Trend “hlađenja” tržišta nekretnina već prisutan u Zagrebu i Splitu, ali ne i u našoj županiji

| 29.1.2024. u 16:00h | Objavljeno u Aktualno
- Prema podacima Porezne uprave u Varaždinskoj je županiji promet nekretninama u 2023. godini ponovno rastao za više od 50% u odnosu na 2022. godinu, dok je u većini drugih županija već uočen trend opadanja kupoprodaje. Ovaj podatak možemo obrazložiti činjenicom da je u Varaždinu prethodne godine dovršeno i predano u vlasništvo više stambenih zgrada, a čija gradnja je započeta 2021. i 2022. godine. Trenutno je u gradnji nešto manje stambenih nekretnina u odnosu na prethodne godine, ali i dalje ne prestaje gradnja vodećih investitora - pojašnjava Franjo Mendek iz agencije Mendek nekretnine.

Na internetskoj stranici Porezne uprave ovih su dana objavljeni podaci o prometu nekretninama u 2023. godini, među kojima su i pomalo neočekivane brojke, a koje se tiču Varaždinske županije. Iako se od sredine prošle godine, uslijed usporavanja aktivnosti u njemačkom građevinskom sektoru i rasta kamatnih stopa, prelijevanje tog efekta očekivalo i u Hrvatskoj, čini se da je tržište nekretnina u određenim dijelovima Hrvatske još uvijek dobro ugrijano.

Na nedavno objavljenom portalu Porezna konkurentnost Ministarstva financija tj. Porezne uprave, pod rubrikom Informativno-statistički podaci dostupan je članak o porezu na promet nekretninama u kojem se iznosi broj kupoprodaja nekretnina ostvaren prošle godine i to po županijama, vrstama nekretnina i državama stjecatelja.

Kad se uspoređuje ukupni broj kupoprodaja u cijeloj Hrvatskoj proizlazi da je prošle godine ostvareno tek 0,5 posto manje kupoprodaja nego godinu ranije, ali su razlike prilično velike kad se gleda promet ostvaren po županijama. Iz tablice je vidljivo kako se trend hlađenja tržišta nekretnina prošle godine počeo ostvarivati u 12 od ukupno 21 hrvatske županije (uključujući Grad Zagreb), dok je u devet županija i dalje primjetan rast. Među njima prednjači Varaždinska županija koja je tako i prošle godine ostvarila rast od čak 52 posto, u usporedbi s 2022. godinom. Pritom treba napomenuti da ovaj pregled obuhvaća kupoprodaje za koje je Porezna uprava provela postupak utvrđivanja porezne osnovice.

Prema istoj tabeli, u Zagrebu je lani ostvareno 7,2 posto manje kupoprodaja nego godinu ranije, a u Splitsko-dalmatinskoj županiji je pad još i veći te iznosi deset posto. Osim njih, manje kupoprodaja ostvareno je i u Zagrebačkoj, Krapinsko-zagorskoj, Karlovačkoj, Primorsko-goranskoj, Ličko-senjskoj, Virovitičko-podravskoj, Požeško-slavonskoj, Zadarskoj, Osječko-baranjskoj i Međimurskoj županiji. S druge strane, nakon Varaždinske, najveći rast prometa nekretninama bilježi se u Šibensko-kninskoj i Istarskoj županiji, a osim njih prošle godine su u plusu i Sisačko-moslavačka, Bjelovarsko-bilogorska, Koprivničko-križevačka, Brodsko-posavska, Vukovarsko-srijemska i Dubrovačko-neretvanska županija.

Prema podacima Porezne uprave u Varaždinskoj je županiji prošle godine ostvareno čak 5.309 kupoprodaja nekretnina, dok ih je u prethodnoj godini bilo 3.483. Kako objašnjava ove podatke te kako ocjenjuje trenutačnu situaciju na tržištu nekretnina u Varaždinu i Varaždinskoj županiji pitali smo Franju Mendeka iz agencije Mendek nekretnine...

Više o ovoj temi možete pročitati u novom broju Varaždinskih vijesti.
Označeno u