Je li netko utjecajan spriječavao potpisivanje ugovora s Davorom?

VV | 9.9.2021. u 15:59h | Objavljeno u Aktualno

Da smeće i problematika vezana u smeće i dalje jedna od glavih tema u političkom diskursu u gradu Varaždinu, demonstriao je  aktualni sat današnje 3. sjednice Gradskog vijeća gdje gradonačelnik Neven Bosilj na pitanje Zlatana Avara oko toga da li je sve rađeno po zakonu u slučaju situacije s pretovarnom stanicom u Poljani Biškupečkoj, da li se poštovao zakon o održivom gospodarenju otpada i da li će se tražiti povećanje kapaciteta pretovarne stanice, a na istu temu se osvrnuo i bivši gradonačelnik Ivan Čehok.

- Prvo pitanje se odnosi na postojanje ili nepostojanje ugovora između tvrtke Čistoće i odlagališta u Davoru. Pokušao sam doći do podatak, ako postoji je taj ugovor fantomski i nitko ga nije vidio, a s obzirom da ste potpisali sporazum kao i sve ostale jedinice samouprave gdje Čistoća radi, zanima me zašto ne postoji ugovor i zbog čega građani Varaždina plaćaju po 200 kuna toj općini jer je cijena tamo 400 kuna po toni, a naknada se zakonski tada plaćala 30 posto, a danas je čak 20 posto. A 30 posto od 400 kuna je 120 kuna. Zašto svi nezakonito preplaćujemo naknadu i kako to da plaćamo ako ugovora nema? - istaknuo je Čehok i ustvrdio da odlagalište u Davoru nema dozvolu za gospodarenje otpadom.

- Potpisan je sporazum s općinom Davor, Grada Varaždina i još 15 jedinica lokalne samouprave za koje Čistoća prikuplja otpad. Potpisan je sporazum na 5 tisuća tona do kraja godine i na temelju tog sporazuma su Čistoća i komunalno poduzeće iz Davora dalje regulirali svoje odnose. Ja ću vam dostaviti taj sporazum, a što se tiče ugovora između Čistoće i komunalnog poduzeća ćemo isto zatražiti - kratko je odgovorio Bosilj te odgovorio da se 300 tona iz pretovarne stanice Poljane Biškupečke odvezlo u Koprivnički Ivanec.

- Znam da se želi prikazati da ova vlast ne može ništa riješiti bez obzira što bi se grad Varaždin gušio u smeću. Netko si je dao truda da Varaždin i 15 JLS-ova ostanu bez deponije kud se može odlagati otpad. Mi smo to riješili, ali bi se trebali veseliti tome jer smo spasili interese građana Varaždina, a što se tiče Poljane Biškupečke u pretovarnoj stanici je već prije šest mjeseci bilo i više od 500 tona i onda nije bio problem. Kad smo došli na vlast ostavili ste nam istu takvu situaciju i ostavili ste nam 300 i nešto tona, a dozvoljeno je bilo 10 tona. Stoga mislim da ovo što radite nije dobro, ali vaše je pravo na to - objasnio je Bosilj.

Ivan Čehok nije bio zadovoljan odgovorom i još jednom ponovio pitanja na koja će do iduće sjednice dobiti pisane odgovore.

- Imamo 40 tisuća kuna troškove naknada, a da uopće nemamo sporazum s tom jedinicom (Koprivnički Ivanec) lokalne samuprave. Ovdje imamo sporazum (Davor), a nemamo ugovor. Evo to vam je ta Bosiljeva vlast. Niti sporazuma, niti ugovora, niti zakona - zaključio je Čehok na tu temu.

New_Picture.jpg

Na tu temu se nešto kasnije osvrnuo vijećnik SDP-a Bruno Ister.

- Kad smo imali problem s miješanim komunalnim otpadom, nismo ga imali kamo odvoziti, onda smo naravno nazivali u panici odlagališta koja su dinamikom predviđena i onda su nam rekli da su već zvali iz Varaždina, ali s drugom molbom da ne primimo vaš otpad. Zamislite građani, naš bivši gradonačelnik okolo naziva i moli odlagališta da ne primi naš otpad - istaknuo je Ister.

Ovu optužbu je odbacio Ivan Čehok i istaknuo da je bez temelja. Nakon što je sklopljen sporazum s Davorom za prihvat otpada, kako doznajemo, utjecajna osoba iz Gradskog vijeća zvala je da se ne potpiše i ugovor. 

Označeno u
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci