„Integralna je nagodba mrtva: možda bi bilo najbolje da ova gradska vlast po pitanju bala više ne radi ništa“

| 11.3.2021. u 09:50h | Objavljeno u Aktualno

-Integralna je nagodba mrtva, ako je suditi po tome što se ide u novu nabavu za bale, što je treći pravni posao i nije dio nagodbe, a posebice jer se dopušta mogućnost tužbi zbog bala, budući da je glavna misao nagodbe bila rješavanje svih sporova dogovorom, odnosno povlačenja tužbi,  veli nam Damir Habijan predsjednik varaždinskog Gradskog vijeća i saborski zastupnik HDZ-a

Iako HDZ čini većinu u varaždinskom Gradskom vijeću, naglašava da nema nikakve informacije o zadnjim potezima u vezi bala i nagodbe, osim onog što je objavljeno u medijima.

- Ne znam ništa više od toga tako da mogu samo podsjetiti da smo se lani složili da je nagodba najpovoljnija za građane, obzirom da je njen smisao bio da se istom obuhvate svi sporovi, svi problemi koji muče i koče ovaj grad već više od 12 godina. Podsjećam kako su već sad zatezne kamate nekoliko puta veće od iznosa glavnice u navedenim sudskim postupcima. Od tada je prošlo osam mjeseci i ne znam je li se nešto napravilo po pitanju nagodbe, osim što se radi na emitiranju obveznica kojim bi se platila zemljišta. Stalno su neke nove situacije. Tako su se nakon sklapanja nagodbe pojavile neke informacije koje u trenutku sklapanja nisam znao, a bitne su. Primjerice, kakva je točno klasifikacija baliranog otpada jer je bilo oprečnih nalaza, pa koja je količina baliranog otpada, spominjale su se i tužbe. Napominjem kako gradsko vijeće nije istražni organ, kako sam rekao na jednom gradskom vijeću, vijećnici nisu Sherlock Holmes, oni donose odluku na temelju dokumenata koji im prezentira i dostavi izvršna vlast odnosno gradonačelnik, zamjenici i stručne službe. Zbog toga sam i početkom ove godine zatražio da se ubuduće svi materijali ovjere potpisom (parafiraju) od strane nadležnih pročelnika, veli Habijan

 Zbog nedostatka informacija, kako dodaje, ne može ni ocijeniti ni najavljeni i pokrenuti novi, treći način rješavanja bala, koji daje mogućnost tri načina obrade: biološki i  fizialno-kemijski te spaljivanje.

-Ne mogu reći koliko je pametno i dobro to u što se sada ulazi. A još manje zašto se ulazi, je li to zbog negativnog mišljenja DORH-a o nagodbi ili nečeg potpuno drugog. No sigurno je kako sadašnja situacija  govori da u četiri godine nije se riješilo ono što se moglo da su bile prave informacije o svemu i cjelovita slika. Nakon svega, mogu reći da ne znam tko zapravo tu vodi igru i ima sve informacije. No imam osjećaj da Gradsko vijeće ni u jednom trenutku nije imao sve informacije. Tu je previše interesa i nitko nema pravu sliku pogotovo mi gradski vijećnici i to me najviše smeta. Uvijek kao da nešto fali, povjerenja nema. Možda bi zato bilo najbolje da ova gradska vlast po pitanju bala ništa više ne radi, pogotovo što je dva mjeseca do izbora pa bi trebalo ostaviti novoj vlasti, a očekujem da će to biti naš kandidat Alen Runac, drži Habijan, naglašavajući da neka nova rješenja on kao predsjednik Gradskog vijeća neće stavljati na dnevni red jer nama smisla i nije fer pa makar vlast ostala ista. 

Priznaje da je bilo teško voditi Grad, odnosno Gradsko vijeće u okolnostima kada građani s pravom očekuju rješenja, a gotovo sve čega se dotakneš je u nekom sporu, i to kaznenom, pa kada to se ide raspetljavati odmah stižu kritike o ponavljanju kaznenog djela i sl.

-Žalosti me ova situacija, htio sam da se problemi napokon riješe. Da je pravosuđe prije riješilo neke sporove, bilo bi svima lakše. Ovako, ako želite nešto dobro napraviti,  morate surađivati s gradonačelnikom koji ima tri optužnice, zbog čega bivate prozivani od političkih pretendenata.  Zar je u takvim prilikama najbolje da sve stoji i da se čeka još 20 godina da pravosuđe veli jel nešto bilo kazneno djelo ili nije? Zar umjesto čekanja još godinama nije bolje nešto poduzeti da se riješi, a što je bolje i najbrže nego nagodba, pita Habijan, ukazujući da je očito kako stoji njegova ranija opaska da onaj tko je stvorio problem teško da će ga i riješiti.