Hoće li još biti sretnih priča poput sestara Majhen, s obzirom na stanje u udomiteljstvu?

| 30.12.2019. u 16:00h | Objavljeno u Aktualno

S puno iščekivanja i suza radosnica četiri sestre iz Novakovca konačno su dočekale i taj dan. Zahvaljujući pomoći brojnim ljudima dobra srca njihova oronula rodna kuća u Novakovcu, u općini Jalžabet, potpuno je obnovljena i uređena u topli dom. U svoju rodnu kuću vratile su se nekoliko dana prije blagdana, tako da je ovo za njih sigurno bio poseban Božić.
Nakon više od pet godina izbivanja Mihaela (22), Klementina (20), Barbara (18) i Lucija (17) ponovno mogu zajedno živjeti u svojoj obiteljskoj kući u kojoj su nekad živjele s ocem, bakom i djedom. Kad su 2014. godine ostale bez oca, a ranije i bez bake, sestre su bile smještene u udomiteljskim obiteljima. 

Na dan useljenja u Novakovec su pozvale sve one koji su im na bilo koji način pomogli da njihov san postane stvarnost, a od uzbuđenja samo su izustle kako su jako sretne!
I nakon odlaska iz Novakovca, sestre su ostale vezane za roditeljsku kuću. S obzirom da su bile smještene u dvije udomiteljske obitelji u susjednim mjestima, redovito su dolazile održavati dvorište i kuću. Kako su starije sestre postale punoljetne, završile srednju školu i zaposlile se, članovi Udruge “Zipka”, koja okuplja udomitelje s područja Varaždinske županije, došli su na ideju da sestrama pomognu obnoviti staru kuću u Novakovcu i tako im pomoći da se što lakše i bezbolnije osamostale.

Udruga “Zipka” dosad je otvorila dvije stambene zajednice namijenjene upravo mladima koji nakon školovanja izlaze iz sustava socijalne skrbi, pa im na taj način pomažu da i dalje imaju određenu sigurnost u prvim koracima svog osamostaljivanja. Prva je stambena zajednica otvorena u Varaždinu, a zatim prošle godine i u Petrijancu. Tako da su, kako ističu u Udruzi, već “imali dosta iskustva s majstorima i građevinskim radovima” pa su se s puno entuzijazma upustili i u obnovu kuće Majhen u Novakovcu. Na proljeće su pokrenule humanitarnu akciju “Da kuća postane dom” kojom su privukli pažnju javnosti te su se u akciju ubrzo uključili brojni ljudi dobra srca od kojih su neki donirali novčane priloge, ali i tvrtke koje su darovale građevinski materijal, namještaj, kućanske aparate ili majstori koji su besplatno obavili određene građevinske radove.

Iako to ona sama neće priznati, najveći dio posla oko obnove kuće odradila je predsjednica udruge “Zipka” Nada Furjan, koja je ljetos dobila priznanje Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku koje joj je dodjelilo godišnju nagradu za izuzetne uspjehe u promicanju i obavljanju udomiteljstva.

Varaždinska županija inače je poznata po razvijenom udomiteljstvu, ali se i tu stvari mijenjaju posljednjih godina. Iako je načelna strategija države da se djeca bez adekvatne roditeljske skrbi prije svega zbrinjavaju u udomiteljskim obiteljima, a sve manje u dječjim domovima, zapravo je sve manje udomiteljskih obitelji.
Udruga “Zipka” osnovana je 2007. godine i danas okuplja 60-ak udomitelja, dok ih je na području Varaždinske županije oko 150. Predsjednica udruge živi u Petrijancu u kojem je nekad, kaže, bilo 15-ak udomiteljskih obitelji, a danas ih se jedva može izbrojati na prste jedne ruke.

Više o ovoj temi možete pročitati u novom broju Varaždinskih vijesti