HZJZ objavio nove preporuke: "Booster" doza može se primiti već 3 mjeseca nakon druge doze Foto: VV arhiva / ilustracija

HZJZ objavio nove preporuke: "Booster" doza može se primiti već 3 mjeseca nakon druge doze

I.D./Varaždinske vijesti | 11.12.2021. u 19:10h | Objavljeno u Aktualno

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je nove preporuke za cijepljenje.

- Europska agencija za lijekove (EMA) i Europski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) podržavaju primjenu treće, takozvane booster doze od tri do šest mjeseci nakon primarnog cijepljenja, kao i kombiniranje različitih vrsta cjepiva protiv bolesti COVID-19 - priopćili su iz HZJZ-a.

- Dok je aktualna preporuka davati booster dozu nakon šest mjeseci, trenutačno dostupni podaci idu u korist sigurne i učinkovite primjene booster doze već tri mjeseca nakon cijepljenja. Europska agencija za lijekove i Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti stoga nastavljaju pozivati sve građane EU-a da se u potpunosti cijepe te da se pridržavaju ovih preporuka vezanih uz docjepljivanje, odnosno primjenu booster doze - naveli su iz HZJZ-a.

- Nije pogrešno docijepiti prije isteka od šest mjeseci. Treća doza koja je primijenjena najmanje tri mjeseca nakon druge doze priznaje se kao docjepna doza - napomenuli su.

Ipak, osobama koje su se potpuno cijepile (primile primarne doze cjepiva) nakon preboljenja, u ovom trenutku HZJZ ne preporučuje docjepljivanje. Osobama koje su preboljele COVID-19 i primile nakon preboljenja jednu dozu cjepiva, a prošlo je šest mjeseci od primitka cjepiva, preporučuje se primjena druge doze cjepiva.

Dodali su i da se pristup "kombiniranja cjepiva" (engl. mix-and-match) može primijeniti kod inicijalnog cijepljenja, kao i kod docjepljivanja booster dozom.

- U sve većem broju kliničkih ispitivanja, koja su potkrijepljena dokazima iz kliničke prakse, razmotrena je mogućnost primjene dvaju različitih cjepiva protiv bolesti COVID-19. Navedeno se odnosi na primjenu različitih cjepiva kao prve i druge doze u sklopu primarnog (inicijalnog) cijepljenja (heterologno primarno cijepljenje), te primjenu različitog cjepiva protiv bolesti COVID-19 kao docjepne (booster) doze 3 do 6 mjeseci nakon primarnog cijepljenja (heterologno docjepljivanje) - napomenuli su.

- Dok su u tijeku ispitivanja kojima će se prikupiti više podataka o dugoročnoj sigurnosti, trajanju imuniteta i djelotvornosti, heterologni način cijepljenja može nadležnim nacionalnim tijelima omogućiti veću fleksibilnost u opcijama cijepljenja u slučaju da određeno cjepivo nije dostupno iz bilo kojeg razloga. Brojke pokazuju da su stope hospitalizacija i fatalnih ishoda i dalje najniže u onim državama članicama s najvišim stopama procijepljenosti - priopćili su iz HZJZ-a.

Podsjetimo, primarno se cijepljenje sastoji od:
- dvije doze cjepiva Comirnaty (Pfizer) s razmakom od tri tjedna,
- dvije doze cjepiva Spikevax (Moderna) s razmakom od četiri tjedna,
- dvije doze cjepiva Vaxzevria (AstraZeneca) s razmakom od 4-12 tjedana, ili
- jedne doza cjepiva Johnson&Johnson/Janssen.

Cjepiva Comirnaty i Spikevax odobrena su za djecu u dobi od 12 godina i starije te odrasle osobe, cjepiva Vaxzevria i Janssen odobrena su za osobe u dobi od 18 godina i starije, dok je cjepivo Comirnaty odobreno za primjenu u djece od 5 do 11 godina starosti.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci