Hoće li ubojica europskih promatrača ipak završiti u našem zatvoru? Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Hoće li ubojica europskih promatrača ipak završiti u našem zatvoru?

Ivica Kruhoberec | 8.11.2021. u 19:10h | Objavljeno u Aktualno

Emir Šišić, koji je kod Podruta 7. siječnja 1992. projektilom iz MIG-a 21 srušio helikopter s pet promatrača tadašnje Europske ekonomske zajednice, ipak bi mogao zbog tog zlodjela završiti u nekom od naših zatvora. Naime, Županijski sud u Varaždinu prihvatio je žalbu Županijskog državnog odvjetništva u Varaždinu te ukinuo rješenje sutkinje izvršenja, koja je ovog ljeta obustavila izvršenje kazne zatvora ovom pilotu Jugoslavenskog ratnog zrakoplovstva.

ŽDO se žalilo

Zbog ubojstva petero promatrača Šišić u našoj zemlji osuđen na 20 godina zatvora, ali je izdržavanje kazne dva puta obustavljeno, iako u nas zapravo nikad nije ni bio u zatvoru jer je bio nedostupan. Prvi put mu je kazna obustavljena 2018. jer je varaždinski Županijski sud tada zaključio da je nastupila zastara. Međutim, ŽDO se žalilo, navodeći da ne zastarijeva djelo za koje je osuđen u odsutnosti.

A drugi put je Šišiću kazna opozvana u kolovozu ove godine. Tada je sutkinja navela da je za isto djelo osuđen na 12 godina u Italiji, kojoj ga je 2001. godine izručila Mađarska. No, major JRZ-a nije se dugo zadržao u talijanskom zatvoru, budući da ga je Italija 2006. izručila Srbiji. Tu je odslužio kaznu talijanskog suda, ali kako! Srbija ga je, naime, već nakon dvije godine pustila na uvjetni otpust, unatoč jamstvu Italiji da se to neće dogoditi niti će mu se kazna umanjiti, ukoliko se majoru omogući služenje kazne u srbijanskom, a ne talijanskom zatvoru.

Slijedom toga, sutkinja izvršenja varaždinskog Županijskog suda donijela je rješenje o opozivu kazne Šišiću, ali se na to žalilo ŽDO, ukazujući na bitne povrede odredaba kaznenog postupka...

Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...

Označeno u