno aktivnosti i to ćemo mijenjati. Naše gradske škole trebaju biti primjer kao što su to one u županiji. Ključna stvar je imati bolje Osnovne škole, koje će kvalitetnije obrazovati i tu Grad mora raditi na tome da sufinancira i Centre izvrsnosti - rekao je Kišić.