ISTRAŽILI SMO Koliko su gradovi županije povukli EU novca od 2017. do ove godine i imaju li spremne projekte

| 25.10.2021. u 15:36h | Objavljeno u Aktualno

Sjever Hrvatske u novom financijskom planu Europske unije mogao bi bolje profitirati nego do sada. Od ove pa sve do 2027. godine naglasak će više biti na ravnomjernom regionalnom razvoju, dok su ranije sredstva ponajviše bila usmjerena na nerazvijena područja. To je nekima možda bilo opravdanje za nedovoljan angažman oko povlačenja EU sredstava, ali to više neće biti tako.

Hrvatskoj je kroz novi Višegodišnji financijski okvir i Nacionalni plan oporavka i otpornosti na raspolaganju ukupno 25 milijardi eura, a koliko će se sredstava povući ovisi o pripremljenim projektima. Šanse su sada postale veće podjelom zemlje na četiri statističke regije, a ITU mehanizam proširen je s osam na 22 grada.

Pet gradova Varaždinske županije; Ludbreg, Lepoglava, Ivanec, Novi Marof i Varaždinske Toplice od 2017. godine do danas povukli su ukupno 61,4 milijuna bespovratnih kuna iz EU fondova, dok podatke za Grad Varaždin nismo uspjeli dobiti. Sve smo gradove pitali o tome koliko su ukupno EU novca povukli po godinama, od 2017. do 2021. godine, zatim koji su im u tom razdoblju bili najznačajniji projekti te imaju li spremne projekte za novo financijsko razdoblje EU-a. Ludbreg je u svoje brojke uvrstio i 2016. godinu kad su povukli 26 milijuna kuna za sanaciju odlagališta otpada Meka.

Za neke od gradova 2017. i 2018. bile su tek pripremne godine, a novci su se počeli izdašnije slijevati od 2019. godine. Pritom treba imati na umu da se pojedini EU projekti realiziraju kroz više godina, a sredstva se iz EU fondova uplaćuju postupno. Tako je kod većine gradova bilo s novcima namijenjenim za energetsku obnovu ili rekonstrukciju dječjih vrtića i društvenih domova. Osim toga, u proteklom se razdoblju najviše novca povuklo za izgradnju reciklažnih dvorišta, edukaciju o održivom gospodarenju otpadom i sanaciju odlagališta otpada, zatim za rekonstrukciju cesta, izgradnju parkirališta, poslovnih zona, ali i za nekoliko projekata u turizmu.

Tko je u Varaždinskoj županiji povukao najviše, a tko najmanje novca iz EU fondova čitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...

Označeno u
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci